Ως μία από της πιο διάσημες wellness gurus πια, η Gwyneth Paltrow μέσω του προσωπικού της site goop, καταφέρνει και μας μεταδίδει όλα τα μυστικά της αλλά και τις συμβουλές ευεξίας και διατροφής που ακολουθεί. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η fluten free diet, την οποία προτείνει μέσα από μερικές λαχταριστές και ultra γευστικές συνταγές. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τις τρεις καλύτερες για εσάς που επιθυμείτε να εξιτάρετε τον ουρανίσκο σας με νέες διατροφικές επιλογές!
Sweet Potato Two Ways
Υλικά
1 γλυκοπατάτα, περίπου στο μέγεθος της παλάμης σας
Για το αλμυρό topping
- ¼ αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
- 1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- θαλασσινό αλάτι
Για το γλυκό topping
- 2 κουταλιές ταχίνι
- 1 χουρμά, χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας ψημένα & αλατισμένα σπόρια
- 1 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι
- νιφάδες αλάτι
Εκτέλεση
Για να ψήσετε τη γλυκοπατάτα, προθερμάνετε το φούρνο στους 220 °C. Χαράξτε όλη τη γλυκοπατάτα με ένα πιρούνι, τοποθετήστε την σε ένα ταψί και ψήστε την μέχρι να μαλακώσει, περίπου για 45 λεπτά. (Για να ξαναζεστάνετε μια μαγειρεμένη γλυκοπατάτα, ψήνετε σε φούρνο 200 °C για περίπου 15 λεπτά). Στη συνέχεια, χωρίστε τη γλυκοπατάτα στη μέση. Για την αλμυρή πλευρά, προσθέστε φέτες αβοκάντο, κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους και κόλιανδρο κι έπειτα, στύψτε μισή φέτα lime από επάνω. Τελειώστε με μια πρέζα αλάτι. Για τη γλυκιά πλευρά, περιχύνετε με ταχίνι, προσθέτετε τον κομμένα χουρμά, τα σπόρια και το σουσάμι. Ολοκληρώστε με αλάτι -αν θέλετε.
Κουνουπίδι στο grill
Υλικά
- 1 κουνουπίδι
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- lime για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Αρχικά, προθερμάνετε τη σχάρα σας. Θα χρειαστείτε μια πιο ζεστή ζώνη και μια ελαφρώς πιο δροσερή ζώνη, οπότε είτε χρησιμοποιείτε σχάρα αερίου είτε με κάρβουνο, βεβαιωθείτε ότι έχετε 2 ξεχωριστές ζώνες θερμοκρασίας. Προετοιμάστε το κουνουπίδι: Κόψτε το στη μέση μέσα από το στέμμα, με τη βάση στημένη στον πίνακα κοπής. Κόψτε κάθε μισό σε steaks πάχους ¾-ίντσας. Τρίψτε τες με ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και καρυκεύεστε με μια πρέζα αλάτι. Τοποθετήστε τις steaks κουνουπιδιού στο πιο ζεστό μέρος της σχάρας και μαγειρέψτε για 7 έως 10 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα άνθη πρέπει να είναι τρυφερά με ένα ωραίο καβούρντισμα από πάνω τους και τα κοτσάνια πρέπει να είναι σφιχτά, αλλά ακόμα μαλακά και όχι ωμά. Εάν διαπιστώσετε ότι τα steaks σας χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο μετά το μαγείρεμα σε κάθε πλευρά, μετακινήστε τα στην πλευρά χαμηλότερης θερμοκρασίας της σχάρας για να ολοκληρώσετε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά. Πασπαλίστε με λίγο ακόμη αλάτι και στύψτε lime (αν θέλετε).
Σαλάτα caprese με avocado και αμύγδαλα
Υλικά
- 1 μικρό ραπανάκι
- 2 κουταλιές βαλσαμικό ξύδι
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι μουστάρδα Dijon χωρίς ζάχαρη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
- ¼ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Φρέσκο vegan τυρί, κομμένο σε φέτες
- 1 μικρό αβοκάντο, χωρίς κουκούτσι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες
- ¼ φλιτζάνι ωμά, ανάλατα αμύγδαλα, ελαφρώς φρυγανισμένα και χοντροκομμένα
- 5 φύλλα φρέσκο βασιλικό, σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C. Τυλίξτε το ραπανάκι σε αλουμινόχαρτο. Ψήστε το μέχρι να μαλακώσει περίπου για μια 1 ώρα. Όταν το ραπανάκι κρυώσει αρκετά, ξεφλουδίστε το και κόψτε το σε περίπου 8 φέτες. Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το ξύδι, το λάδι, τη μουστάρδα, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ένα πιπέρι. Τοποθετήστε τις φέτες ραπάνακι, το τυρί και τις φέτες αβοκάντο σε ένα μεγάλο μπολ η ακόμα και σε δύο πιάτα -καθώς η συγκεκριμένη συνταγή είναι για δύο άτομα- και πασπαλίστε με ξηρούς καρπούς και φύλλα βασιλικού. Πασπαλίστε ομοιόμορφα με το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι και περιχύστε ομοιόμορφα με τη βινεγκρέτ.