fbpixel

Search icon
Search
Οι εκθέσεις που μπορείτε να απολαύσετε τώρα στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Οι εκθέσεις που μπορείτε να απολαύσετε τώρα στη Θεσσαλονίκη

Ένας διαφορετικός μήνας σας περιμένει


Ο πρώτος μήνας της άνοιξης φέρνει μαζί του δημιουργικές εκθέσεις που θα κάνουν τις μέρες σας να πάρουν διαφορετικό νόημα. Με την τέχνη να αποτελεί -από πάντα- το βασικό άξονα στον οποίο πορεύεται ο άνθρωπος αλλά και το φωτεινό σηματοδότη που πετυχαίνει να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα είναι σίγουρο πως και εσείς θα θελήσετε να γίνετε μέρος αυτής της "γιορτής". Διαφορετικοί χώροι, ιδιαίτεροι καλλιτέχνες, μοναδικά έργα καθώς και αλλιώτικες αναπαραστάσεις θα σας ταξιδέψουν και θα σας προβληματίσουν καθοδηγώντας τις επιλογές σας. 

Φορέστε την καλύτερη διάθεσή σας, βγείτε στην πόλη και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα το μετανιώσετε. Οι παρακάτω 6 εκθέσεις... σας περιμένουν για να τις ανακαλύψετε!

"Καζαντζάκης και Βυζάντιο: η αναζήτηση του θείου"ektheseis-thessaloniki1.jpg

Στη Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου ο ελληνισμός συνάντησε το βυζαντινό πολιτισμό, παρουσιάζεται μια έκθεση που θα αποτελέσει φόρο τιμής στο Νίκο Καζαντζάκη. Το Μουσείο "Νίκου Καζαντζάκη" και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατο του πολυπράγμονα αυτού ανθρώπου της διανόησης παρουσιάζουν στο κοινό της πόλης εκθέματα και αρχειακά τεκμήρια όπως ημερολόγια από τις επισκέψεις του με τον Άγγελο Σικελιανό στο Άγιον Όρος. Με στόχο την ανάδειξη της ιδιαίτερης σχέσης του καλλιτέχνη με τον πολιτισμικό πλούτο του Βυζαντίου το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η έκθεση θα σας παρασύρει σε έναν αλλιώτικο κόσμο. 

Info: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφόρος Στρατού 2. Διάρκεια έκθεσης: έως 15 Σεπτεμβρίου, Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08:30-16:00

"Bridges of Culture. Ελλάδα – Βουλγαρία: Γέφυρες πολιτισμού για την πρόοδο και την αειφορία"magemenes.jpg

Στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στις 8 Μαρτίου εγκαινιάστηκε η έκθεση "Bridges of Culture" με σκοπό να αναδείξει τον πολιτισμό των δύο γειτονικών χωρών. Η διοργάνωση αυτή της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α και της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια επικεντρώνεται στα κοινά στοιχεία, στα οικονομικά συμφέροντα, στις αξίες αλλά και στην εξασφάλιση της σταθερότητας στα Βαλκάνια, ως βασικούς άξονες για την περαιτέρω ανάπτυξη των χωρών. Με ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μέσα από πέντε ενότητες, θα ανακαλύψετε τις συνεργασίες των τελευταίων δεκαετιών και θα δείτε πως πολλές φορές οι γέφυρες που ενώνουν είναι περισσότερες από αυτές που χωρίζουν. 

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Στρατού 2. Διάρκεια έκθεσης: έως 30 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08:30 - 16:00

"Τόποι και Στιγμές (revisited)"ektheseis-thessaloniki4.jpg

H φωτογράφος Λίνα Πανταζόγλου παρουσιάζει στο κοινό της Θεσσαλονίκης την πέμπτη της ατομική της έκθεση με τίτλο "Τόποι και Στιγμές (revisited)" επιλέγοντας έργα από τις ταξιδιωτικές της εμπειρίες. Εικόνες προερχόμενες τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό θα σας μαγέψουν και θα σας κάνουν να ανακαλύψετε μια διαφορετική πτυχή κάθε τόπου. Θάλασσα, βουνό, σε captions της στιγμής μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας που έκανε τον φακό, το δικό της παιχνίδι. Ανακαλύψτε μια διαφορετική οπτική, πιο θηλυκή, πιο ρομαντική και αρκετά μοναδική έτσι ώστε να συμπεριλάβει μέσα τις λεπτομέρειες που μόνο ένας δεξιοτέχνης θα πετύχαινε.

Info: DE FACTO, Παύλου Μελά 19.  Διάρκεια έκθεσης: 5 Μαρτίου 2019 - 31 Μαρτίου 2019.  Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08:30 - 03:00

"Ελληνίδες των αρχών του 20ου αιώνα - Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη"ektheseis-thessaloniki6.jpg

Στη Βίλλα Πετρίδη, ένα αρχοντικό που χτίστηκε το 1900 στη Θεσσαλονίκη και ακόμη και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε σε μια έκθεση που υμνεί τις γυναίκες. Με αφορμή την ημέρα της Γυναίκας και με προεκτάσεις που επεκτείνονται και στη σύγχρονη εποχή η Β' Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Nouvelle Amicale παρουσιάζουν σημαντικά στοιχεία από ηρωίδες της τέχνης, της επιστήμης, της φιλανθρωπίας, από αυτές που πολέμησαν, από αυτές που ξεχώρισαν για την ομορφιά τους, αλλά και από τις αφανείς και ανώνυμες που έγραψαν τη δική τους ιστορία. Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό και τα τεκμήρια της εποχής θα εκτεθούν με την ευγενική συγκατάθεση του συλλέκτη κ. Γεωργίου Κωνσταντινίδη, υπό την επιμέλεια της Ειρήνης Μοσχόβου.

Info: Βίλλα Πετρίδη, Αναγεννήσεως 10. Διάρκεια έκθεσης: έως 22 Μαρτίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-13:30 και 18:00-20:00.

"70 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας 1948-2018"0001.jpg

Στο χώρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, μια αναδρομική έκθεση στο διαχρονικό έργο του ζωγράφου Γιάννη Τζοβανάκι, θα αποτελέσει το must-visit-spot για όλους εσάς που θέλετε να γνωρίσετε τις δημιουργίες του μεγάλου καλλιτέχνη. Με πορεία που χάνεται πίσω στα χρόνια η Πινακοθήκη θα γεμίσει με εκθέματα του ανθρώπου που τελείωσε την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και με υποτροφίες πέτυχε να ταξιδέψει σε Ιταλία και Ελβετία μαθητεύοντας δίπλα σε εξαιρετικούς δασκάλους και μελετώντας έργα των μεγάλων κλασσικών αλλά και πολλών σύγχρονων ζωγράφων. Ακόμη, έχοντας πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη και με έργα του να κοσμούν πολλά μουσεία της Θεσσαλονίκης, έφτασε η ώρα να ανακαλύψετε κομμάτια που θα σας εντυπωσιάσουν.

Info: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Νικολάου Γερμανού 1. Διάρκεια έκθεσης: έως 12 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00-14.00, Κυριακή: 11.00-14.30 και Τετάρτη: 18.00-21.00

"Η λίμνη Κερκίνη και τα πέριξ"

ektheseis-thessaloniki-5.jpg

H φύση είναι στη "φύση" μας και αυτό αποτελεί μια από τις διαχρονικότερες αξίες όλων των εποχών. Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προσκαλεί το κοινό σε μια έκθεση που δημιουργήθηκε για να αναδείξει τις πτυχές ενός τόπου μοναδικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας. Φωτογράφοι της πόλης εκπαιδεύτηκαν στην απεικόνιση των τοπίων και στις διαφοροποιήσεις που αυτή έχει κάθε εποχή ενσωματώνοντας μέσα σε αυτήν τους ανθρώπους αλλά και τις παραδόσεις τους. Έτσι, μετά από μια ομαδική δουλειά που διήρκεσε ένα χρόνο, παρουσιάζεται πρώτη φορά το εκπληκτικό αποτέλεσμα. Φυσικά, ιδιαίτεροι αρωγοί ήταν οι υπεύθυνοι του project Γιάννης Πομάκης και Βασίλης Καρκατσέλης.

Info: Χ.Α.Ν. Θεσσανολίκης, Νικολάου Γερμανού 1 & Ζώγια: Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια, Αλεξάνδρου Σβώλου 5. Διάρκεια έκθεσης: έως 30 Μαρτίου 2019.  Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 09:00-21:00 & 08:00-02:00 αντίστοιχα.