Οι ημέρες των διακοπών -ιδιαίτερα αν μας βρίσκουν στη θάλασσα- απαιτούν δροσερά πιάτα που θα εξιτάρουν τους γευστικούς μας κάλυκες και θα καταφέρουν να μας διατηρήσουν fit και ελαφρείς, ενώ παράλληλα θα δώσουν «χρώμα» στα καλοκαιρινά τραπέζια μας. Εάν κι εσείς ψάχνετε τη σαλάτα που θα ξεχωρίσει στο σημερινό και όχι μόνο γεύμα σας, τότε σας έχουμε τις πιο τέλειες προτάσεις για ένα υπέροχο summer lunch, που θα απολαύσετε είτε οικογενειακά είτε με παρέα!
Εμπνευστείτε από τις πιο καλοκαιρινές σαλάτες αυτής της εποχής που θα δώσουν μια νέα νότα στα τραπέζια σας!
Σαλάτα με φρούτα & κατσικίσιο τυρί

Υλικά:
Για τη βινεγκρέτ:
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. μέλι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 50 γρ. ξίδι βαλσάμικο
- 100 γρ. ηλιέλαιο
Για τη σαλάτα:
- 1 κολοκυθάκι
- 1/2 αγγούρι
- 1 καρότο
- 1 νεκταρίνι
- 1 βανίλια
- 150 γρ. σαλάτα mix
- 100 γρ. κατσικίσιο τυρί
- 20 γρ. κουκουνάρι
- 100 γρ. φράουλες
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το μέλι, αλάτι, πιπέρι, το βαλσάμικο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε πολύ αργά το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Εναλλακτικά βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κόβουμε με ένα peeler το κολοκύθι, το αγγούρι και το καρότο σε λεπτές φλούδες και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και πάγο. Φροντίζουμε να μην βάλουμε τα σπόρια από το κολοκύθι και το αγγούρι. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο τα λαχανικά θα «ψηθούν» από τον πάγο και θα γίνουν πιο τραγανά. Σουρώνουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε. Κόβουμε το νεκταρίνι και τη βανίλια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε την ανάμεικτη σαλάτα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το κατσικίσιο σε κομμάτια, το κουκουνάρι και τις φράουλες. Σερβίρουμε με δυόσμο.
Σαλάτα με φακές, λαχανικά & αβοκάντο

Υλικά
- 250 γραμ. φακές βρασμένες
- 1 καρότο
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 αβοκάντο
- 1 φλ. καλαμπόκι βρασμένο
- 1 φούντα μπρόκολο
- 4-5 πίκλες αγγουράκια
- κόκκινα φασόλια βρασμένα (προαιρετικά)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- λίγο άνηθο
- λίγο μαϊντανό
Για το dressing
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ ξύδι από κρασί
- 1 κ.σ χυμό από λεμόνι
- 1 κ.σ μουστάρδα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Νεροβράστε τη φακή για 5 λεπτά και πετάξτε το πρώτο νερό. Μετά, βράστε τις φακές με καθαρό νερό και αλατίστε προς το τέλος του βρασμού. Οι φακές πρέπει να είναι αλ ντέντε για να μην λιώσουν στο ανακάτεμα. Αν πρόκειται να φτιάξετε φακές σαλάτα σε μεγάλη ποσότητα για να μείνει στο ψυγείο για τις επόμενες ήμερες, θα πρέπει το αβοκάντο και τα βότανα να τα προσθέστε τελευταία στιγμή. Αλλιώς θα οξειδωθούν και θα μαυρίσουν.
Για τις φακές σαλάτα, επιλέξτε τα λαχανικά που αγαπάτε ή αυτά που έχετε τώρα στο ψυγείο σας. Βράστε τις φακές μέχρι να σφίξουν. Κόψτε σε κύβους το μπρόκολο και τα καρότα και τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπήστε μαζί όλα τα υλικά του dressing και περιχύστε το στη σαλάτα. Η σαλάτα φακές σηκώνει μαρινάρισμα στο ψυγείο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ρίξετε το αβοκάντο και τα βότανα λίγο πριν σερβίρετε.
Σαλάτα με φαγόπυρο & παντζάρια

Υλικά:
- 3 παντζάρια
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
- 50 γρ. ξίδι βαλσάμικο
- 1 σκ. Σκόρδο
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. φαγόπυρο, ψημένο
- 450 γρ. νερό
- 200 γρ. σπανάκι baby
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- χυμός λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 30 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε φέτες κυδωνάτες. Βάζουμε σε ένα μπολ τα παντζάρια, το αλάτι, το πιπέρι, το δεντρολίβανο, το βαλσάμικο, το σκόρδο και τα 30 γρ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους. Απλώνουμε πάνω σε ένα βαθύ ταψί 20x30 εκ. ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Αδειάζουμε τα παντζάρια στο αλουμινόχαρτο και το τυλίγουμε σε πουγκί. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα παντζάρια. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο να κρυώσουν τα παντζάρια. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά τον φαγόπυρο με το νερό και το αλάτι. Καπακώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι ο φαγόπυρος να πιει το νερό του και να μαλακώσει. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Αφού κρυώσει προσθέτουμε στο μπολ το σπανάκι. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε στο μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα παντζάρια, τα υγρά που έχουμε στο αλουμινόχαρτο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα φουντούκια ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Σαλάτα με μακαρόνια

Υλικά:
- 100 γρ. αρακάς
- 1 αγγούρι
- 1 ντομάτα, μικρή
- 1 καρότο
- 1 κλ. σέλερι
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό
- 200 γρ. βίδες, βρασμένες
- 2 κ.σ. ελιές, σε ροδέλες
- 150 γρ. σπιτική μαγιονέζα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεπαγώνουμε τον αρακά σε τρεχούμενο νερό. Τον σουρώνουμε και τον βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβουμε το αγγούρι και τη ντομάτα σε κυβάκια και τα ρίχνουμε στο μπολ. Κόβουμε το καρότο σε ροδέλες, ψιλοκόβουμε το σέλερι, τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε στο μπολ μαζί με τις βρασμένες βίδες και τις ελιές. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με τα κρουτόν και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.