Οι φακές αποτελούν ένα αγαπημένο όσπριο, το οποίο έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε κατά τους χειμερινούς μήνες, συνήθως σε μορφή σούπας. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι οι κρύες φακές δημιουργούν άκρως γευστικά πιάτα, όπως καλοκαιρινές σαλάτες που θα δώσουν μια πνοή ανανέωσης στα summer menu σας, ενώ παράλληλα θα συμπληρώσουν ιδανικά κάθε γεύμα σας. Είτε είστε vegan είτε απλά συγκαταλέγεστε στους fans των λαχανικών, οι παρακάτω συνταγές από σαλάτες με φακές θα σας ενθουσιάσουν!
Enjoy!
The simple way
Υλικά
- 250 γραμ. φακές βρασμένες
- 1 καρότο
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 αβοκάντο
- 1 φλ. καλαμπόκι βρασμένο
- 1 φούντα μπρόκολο
- 4-5 πίκλες αγγουράκια
- κόκκινα φασόλια βρασμένα (προαιρετικά)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- λίγο άνηθο
- λίγο μαϊντανό
Για το dressing
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ ξύδι από κρασί
- 1 κ.σ χυμό από λεμόνι
- 1 κ.σ μουστάρδα
- αλάτι
- πιπέρι
Plus: Υλικά όπως κουνουπίδι, λάχανο, παντζάρια, σέλερι, αγγούρι, σπαράγγια, και αγκινάρες, ταιριάζουν επίσης στη σαλάτα φακές ανάλογα την διαθεσιμότητα και την εποχή.
Εκτέλεση
Νεροβράστε τη φακή για 5 λεπτά και πετάξτε το πρώτο νερό. Μετά, βράστε τις φακές με καθαρό νερό και αλατίστε προς το τέλος του βρασμού. Οι φακές πρέπει να είναι αλ ντέντε για να μην λιώσουν στο ανακάτεμα. Αν πρόκειται να φτιάξετε φακές σαλάτα σε μεγάλη ποσότητα για να μείνει στο ψυγείο για τις επόμενες ήμερες, θα πρέπει το αβοκάντο και τα βότανα να τα προσθέστε τελευταία στιγμή. Αλλιώς θα οξειδωθούν και θα μαυρίσουν.
Για τις φακές σαλάτα, επιλέξτε τα λαχανικά που αγαπάτε ή αυτά που έχετε τώρα στο ψυγείο σας. Βράστε τις φακές μέχρι να σφίξουν. Κόψτε σε κύβους το μπρόκολο και τα καρότα και τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπήστε μαζί όλα τα υλικά του dressing και περιχύστε το στη σαλάτα. Η σαλάτα φακές σηκώνει μαρινάρισμα στο ψυγείο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ρίξετε το αβοκάντο και τα βότανα λίγο πριν σερβίρετε.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Frutti di mare
Υλικά
- 320 γρ. τόνο, σε νερό, κονσέρβα
- 2 καρότα
- 50 γρ. ελιές, σε ροδέλες
- 50 γρ. κάππαρη
- 3 κρεμμύδια, φρέσκα
- 400 γρ. ρύζι μπασμάτι, βρασμένο
- 400 γρ. φακές, βρασμένες
- 2 πιπεριές τσίλι
- 1 σκ. σκόρδο
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 ματσάκι δυόσμο
- ξύσμα λάιμ, από 2 λάιμ
- 100 γρ. ντοματίνια
- 30 γρ. τζίντζερ
- αλάτι
- πιπέρι
- 50 γρ. κρέμα βαλσάμικo
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
- 1 κ.σ. δυόσμο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τον τόνο αφού τον έχουμε στραγγίξει καλά από το νερό του, και τον σπάμε με ένα πιρούνι. Περνάμε τα καρότα από τον χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε τις ελιές, την κάππαρη, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το ρύζι και τις φακές. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τις πιπεριές τσίλι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν καλά τα υλικά. Το προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Χοντροκόβουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το ξύσμα από τα lime, τα ντοματίνια κομμένα σε κομμάτια, το τζίντζερ τριμμένο, αλάτι, πιπέρι και την κρέμα βαλσάμικο. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με ελαιόλαδο, κρέμα βαλσάμικο και δυόσμο.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Veggie Lovers
Yλικά
- 500 γρ. φακές
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
Για τo dressing:
- 150 ml ελαιόλαδο
- 50 ml ξύδι
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
- 1 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
- 1/2 κ.γ. γλυκάνισο, τριμμένο
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1/4 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- Φέτα, θρυμματισμένη (προεραιτικά)
- 5-6 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 καρότο, τριμμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λωρίδες
- 3-4 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βράζουμε τις φακές μαζί με το κρεμμύδι σε αλατισμένο νερό για 20-25 λεπτά. Παράλληλα, σε ένα μπολ προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το μέλι, τη μουστάρδα, το κύμινο, το γλυκάνισο, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μία λεία υφή. Αμέσως μετά, στο ίδιο μπολ προσθέτουμε τα ντοματίνια, το καρότο, την πιπεριά Φλωρίνης και το δυόσμο. Μόλις οι φακές βράσουν (προσέχουμε να είναι λίγο al dente), τις σουρώνουμε, τις κρυώνουμε με αρκετό τρεχούμενο νερό και αφού κρυώσουν, τις ρίχνουμε στο παραπάνω μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Τέλος, πασπαλίζουμε με θρυμματισμένη φέτα και σερβίρουμε.
Συνταγή: Γιώργος Τσούλης