fbpixel

Search icon
Search
Οι καλύτερες συνταγές για εορταστικά γλυκά που μπορείτε να δοκιμάσετε από σήμερα κιόλας
TASTE

Οι καλύτερες συνταγές για εορταστικά γλυκά που μπορείτε να δοκιμάσετε από σήμερα κιόλας

Γεμίζοντας το σπίτι σας με Χριστουγεννιάτικες μυρωδιές


Μπορεί η χριστουγεννιάτικη διάθεση να έχει ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα φέτος, ωστόσο εμείς έχουμε προσαρμοστεί πλήρως σ' αυτήν. Έτσι κι αλλιώς από τη στιγμή που υποδεχτήκαμε τον Δεκέμβριο έχουμε μπει και επίσημα σε festive season. Τα γλυκά έχουν σημαντική θέση στη συγκεκριμένη περίοδο και η αλήθεια είναι πως μπορούμε από τώρα να γεμίσουμε το σπίτι μας μοναδικές μυρωδιές και λαχταριστές γεύσεις

Παρακάτω, παρουσιάζουμε τις καλύτερες συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε από σήμερα κιόλας!

Cheesecake κάστανο

cheesecake-kastano-15-10-21-site.jpg

Υλικά 

Για τη βάση

  • 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. τυρί κρέμα
  • 10 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 100 γρ. κάστανα, βρασμένα και ψιλοκομμένα

Για το γλάσο

  • 150 γρ. νερό
  • 400 γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
  • 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
  • ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
  • 1 κ.γ. τζίντζερ
  • 1 πρέζα κάρδαμο (κακουλέ)
  • 100 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση 

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και τις αφήνουμε να μουλιάσουν. Ρίχνουμε τα 150 γρ. κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά να πάρει μια βράση. Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης αφού τα έχουμε στραγγίξει κάλα με τα χέρια μας. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός να διαλυθεί καλά η ζελατίνη. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το αλάτι, την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, το μείγμα με τα φύλλα ζελατίνης, και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τα κάστανα. Ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ να πάνε τα κομμάτια παντού. Αφαιρούμε τη βάση από το ψυγείο και περιχύνουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση. Μεταφέρουμε στο ψυγείο τη φόρμα να σφίξει για περίπου 4-5 ώρες.

Για το γλάσο

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά το νερό και τη ζάχαρη, και αφήνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα κάστανα, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ, το τζίντζερ και το κάρδαμο. Αφήνουμε να πάρει μια βράση το μείγμα και αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ με προσοχή να μην σπάσουν τα κάστανα αλλά να λιώσει η κουβερτούρα. Αφαιρούμε το γλυκό από το ψυγείο και κόβουμε σε κομμάτια.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης 

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

mpiskota-xristougenniatika.jpg

Υλικά 

  • 150 γρ. βούτυρο, μαλακο
  • 3/4 φλ. ζάχαρη, καστανή
  • 3/4 φλ. πετμέζι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 1/2 κ.γ. τζίντζερ, σκόνη
  • 1½ κ.γ. κανέλα, σκόνη
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα(
  • 1 αυγό, μεγάλο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 3½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση 

Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το πετιμέζι, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το τζίντζερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά και το αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό το μίγμα.

Για τη ζύμη

Ρίχνουμε το αυγό και με μίξερ χειρός ή σύρμα χτυπάμε τα υλικά για 1-2′ να γυαλίσει. Προσθέτουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή άλλα να πλάθεται, δεν πειράζει αν κολλάει λίγο στα χέρια. Όταν παγώσει και θα γίνει μια χαρά. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο. Δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο σε κάθε κομμάτι της σαν χοντρό φύλλο. Τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα. Πρέπει να παγώσει πολύ καλά, αλλιώς θα σας δυσκολέψει στο άνοιγμα του φύλλου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160 ºC. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 ταψιά.

Για το πλάσιμο

Αφού παγώσει καλά η ζύμη την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Όσο πιο λεπτό είναι τόσο πιο τραγανά θα γίνουν, όσο πιο παχύ τόσο πιο μαλακό θα βγει τα μπισκότο στο κέντρο. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη και με αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε το φύλλο. Μπορούμε αντί για αλεύρι να χρησιμοποιήσουμε άχνη ζάχαρη ή να το ανοίξουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες (να θυμάστε ότι η ζύμη για να μην σας παιδέψει στο άνοιγμα, πρέπει να είναι παγωμένη καλά). Κόψτε με διάφορα κουπ πατ που βουτάτε κάθε φορά που κόβετε, μέσα σε αλεύρι. Να τα κόβετε σε διάφορα σχήματα κοντά κοντά, ώστε να μην έχετε περισσεύματα χαμένα.

Αδειάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα ψησίματος, αφήνοντας κενό μεταξύ τους. Ψήνουμε γύρω στα 10′ περίπου, ανάλογα με το πάχος που έχουμε δώσει. Όταν αρχίσουν να σκουραίνουν οι άκρες στα 10′ είναι έτοιμα. Αφήστε τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα να κρυώσουν τελείως. Διακοσμήσετε τα με λευκό γλάσο (royal icing) για πιο γιορτινό αποτέλεσμα.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Μάφινς με κόκκινα φρούτα

019a2316.jpg

Υλικά 

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 γρ. μπέικιν σόδα
  • 3 γρ. αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος ΟΛΥΜΠΟΣ, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 γρ. βανίλια εκχύλισμα
  • 40 γρ. γάλα
  • 20 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 5%
  • 75 γρ. αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπημένα
  • 120 γρ. σμέουρα, κατεψυγμένα
  • 120 γρ. στρεζέλ, χοντροτριμμένο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την μπέικιν σόδα, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τα δύο είδη ζάχαρης, το μέλι, τη βανίλια και χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, για περίπου 5 λεπτά. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ, με μία μαρίζ κατεβάζουμε το υλικό που έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου, ξανά θέτουμε το μίξερ σε λειτουργία, σε μέτρια ταχύτητα, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, το γιαούρτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε τα αυγά και μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε σε δόσεις το μείγμα με το αλεύρι, φροντίζοντας πριν ρίξουμε κάθε δόση να έχει ομογενοποιηθεί η προηγούμενη. Σταματάμε το μίξερ και μεταφέρουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής. Τοποθετούμε σε μεταλλική φόρμα για μάφινς 6 ειδικά χαρτάκια ζαχαροπλαστικής για μάφινς. Κόβουμε τη μύτη της σακούλας και βάζουμε 60 γρ. από το μείγμα στη βάση από κάθε χαρτάκι, τοποθετούμε από πάνω 10 γρ. σμέουρο, προσθέτουμε άλλα 60 γρ. μείγμα και τελειώνουμε με 10 γρ. σμέουρο και 20 γρ. στρεζέλ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 160 °C για 35 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε εάν έχουν ψηθεί βυθίζοντας μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους και αυτή να βγαίνει καθαρή με πολύ μικρή υγρασία επάνω της. Αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Συνταγή: Γιάννης Λουκάκος