fbpixel

Search icon
Search
Οι αποχρώσεις του γκρι γίνονται η βασική ιδέα σ' ένα loft στην Αθήνα
INTERIORS

Οι αποχρώσεις του γκρι γίνονται η βασική ιδέα σ' ένα loft στην Αθήνα

Με την αρχιτεκτονική υπογραφή της Λίλας Αθανασοπούλου


Σ’ ένα πενταόροφο κτίριο με υπόγειο, στον πυκνοδομημένο πολεοδομικό ιστό της Αθήνας, φιλοξενείται ένα εντυπωσιακό loft που μεταμορφώθηκε από τo Studio Lila architect+designer της Λίλας Αθανασοπούλου σε μια μινιμαλιστική κατοικία. Ξεκινώντας από το υπόγειο του κτιρίου και τους πρώτους ορόφους, όπου φιλοξενούνται τα γραφεία και το showroom της εταιρίας των ιδιοκτητών του, φτάνουμε στα τρία τελευταία επίπεδα, όπου δεσπόζει το κομψό loft. Στη διαρρύθμιση αυτών των επιπέδων, ο προσανατολισμός έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς οι αρχιτέκτονες έλαβαν υπόψη τον σταθερό βορεινό φωτισμό του, καθώς και τις οπτικές εναλλαγές που δίνει στους τοίχους και που κάνει το μυαλό να ταξιδεύει. Πιστός στην αρχή της συνεχούς αναδιαμόρφωσης, ο χώρος προδιαθέτει τους ενοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του να τον ζουν όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά και να τον οικειοποιούνται με κάθε τρόπο.

103-ath-1.jpg

Στο σύνολό της, η 270 τ.μ. άψογη κατασκευή αντιμετωπίστηκε όχι ως ένα ανεξάρτητο διαμέρισμα, αλλά ως μια σύνθεση που μεταβάλλεται ανάλογα τη χρήση του. Ως αποτέλεσμα αυτής της φιλοσοφίας, τα υπνοδωμάτια με το dressing room αποτελούν αυτόνομους χώρους, ενώ παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ν’ απομονωθούν από την υπόλοιπη κατοικία ή να συνδιαλεχθούν με αυτήν. Η απόχρωση του γκρι κυριαρχεί στο εσωτερικό, προσδίδοντας μια «ησυχία» στους χρωματικούς τόνους και μια θαλπωρή στο σύνολο, προσφέροντας το πλέον ιδανικό φόντο για mix ‘n’ match διακοσμητικές επιλογές. Το επίμηκες πεζούλι από μπετόν στο κεντρικό καθιστικό αποτελεί μία αξιοπρόσεκτη λεπτομέρεια, ενώ οι μεγάλες επιφάνειες που καλύπτουν οι τοίχοι χαρίζουν θεατρικότητα, αλλά και μία αφορμή για διάλογο με την τέχνη. Τα χαμηλά παράθυρα στους χώρους όπου περνούν οι ένοικοι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας συνθέτουν ένα φιλόξενο περιβάλλον με φωτεινά δωμάτια, που προσφέρουν ανάσες πρασίνου και δροσιάς, ιδιωτικότητα και προστασία από τα βλέμματα της πόλης.

103-ath-5-YCZWA.jpg

Η μεγάλη γκρι πόρτα προς τη σκάλα δίνει την ψευδαίσθηση ότι ο χώρος συνεχίζεται, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πετυχημένο trick ενοποίησης. 

Η ανατροπή των κλισέ υποστηρίζεται και στα μπάνια, όπου η τσιμεντοκονία έρχεται να «σβήσει» την εικόνα που αναμένουν οι περισσότεροι για τους προσωπικούς χώρους. Υιοθετώντας τη φιλοσοφία των γιαπωνέζικων λουτρών, το γκρι βρίσκεται παντού για να εντείνει την ηρεμία και την απλότητα. Αγαπημένη γωνιά του σπιτιού, το δώμα, ένας ανεξάρτητος χώρος που θα φιλοξενεί τους φίλους της οικογένειας, απολαμβάνοντας την ενδιαφέρουσα θέα στην πόλη. Όπως είχε πει και ο Σοφοκλής «η απλότητα γεννά τις πιο σοφές και σωστές ιδέες» και το loft αυτό αποτελεί μια καλαίσθητη απόδειξή του!

103-ath-2.jpg
103-ath-4.jpg

Αbout:

To Studio Lila architect + designer, μ’ έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1999 από τη Λίλα Αθανασοπούλου, αρχιτέκτονα-μηχανικό του ΕΜΠ . Βασικός τομέας ενασχόλησης του studio είναι η μελέτη κατασκευής ιδιωτικών κατοικιών, ενώ ταυτόχρονα πειραματίζεται πάνω σ’ ένα πεδίο ευρείας κλίμακας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μονοκατοικίες, τροποποιήσεις, πολυκατοικίες και καταστήματα, παράλληλα με τον σχεδιασμό προϊόντων. Έχει συμμετάσχει σ’ εθνικές εκθέσεις αρχιτεκτονικής + design, ενώ σχετικά άρθρα έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί σ’ ελληνικές εκδόσεις. Ένα μέρος της προσπάθειάς του είναι αφιερωμένο σε αυτό που έχει ονομαστεί ως «αρχιτεκτονική του εμπορικού σήματος» και πηγάζει από την κατανόηση της λειτουργίας της έννοιας κάθε μάρκας και στρατηγικής εφαρμογής του σε μια αρχιτεκτονική πρόταση. Ο συνεχής πειραματισμός με υλικά οδηγεί τα έργα του ώστε να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά, γεννώντας νέες χωρικές εμπειρίες που αποτυπώνονται σε κάθε έργο μέσα από τη βιωματική δυναμική του χώρου και την εσωτερική διακόσμηση, προωθώντας συγκεκριμένα μοντέλα ζωής.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης