Αν υπάρχει ένα άρωμα που να χαρακτηρίζει το ελληνικό Πάσχα, αυτό είναι χωρίς αμφιβολία του φρεσκοψημένου τσουρεκιού. Μαλακό και αφράτο, είτε με νότες από μαστίχα είτε με πορτοκάλι, το παραδοσιακό τσουρέκι δε λείπει ποτέ από το πασχαλινό τραπέζι. Γι' αυτό και εμείς συλλέξαμε τις καλύτερες συνταγές για εσάς, ώστε να κλέψετε τις εντυπώσεις αυτό το Πάσχα.
Δείτε παρακάτω ποιες συνταγές ξεχωρίσαμε!
1. Νηστίσιμο/vegan τσουρέκι

Υλικά για το προζύμι
- 100 ml νερό (30 έως 40 βαθμούς)
- 9 γρ. μαγιά
- 15 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 5 γρ. ζάχαρη
Υλικά για το τσουρέκι
- 550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 100-130 γρ. ζάχαρη
- 150 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
- 100 ml σπορέλαιο
- 1 βανίλια
- 1/2 κ.γ μαχλέπι
- 1/4 κ.γ κακουλέ
- 1/4 κ.γ μαστίχα
Υλικά για την επάλειψη
- 1 κ.γ μέλι
- 50 ml νερό
- Αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση για το προζύμι
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά μας και τα ανακατεύουμε καλά, με ένα σύρμα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος τον κάδο, για 20 λεπτά τουλάχιστον, για να ”ξυπνήσει” η μαγιά.
Εκτέλεση για το τσουρέκι
Αφού περάσουν τα 20 λεπτά και η μαγιά μας έχει αρχίσει να δουλεύει, ρίχνουμε μέσα στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά και με τον γάντζο ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, αφού γίνει ένα ελαστικό ζυμάρι, το τοποθετούμε σε ένα μπολ, που πριν έχουμε αλευρώσει και ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω. Καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας, το βγάζουμε από το μπολ και το κόβουμε σε 3 ίσα μέρη. Κάνουμε 3 ίσους κυλίνδρους και πλέκουμε το τσουρέκι μας κοτσίδα. Αμέσως μετά, το τοποθετούμε σε ένα ταψί, που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Καλύπτουμε το τσουρέκι με μια καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε πάλι σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα. Αφού περάσει η μισή ώρα, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι, το νερό με το μέλι.Αφαιρούμε την πετσέτα από το τσουρέκι μας και με ένα πινέλο, το περνάμε απαλά με το νερόμελο. Γαρνίρουμε με αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 35 λεπτά, στην μεσαία σχάρα.
Συνταγή: Δημήτρης Μακρινιώτης
2. Τσουρέκι Dubai chocolate

Υλικά για το τσουρέκι
-
13 γρ. φρέσκια μαγιά
-
100 γρ. γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
-
270 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
-
60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
-
2-3 δάκρυα μαστίχας
-
3 γρ. μαχλέπι, σε σκόνη
-
¼ κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
-
1 βανιλίνη
-
Ξύσμα πορτοκαλιού, από ½ πορτοκάλι
-
¼ κ.γ. αλάτι
-
1 αυγό, μεσαίο
-
50 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
-
Ελαιόλαδο, για το μπολ
Υλικά για το κανταΐφι
-
150 γρ. φύλλο κανταΐφι
-
50 γρ. βούτυρο Lurpak
-
220 γρ. πραλίνα φιστικιού Αιγίνης
Υλικά για το σιρόπι
-
80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
-
80 γρ. νερό
Υλικά για τη σύνθεση
-
350 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
-
40 γρ. ηλιέλαιο
-
30 γρ. φιστίκια Αιγίνης
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη μαγιά και το μισό γάλα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε 50 γρ. αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε έναν χυλό. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το κάρδαμο, και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να διαλυθεί η μαστίχα. Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο και προσθέτουμε τη βανιλίνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το αυγό, το υπόλοιπο γάλα και το υπόλοιπο αλεύρι. Χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά, ανεβάζοντας σταδιακά την ταχύτητα. Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους, το ρίχνουμε στον κάδο και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη. Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη πλάθοντάς τη σε στρογγυλό σχήμα. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για τουλάχιστον 60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.) Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι τη ζύμη σε δυο ίσα κομμάτια και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τα χέρια μας σε ένα φυτίλι μήκους 60 εκ. Τοποθετούμε το ένα φυτίλι κάθετα στον πάγκο εργασίας και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας το κέντρο του για να δημιουργηθεί μια εσοχή. Παίρνουμε το δεύτερο φυτίλι και το τοποθετούμε οριζόντια πάνω από το πρώτο με τη μέση του να ακουμπάει στο σημείο της εσοχής, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σταυρό. Ξεκινάμε να «πλέκουμε» τα 2 φυτίλια, πρώτα το πάνω κάτω, το κάτω πάνω και μετά το δεξιά αριστερά και το αριστερά δεξιά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να δημιουργήσουμε το τσουρέκι. Ενώνουμε με το χέρι μας την άκρη από τα 2 φυτίλια, την περνάμε από κάτω και μεταφέρουμε το τσουρέκι στο ταψί. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα. Μεταφέρουμε το ταψί στην πάνω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να κρυώσει καλά.
Εκτέλεση για το κανταΐφι
Ψιλοκόβουμε το κανταΐφι με ένα μαχαίρι, το ξάνουμε καλά με τα χέρια μας και το αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει. Προσθέτουμε το κανταΐφι, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 15 λεπτά. Προσθέτουμε την πραλίνα φιστικιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για το σιρόπι
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Εκτέλεση για τη σύνθεση
Κόβουμε στη μέση το τσουρέκι με ένα πριονωτό μαχαίρι και αλείφουμε με ένα πινέλο το εσωτερικό τους με το σιρόπι. Απλώνουμε στο κάτω κομμάτι το κανταΐφι με ένα κουτάλι, αφήνοντας λίγο στην άκρη για τη διακόσμηση, και κλείνουμε ξανά το τσουρέκι. Στρώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας, τοποθετούμε από πάνω μια σχάρα και μεταφέρουμε το τσουρέκι πάνω στη σχάρα. Χοντροκόβουμε τα 250 γρ. από την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1 ½-2 λεπτά μέχρι να λιώσει. Ψιλοκόβουμε την υπόλοιπη κουβερτούρα, την προσθέτουμε στο μπολ, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αυτή. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε το τσουρέκι με την κουβερτούρα γάλακτος έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του αλλά όχι το κάτω μέρος. Διακοσμούμε με το κανταΐφι που αφήσαμε στην άκρη, δημιουργώντας μια γραμμή στο κέντρο κατά μήκος. Ψιλοκόβουμε τα φιστίκια Αιγίνης και τα ρίχνουμε από πάνω. Αφήνουμε στην άκρη να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
3. Τσουρέκι με λευκή σοκολάτα και κάστανο

Υλικά
- 60 γρ. νερό, χλιαρό
- 18 γρ. μαγιά ξηρή
- 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 7 γρ. μαχλέπι
- 2 γρ. μαστίχα
- 5 γρ. κάρδαμο (κακουλέ)
- 2 αβγά, μέτρια
- 100 γρ. γάλα
- 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πρέζα αλάτι
- 500 γρ. πουρέ κάστανο
- 1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό
- 340 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
- 30 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά και 2 κ.σ από το αλεύρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη για 5-10 λεπτά για να φουσκώσει το μείγμα. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τον κακουλέ, και χτυπάμε καλά για 2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η μαστίχα. Ρίχνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι, τα αυγά, το γάλα και τα 50 γρ. βούτυρο. Χτυπάμε με το γάντζο για 2-3 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε δυνατή για άλλα 10-15 λεπτά .Ρίχνουμε τα υπόλοιπα 50 γρ. βούτυρο και 1 πρέζα αλάτι. Χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να δημιουργηθούν ίνες στο ζυμάρι μας. Με το που απορροφηθεί το βούτυρο βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ. Βάζουμε το ζυμάρι μας σε ένα λαδωμένο μπολ. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1-1,5 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. Κόβουμε στη μέση το ζυμάρι και κάθε κομμάτι σε 4 ίσα μικρότερα. Ανοίγουμε με τα χέρια μας σε μακριά φυτίλια μήκους 30 εκ. Με τον πλάστη ανοίγουμε το πάχος κάθε φυτιλιού 4-5 εκ. για να μπορέσουμε να το γεμίσουμε. Απλώνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού τον πουρέ κάστανο κατά μήκος. Κάθε φυτίλι θα πάρει περίπου 2-3 κ.σ. από τον πουρέ. Τυλίγουμε κάθε φυτίλι ώστε να καλύψουμε τη γέμιση. Πατάμε καλά τις άκρες και ρολάρουμε στον πάγκο εργασίας. Σχηματίζουμε μια κοτσίδα με 4 φυτίλια. Ενώνουμε τις τέσσερις άκρες από τα φυτίλια. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα μας, δίνουμε αριθμούς με τη σειρά από το 1 μέχρι το 4 στις λωρίδες μας και πλέκουμε με τη σειρά 4-2, 1-3, 2-3, δηλαδή το τέταρτο φυτίλι πάει πάνω από το δεύτερο, το πρώτο πάνω από το τρίτο και το δεύτερο πάνω από το τρίτο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα μας. Θα δημιουργήσουμε 2 τσουρέκια με αυτό τον τρόπο. Αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα. Αλείφουμε με ένα πινέλο τα τσουρέκια με τον κρόκο και ψήνουμε στον φούρνο για 45-60 λεπτά. Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν καλά και αλείφουμε με τη λευκή σοκολάτα την επιφάνεια τους. Σχηματίζουμε γραμμούλες με την σοκολάτα κουβερτούρα, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης