fbpixel

Search icon
Search
Οι must-see εκθέσεις τέχνης του 2025 στην Ευρώπη
ARTS & CULTURE

Οι must-see εκθέσεις τέχνης του 2025 στην Ευρώπη

Προσθέστε τες από τώρα στη wishlist σας


Ο κόσμος των τεχνών δεν σταματά να κινείται και φυσικά να μας εκπλήσσει με νέα δρώμενα να διαδέχονται το ένα το άλλο στις μεγάλες και δημοφιλείς μητροπόλεις της Ευρώπης. Παρακάτω, εξερευνούμε μία σειρά εκθέσεων τέχνης που πρέπει να δείτε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτόν τον χειμώνα και γιατί όχι να μην τις συνδυάσετε με μια μοναδική απόδραση;


PARIS 


"James Cameron" Exhibition 

james.jpg

Ανακαλύψτε το συναρπαστικό σύμπαν του κορυφαίου James Cameron στην Cinémathèque de Paris, μέσα από τη μοναδική έκθεση «Η τέχνη τουJames Cameron», η οποία θα είναι ανοικτή έως τις 5 Ιανουαρίου 2025. Βυθιστείτε στη δημιουργική οδύσσεια ενός σκηνοθέτη που, από το πρώτο του αριστούργημά του, τον «Εξολοθρευτή», το 1984, έφερε επανάσταση στην κινηματογραφική βιομηχανία με το τολμηρό όραμά του και την απαράμιλλη εφευρετικότητά του. Αυτή η έκθεση σας προσκαλεί να εξερευνήσετε την εξέλιξη των θεμάτων και των μοτίβων που επαναλαμβάνονται στο έργο του Cameron, από τα πρώιμα παιδικά του σκίτσα μέχρι τις θεαματικές ενσαρκώσεις τους στη μεγάλη οθόνη. Η έκθεση αναδεικνύει την εξαιρετική διαδρομή ενός σκηνοθέτη, που συνεχώς έσπρωχνε τα όρια της τεχνολογίας για να ζωντανέψει τα φουτουριστικά του οράματα. Με εμβληματικά επιτεύγματα όπως τα "Aliens", "Titanic" και "Avatar", ο Cameron επαναπροσδιορίζει συνεχώς τις δυνατότητες των οπτικών εφέ, καθιερώνοντας τον εαυτό του ως πρωτοπόρο στη χρήση προηγμένων τεχνολογιών στην αφήγηση ιστοριών.

Info: Μέχρι τις 5 Ιανουαρίου,  Cinémathèque de Paris, 51 Rue de Bercy, 75012, Γαλλία


MILAN 


"Eternal images. Art in Ancient Egypt" Exhibition

2-Jt1y9.jpg

Οι αμέτρητες εικόνες που έχουμε παρακαταθήκη από την Αρχαία Αίγυπτο -γλυπτά, ανάγλυφα, πίνακες- είναι ζωντανές καταγραφές της κοινωνίας που τις παρήγαγε. Είναι υλικό άμεσα αναγνωρίσιμο, επειδή αντανακλά έναν ακριβή καλλιτεχνικό κανόνα, βαθιά συνδεδεμένο με το όραμα του αιγυπτιακού πολιτισμού για τον κόσμο, τόσο τον ανθρώπινο όσο και τον θεϊκό. Στόχος της έκθεσης που πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης είναι να παρουσιάσει την αιγυπτιακή τέχνη και ορισμένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μέσα από μια επιλογή αντικειμένων από τη συλλογή του.

Info: Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, Civico Museo Archeologico, Corso Magenta, 15, 20123 Milano MI, Ιταλία 


BERLIN


"Helmut Newton: Polaroids" Exhibition 

03a0b7f9-7499-4c4c-8e4b-db5d0be61ad9.jpg

Ο Helmut Newton λάτρευε να φωτογραφίζει με Polaroid. Από τη δεκαετία του 1970 και μετά, χρησιμοποίησε εκτενώς αυτές τις συσκευές, ιδίως κατά τη διάρκεια των φωτογραφίσεων μόδας. Όπως είπε κάποτε σε μια συνέντευξή του, το κίνητρό του ήταν η ανυπόμονη επιθυμία να γνωρίζει αμέσως πώς φαινόταν το σκηνικό ως εικόνα. Υπό αυτή την έννοια, μια Polaroid μοιάζει λίγο με ένα εννοιολογικό σκίτσο και βοηθά επίσης στον έλεγχο του φωτισμού και της σύνθεσης της φωτογραφίας. Ταυτόχρονα, τα στιγμιότυπα Polaroid διέθεταν σημαντική γοητεία για πολλούς καλλιτεχνικούς φωτογράφους, ιδίως λόγω της αντικειμενικότητάς τους και της δυνατότητας πειραματικής επαναχρησιμοποίησης της εικόνας. Έτσι, στην έκθεση αυτή δεν παρουσιάζονται μόνο οι Polaroid του Helmut Newton, αλλά και έργα πολλών συναδέλφων του, όπως οι Robert Mapplethorpe, Mary Ellen Mark, David Hockney, Ulay, Carlo Mollino, Luigi Ghirri, Maurizio Galimberti, Hannah Villiger και Cathleen Naundorf. Αυτή η ομαδική έκθεση συγκεντρώνει τις διάφορες τεχνικές εργασίας με τη φωτογραφική μηχανή Polaroid στις πιο διαφορετικές μορφές, με κάθε φωτογράφο να εκπροσωπείται με μια ομάδα έργων.

Info: Μια ειδική έκθεση του Ιδρύματος Helmut Newton στο Museum für Fotografie, Jebensstraße 2, 10623 Berlin, Γερμανία

Διάρκεια: Παρασκευή, 07/03/2025 έως Κυριακή, 24/08/2025. 


LONDON


"José María Velasco: A View of Mexico" Exhibition

x12241-wpu.jpg

Η Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενήσει την πρώτη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον José María Velasco, τον διάσημο ζωγράφο του Μεξικού του 19ου αιώνα. "José María Velasco: A View of Mexico" υμνεί την 200ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Μεξικού και αναδεικνύει τις λεπτομερείς απεικονίσεις του Velasco για τα τοπία και την εκβιομηχάνιση του Μεξικού. Η έκθεση θα συνδέσει το έργο του με έργα από τη συλλογή της Πινακοθήκης, όπως η εκτέλεση του Μαξιμιλιανού του Édouard Manet, και θα πραγματευτεί θέματα αποικιοκρατίας και οικολογικής αλλαγής. Θα περιλαμβάνει επίσης έναν κατάλογο με νέα έρευνα για τον Velasco, αντανακλώντας τη συνεχή προσπάθεια της Εθνικής Πινακοθήκης να συστήσει στο βρετανικό κοινό τη μη ευρωπαϊκή τέχνη.

Αμφιθέατρο της έκθεσης: Sunley Room, Εθνική Πινακοθήκη. Trafalgar Square, Λονδίνο WC2N 5DN

Διάρκεια: 29 Μαρτίου - 17 Αυγούστου 2025.