fbpixel

Search icon
Search
Oι συντάκτες του GLOW.GR βαθμολογούν τα #Ηot_οr_Νot νέα της εβδομάδας
WHAT'S GLOW

Oι συντάκτες του GLOW.GR βαθμολογούν τα #Ηot_οr_Νot νέα της εβδομάδας

Ό,τι ξεχώρισαν, τους έκανε εντύπωση ή τους δυσαρέστησε


Σταυρούλα Κλειδαριά

Hot

national-gallery-3-1-900x644.jpg

Βαθμολογία: 10/10

Μετά τις πρώτες εικόνες που είχαμε τη χαρά να δούμε από τη νέα Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα και την πληθώρα των εξαιρετικών έργων που συγκεντρώνει, ξεχώρισα την «Αθηναϊκή βραδιά» (1897), του Ιάκωβου Ρίζου, που αναδύει μια υπέροχη αύρα της Μπελ Επόκ, δηλαδή της τέχνης που αναπτύσσεται στο Παρίσι γύρω στα 1900. Πρόκειται για ένα από τα πιο γοητευτικά έργα του τέλους του 19ου αιώνα, που δημιουργήθηκε το 1897 και το 1900 τιμήθηκε με αργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού. "Το έργο εκφράζει το κλίμα ευφορίας, το ευ ζην των πλούσιων αστών της Αθήνας στο τέλος του αιώνα και απεικονίζει μια ταράτσα ενός νεοκλασικού σπιτιού στην περιοχή της Πλάκας, όπου ένας όμορφος αξιωματικός του ιππικού απαγγέλλει ποίηση σε δύο κομψές Αθηναίες που τον ακούνε μαγεμένες. Ένα γλυκό ηλιοβασίλεμα τυλίγει στα πορτοκαλόχρωμα πέπλα του την Ακρόπολη στο βάθος του πίνακα και διαποτίζει τις φόρμες, χωνεύοντάς τις κυριολεκτικά μέσα στην ατμόσφαιρα. Το έργο μπορεί να περιφρονεί τις σχολές και τα ιμπρεσιονιστικά διδάγματα, αλλά αποπνέει ένα διαβρωτικό ποιητικό αίσθημα που το κάνει αξιολάτρευτο.” Ο αξιωματικός του ιππικού πιθανολογείται ότι είναι ο πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδας (1872-1938).

Not

paralia-skg1.jpg

Βαθμολογία: 3/10

Το αίσθημα περιορισμών και απαγόρευσης που συνεχίζει να υπάρχει και το γεγονός ότι δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος κι αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο πλέον. 

Κωνσταντίνος Τανιάς

Hot

img-5367.jpg

Βαθμολογία: 10/10

Κλείνει μια από τις πιο σημαντικές εβδομάδες για όλους τους Έλληνες. Αυτά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 μάς υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να είμαστε Ελεύθεροι, να «μαχόμαστε» καθημερινά για να φέρουμε εις πέρας μικρά και μεγάλα προβλήματα της ζωής, καθώς και να ατενίζουμε το μέλλον με πίστη κι αισιοδοξία. Ας γίνει αυτό το γεγονός μια καλή αφορμή για να νιώσουμε λίγο πιο κοντά στον τόπο μας και να τον αγαπήσουμε περισσότερο. Ας θυμηθούμε τους προγόνους μας και το τη σημασία της ύπαρξής του για όλα αυτά που είμαστε σήμερα. 

Not

img-5368.jpg

Βαθμολογία: 5/10

Η σειρά “The Irregulars” έκανε πρεμιέρα πριν από μερικά 24ωρα στην πλατφόρμα του Netflix, ωστόσο δεν μπορώ να πω πως με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Ίσως επειδή πολλές φορές δεν μπορώ να ταυτιστώ με μια άλλη εποχή, εντελώς μακριά από αυτήν που βιώνουμε σήμερα. Σύμφωνα με την πλοκή, στο Λονδίνο του παρελθόντος μια παρέα παρασύρεται από ανθρώπους τελείως διαφορετικούς από τον δικό τους κύκλο και οδηγούνται σε εγκλήματα με μεταφυσικό τρόπο. Πρωταγωνιστούν: McKell David, Thaddea Graham, Jojo Macari.

Καλλιρρόη Σιμιτζίδου

Hot

a3-1821-001-eVstX.jpg

Βαθμολογία: 10/10

Οι δράσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση είναι πάρα πολλές. Μία από αυτές που ξεχώρισα είναι αυτή της Aegean. Με μία συμβολική κίνηση στα 20.000 πόδια τίμησε η AEGEAN την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η ειδική πτήση Α31821 της AEGEAN σχημάτισε με το ίχνος της τον αριθμό «200» πάνω από την Πελοπόννησο, περιοχή με σημαντικό ιστορικό αποτύπωμα και πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση.

Not

parelasi-4sdgN.jpg
Βαθμολογία: 4/10

Παρόλο που οι εορτασμοί για την 25η Μαρτίου και την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ήταν εξαιρετικοί και μας έκαναν όλους να νιώσουμε την εθνική μας υπερηφάνεια, ήταν πολύ στενάχωρο που όλα αυτά έγιναν χωρίς την παρουσία του κόσμου. Πολλές φορές κάθομαι και σκέφτομαι πως θα ήταν όλες αυτές οι δράσεις χωρίς την ύπαρξη του COVID-19.

Αναστασία Πολίτογλου

Hot

parelasi-7.jpg

Βαθμολογία: 10/10

Πάντα μου άρεσε η αίσθηση που μου άφηνε η παρέλαση αλλά ποτέ δεν απολάμβανα τη μαθητική εκδοχή της. Φέτος που για πρώτη φορά την παρακολουθήσαμε, μέσα από τις τηλεοράσεις, επιβεβαίωσα πως τελικά πρέπει να ακολουθήσουμε και τις επόμενες φορές τις συνήθειες των υπόλοιπων δυτικών χωρών και να αφαιρέσουμε τους μαθητές από ένα τέτοιο -κατά τα άλλα σημαντικό- έθιμο. Άλλωστε, ατμόσφαιρα σαν τη χθεσινή δε θα μπορούσε παρά να δημιουργηθεί μόνο από ανθρώπους που πιστεύουν βαθιά μέσα τους στις αξίες για τις οποίες παρελαύνουν. Χρόνια πολλά σε όλους μας, ξανά!

Not

73ea093cbc0bf3e2137c44a18512c824-xl.jpg

Βαθμολογία: 4/10

Σε μια μέρα που όλοι οι Έλληνες περίμεναν, ο διχασμός έκανε πάλι την εμφάνιση του. Ίσως μερικές φορές οφείλουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αφήνουμε την ιστορία να μας μιλάει μέσα από τις διηγήσεις της, τους μύθους της και το παράδειγμα της. Δεν καταφέραμε και λίγα σαν έθνος.