Είναι πλούσιες σε άμυλο, καροτένιο και διαθέτουν μια όμορφη πορτοκαλί απόχρωση. Σε σύγκριση με τις κλασικές πατάτες, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και περιέχουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Οι γλυκοπατάτες είναι ένα «παρεξηγημένο» -θα έλεγε κανείς- λαχανικό, το οποίο ωστόσο πλέον συνοδεύει πολλά σύγχρονα πιάτα. Η γεύση τους ιδιαίτερη, ωστόσο ειδικά σε συγκεκριμένες συνταγές μπορεί να γίνει ονειρική. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές από αυτές για να δοκιμάσετε άμεσα και να τις λατρέψετε!
Super Tasty!
Γεμιστές γλυκοπατάτες με φέτα
Υλικά
- 3 γλυκοπατάτες
- 200 γρ. φέτα, σπασμένη σε κομμάτια
- 5 κλ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
- βούτυρο, σε 6 κυβάκια
- Αλάτι & Πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις γλυκοπατάτες έτσι ώστε όταν ψηθούν να φύγει η περιττή υγρασία τους. Τις τυλίγουμε με ένα αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε σε ένα ταψί να ψηθούν για περίπου 50 λεπτά στον φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Η ώρα ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος τους. Αν οι γλυκοπατάτες μας είναι πολύ μεγάλες θα χρειαστούν πιο πολύ χρόνο να ψηθούν. Μπορούμε με ένα μαχαιράκι να τις καρφώσουμε για να δούμε αν είναι μαλακές. Αν το μαχαίρι μας διαπερνά τη σάρκα τους χωρίς καμία αντίσταση τότε είναι έτοιμες. Μόλις μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες τις αφαιρούμε από τον φούρνο. Ανοίγουμε τα αλουμινόχαρτα, τις κόβουμε με προσοχή στη μέση κατά μήκος. Με ένα πιρούνι βγάζουμε τη σάρκα τους και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Κρατάμε το εξωτερικό κομμάτι της γλυκοπατάτας γιατί θα τις ξαναγεμίσουμε στη συνέχεια με τη γέμιση μας. Προσθέτουμε στο μπολ αλάτι, πιπέρι, τη φέτα που έχουμε σπάσει σε κομμάτια και το σχοινόπρασο. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε τη γέμιση του μπολ πίσω στις γλυκοπατάτες που κρατήσαμε. Βάζουμε έναν μικρό κύβο βούτυρο πάνω από την κάθε γλυκοπατάτα και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Νιόκι με σάλτσα γλυκοπατάτας
Υλικά
- 1 πακέτο έτοιμα, φρέσκα νιόκι
- 1 μεγάλη, πορτοκαλί γλυκοπατάτα
- 250 ml σπιτικό ή έτοιμο ζωμό κοτόπουλου
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό (ή μαργαρινη για τους vegans)
- 2 φυλλαράκια φασκόμηλο
- Αλάτι & Πιπέρι
Εκτέλεση
Τυλίγουμε την γλυκοπατάτα με αλουμινόχαρτο και την βάζουμε στον φούρνο να ψηθεί στον αέρα, στους 200oC για 40 λεπτά. Μόλις ψηθεί, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σοτάρουμε στο βούτυρο για 2-3 λεπτά μαζί με το φασκόμηλο το οποίο έχουμε ψιλοκόψει. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά. Λιώνουμε καλά τη σάλτσα με ράβδο χειρός ή στο μούλτι και βράζουμε άλλα 2 λεπτά. Παράλληλα, βράζουμε τα νιόκι σε αλατισμένο νερό, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Σουρώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Σερβίρουμε τα νιόκι με σάλτσα γλυκοπατάτας και λίγο blue cheese προαιρετικά.
Συνταγή: Madame Ginger
Σούπα γλυκοπατάτας με καπνιστό γιαούρτι και τζίντζερ
Υλικά (για 4 άτομα)
- 3 μεγάλες γλυκοπατάτες κομμένες σε κύβους
- 1,5 λίτρο ζωμός κότας
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 5 φέτες μπέικον κομμένο
- 1 τζίντζερ τριμμένο
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι & Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το μπέικον, τη γλυκοπατάτα, το τζίντζερ, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για περίπου 10-15 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζωμό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ώσπου να μαλακώσει η γλυκοπατάτα και στη συνέχεια πολτοποιούμε με ραβλομπλέντερ.
Για το καπνιστό γιαούρτι:
Σε μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε μια κουταλιά της σούπας καπνιστό γιαούρτι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζεστή σούπα γλυκοπατάτας.
Συνταγή: Γρηγόρης Μπονιάκος