fbpixel

Search icon
Search
Οι μακαρονάδες για να απολαύσετε μια χειμωνιάτικη ημέρα σπίτι
TASTE

Οι μακαρονάδες για να απολαύσετε μια χειμωνιάτικη ημέρα σπίτι

Γευστικές επιλογές για τους λάτρεις του είδους


Μακαρονάδες... Ένα όνομα, πολλές ιστορίες. Ποιος δεν έχει επιθυμήσει τα ελληνικότατα μακαρόνια με κιμά της μανούλας του, ποιος δεν έχει από την άλλη μαγευτεί από τα αυθεντικά ιταλικά λιγκουίνι με μανιτάρια πορτσίνι; Όπως και να επιλέξει κανείς να γευτεί αυτό το θεϊκό τρόφιμο, δεν θα τον απογοητεύσει. Εύκολα στην παρασκευή τους, τα μακαρόνια έχουν συντροφεύσει τα καλύτερα μεσημέρια με φίλους και τις πιο ρομαντικές στιγμές με το άλλο μας μισό. Αυτήν τη φορά μπορούν να μας κρατήσουν τέλεια συντροφιά, κατά τη διάρκεια μιας χειμωνιάτικης ημέρας. 

Παρακάτω, σας προτείνουμε 3 αγαπημένες και γρήγορες μακαρονάδες για να δοκιμάσετε από σήμερα κιόλας!

Λιγκουίνι με τόνο και λεμονάτη σάλτσα

shutterstock-135176735.jpg

Υλικά

  • 1 πακέτο λιγκουίνι ή σπαγγέτι
  • 2 κονσέρβες τόνο σε νερό, καλά στραγγισμένο
  • χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πιπερίτσα τσίλι κομμένη στα 2
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τα ζυμαρικά μέσα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Στραγγίζετε τον τόνο από το νερό της κονσέρβας και τον αναμιγνύετε σε ένα μπολ με το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και το μισό άνηθο. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Σοτάρετε με το ελαιόλαδο μέσα σε ένα ευρύχωρο τηγάνι τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την πιπερίτσα. Αφού αρωματιστεί το λάδι πετάτε την πιπερίτσα. Σουρώνετε τα λιγκουίνι και τα ρίχνετε στο τηγάνι με τα κρεμμυδάκια. Ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε από πάνω το μίγμα του τόνου και τον υπόλοιπο άνηθο. Ανακατεύετε ξανά. Μοιράζετε τα ζυμαρικά σε πιάτα και σερβίρετε αμέσως.

Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου

Ταλιατέλες με μανιτάρια

shutterstock-1692732739.jpg

Υλικά

  • 500γρ. ταλιατέλες
  • 250γρ. μανιτάρια portobello, κομμένα σε φέτες
  • 500γρ. μανιτάρια champignon, κομμένα σε φέτες
  • 250γρ. μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε φέτες
  • 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 80γρ. κρέμα βαλσαλμικού
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 60ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε όλα τα μανιτάρια. Σοτάρετε για 3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτετε το σκόρδο σοτάροντας για ακόμα 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτετε την κρέμα βαλσαμικού, το δεντρολίβανο, τις ταλιατέλες και τον ζωμό σταδιακά ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Όταν τα μακαρόνια απορροφήσουν το ζωμό (αν χρειαστεί προσθέτετε επιπλέον), αφαιρείτε την κατσαρόλα από την εστία και διορθώνετε την γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Συνταγή: Λάμπρος Βακιάρος

Σπαγγέτι με κιμά 

shutterstock-1084624817.jpg

Υλικά

  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. θυμάρι, ξερό
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 100 ml κρασί κόκκινο
  • 200 ml νερό
  • 1 κύβο κότας
  • 1 στικ κανέλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 500 γρ. σπαγγέτι
  • 100 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • παρμεζάνα, τριμμένη, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει πολύ καλά και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ¼ από τον κιμά, κόβοντάς τον σε κομματάκια με το χέρι μας. Σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσει και να πάρει χρώμα εξωτερικά (δεν θέλουμε να ψηθεί τελείως). Αφαιρούμε τον κιμά από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα, τον βάζουμε σε ένα μπολ και επαναλαμβάνουμε άλλες τρεις φορές την ίδια διαδικασία με τον υπόλοιπο κιμά (αν προσθέσουμε όλο τον κιμά κατευθείαν δεν θα καραμελώσει όμορφα). Στο ίδιο τηγάνι και χωρίς να το καθαρίσουμε προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το ξερό θυμάρι και αφήνουμε να καραμελώσει το κρεμμύδι για τουλάχιστον 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον κιμά, τον πελτέ και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Με το που εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε μέσα το νερό, τον κύβο, το στικ κανέλας, τα φύλλα δάφνης, τα μπαχάρια και τη ντομάτα κονκασέ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά. Όση ώρα βράζει ο κιμάς, ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά μας. Σε μία κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια. Τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μείον ένα λεπτό. Θέλουμε τα μακαρόνια μας να είναι al dente. Μόλις τα ζυμαρικά μας είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Αφού έχει δέσει η σάλτσα μας, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα κιμά από πάνω, πασπαλίζουμε με φρέσκια παρμεζάνα, βασιλικό και μπόλικο φρέσκο πιπέρι.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης