Η Κυριακή είναι ημέρα χαλάρωσης και η ιδανική ευκαιρία για να γεμίσετε της "μπαταρίες" σας για την εβδομάδα που θα ακολουθήσει. Είναι φυσιολογικό πολλοί από εσάς να μη θέλετε να περάσετε πολλές ώρες στην κουζίνα αλλά να απολαύσετε χαλαρές στιγμές και βόλτες με φίλους. Μην ανησυχείτε γιατί εμείς σας έχουμε τη λύση. Μία γευστική σαλάτα μπορεί να γίνει πολύ χορταστική και γρήγορη.
Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία, καθώς μπορούμε να τις ετοιμάσουμε μέσα σε πολύ λίγα λεπτά. Συνεχίστε να διαβάζετε, ανακαλύψτε τις συνταγές που ξεχωρίσαμε για εσάς και φτιάξτε αυτήν που σας ταιριάζει περισσότερο!
Halloumi, carrot & orange salad
Υλικά
- 2 μεγάλα πορτοκάλια
- 1½ κουταλιά της σούπας μουστάρδα ολικής αλέσεως
- 1½ κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 1 κουταλιά της σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, καθώς και λίγο παραπάνω για το τηγάνισμα
- 2 μεγάλα καρότα, ξεφλουδισμένα
- 225g χαλούμι, κομμένο σε φέτες
- 100 γρ. Κάρδαμο ή baby σπανάκι
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια. Τα στείβουμε και τοποθετούμε το χύμο τους σ' ένα μπολ ή ένα ποτήρι. Προσθέτους τη μουστάρδα, το μέλι, το ξύδι, το λάδι και λίγο καρυκεύματα στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών, ξεφλουδίζουμε το καρότο το προσθέτουμε σίγα σιγά στο μπολ. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και μαγειρεύουμε το χαλούμι για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει και στις δύο πλευρές. Τοποθετήστε το κάρδαμο μέσα από στα καρότα και το dressing. Ολοκληρώστε τοποθετώντας όλα τα υλικά μαζί στο μπολ και γευτείτε.
Tabbouleh
Υλικά
- 60g σταφίδες
- 200γρ πλιγούρι μεσαίου μεγέθους
- 175 γρ. Κουνουπίδι, ψιλοκομμένο
- 1 μικρός βολβός μάραθου
- 1 λεμόνι στημμένο
- 25g ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 20g φύλλα μέντας, ψιλοκομμένα
- 3 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 50 γραμμάρια ψιλοκομμένα καρύδια, ψημένα
- 15 γραμμάρια αποξηραμένα barberries
- 100 γραμμάρια ρόδι
Για το dressing
- 1 μικρό γαρίφαλο σκόρδο, ψιλοκομμένο
- ¼ κουταλάκι κύμινο αλεσμένο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βάλτε τις σταφίδες σ΄ ένα μπολ και καλύψτε με βραστό νερό. Αφήστε τα να μουλιάσουν για 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βάλτε το πλιγούρι σε ένα δεύτερο μπολ και ρίξτε αρκετό βραστό νερό για να καλύψετε περίπου 2 εκατοστά. Σκεπάζουμε το μπολ και μουλιάζουμε για 15 λεπτά. Στραγγίστε και μεταφέρετε σε μπολ σερβιρίσματος. Προσθέστε το κουνουπίδι, το μάραθο και το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε για να ομοιογενοποιηθούν. Για να φτιάξετε το dressing, βάλτε το σκόρδο, το κύμινο, την κανέλα και το μέλι σε ένα μπολ και ανακατέψτε μαζί. Χύστε σταδιακά το λάδι, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε καρυκεύματα για τη γεύση. Στραγγίστε τις σταφίδες και προσθέστε τες στο πλιγούρι με μαϊντανό, μέντα, κρεμμυδάκια, καρύδια και τα barberries. Δοκιμάστε ξανά τη γεύση και στη συνέχεια ανακατέψτε τους σπόρους ροδιού.
Σαλάτα με μακαρόνια
Υλικά
- 100 γρ. αρακάς
- 1 αγγούρι
- 1 ντομάτα, μικρή
- 1 καρότο
- 1 κλ. σέλερι
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό
- 200 γρ. βίδες, βρασμένες
- 2 κ.σ. ελιές, σε ροδέλες
- 150 γρ. σπιτική μαγιονέζα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τον αρακά σε τρεχούμενο νερό. Τον σουρώνουμε και τον βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβουμε το αγγούρι και τη ντομάτα σε κυβάκια και τα ρίχνουμε στο μπολ. Κόβουμε το καρότο σε ροδέλες, ψιλοκόβουμε το σέλερι, τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε στο μπολ μαζί με τις βρασμένες βίδες και τις ελιές. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με τα κρουτόν και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πολύχρωμη σαλάτα με vinaigrette
Υλικά
- 1 λόλα πράσινη
- 1 λόλα κόκκινη
- ½ ματσάκι ρόκα
- 1 πράσινη πιπεριά, σε φέτες
- 1 κόκκινη πιπεριά, σε φέτες
- 1 καρότο σε λεπτές φέτες
Για το dressing
- ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- χυμός από ½ λεμόνι
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζετε τη vinaigrette και μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά το ξίδι με τους χυμούς, το ξύσμα των φρούτων και το αλάτι. Προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια, βάζετε το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθεί και να πήξει, προσθέτετε ανάλογο αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείτε μαζί όλα τα λαχανικά και ανακατεύετε απαλά.