fbpixel

Search icon
Search
Οι 7 πιο αποτελεσματικές ασκήσεις αντιγήρανσης που θα σας ανανεώσουν ψυχικά και σωματικά
WELLNESS

Οι 7 πιο αποτελεσματικές ασκήσεις αντιγήρανσης που θα σας ανανεώσουν ψυχικά και σωματικά

Τα είδη γυμναστικής που θα λατρέψετε


Μεγαλώνοντας έχετε ένα άγχος. Ίσως οφείλεται στο ότι μπαίνετε σε μια φάση της ζωής σας άγνωστη και διαφορετική για εσάς. Ίσως παρατηρείτε ότι δεν έχετε την ίδια ενέργεια όσο ήσασταν στα 20 ή στα 30 ή ότι ο νους σας δεν είναι τόσο οξυμένος. Πρέπει να αναπληρώσετε αυτή την ενέργεια. Ή ίσως η ψυχολογία σας είναι πεσμένη. Ο καλύτερος τρόπος για να αναπληρώσετε τη χαμένη ψυχική, σωματική και νοητική σας ικανότητα είναι η γυμναστική. Δε χρειάζεται να αγχώνεστε και να τρομάζετε στην ιδέα ότι μεγαλώνετε. Η ηλικία δείχνει την εμπειρία και τις σημαντικές στιγμές στη ζωή που περάσατε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κατοχυρώσετε ένα healthy lifestyle και να εντάξετε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας.

Μην ξεχνάτε πως ένας υγιεινός τρόπος ζωής προλαμβάνει πολλές ασθένειες. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να παραλείπετε τις επισκέψεις στον γιατρό σας και να λαμβάνετε extra συμπληρώματα και φάρμακα. Σε μια πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι η σωματική δραστηριότητα επιδρά σημαντικά στην υγεία και τη μακροζωία -με μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στη σωματική άσκηση και τη θνησιμότητα. Ο Jonathan Leary , DC, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Remedy Place, μιας νέας λέσχης κοινωνικής ευεξίας στο Λος Άντζελες, προσθέτει ότι η σωματική δραστηριότητα αποτελεί ορόσημο όταν πρόκειται για τη γήρανση. «Το κλειδί για να αισθάνεσαι καλύτερα, να νιώθεις νεότερη και να προλάβεις τους τραυματισμούς είναι η ευελιξία», λέει. «Δε μπορείτε να έχετε πόνο στο σώμα σε μια περιοχή που κινείται σωστά! Έτσι η number one προτεραιότητά μου είναι να βεβαιωθώ ότι έχω το σωστό εύρος κίνησης σε κάθε άρθρωση».

Ακριβώς επειδή πρέπει να γυμναστείτε για να καταπολεμήσετε τις επιπτώσεις της γήρανσης δε σημαίνει ότι πρέπει να το παρακάνετε. Η ρουτίνα γυμναστικής σας δεν πρέπει να είναι η ίδια με ενός πρωταθλητή. «Αν και όλα τα κίνητρα είναι ισχυρά, θέλω να σιγουρευτώ ότι αν προσπαθείτε να είστε υγιείς, οι ασκήσεις σας θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να σταθεροποιήσουν το σώμα και να μην το επιβαρύνουν» εξηγεί. «Εάν κάνετε μια δραστηριότητα που έχει υψηλό κίνδυνο τραυματισμού, αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία σας. Εάν πληγωθείτε, δεν θα είστε σε θέση να ασκηθείτε καθόλου» συνεχίζει λέγοντας. Προσθέτει επίσης ότι η σωστή στάση σώματός σας και η κινητικότητα του ισχίου και η ενεργοποίηση των γλουτών θα σας κάνει πιο ευλύγιστες και μπορεί να αποτρέψει τον πόνο στην πλάτη. Για συγκεκριμένες προπονήσεις και κινήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη γήρανση, ο Leary ανέφερε 7 ασκήσεις παρακάτω για να εντάξετε στο πρόγραμμα γυμναστικής σας: 

 • Pilates
shutterstock-289744808.jpg

«Η φιλοσοφία του Pilates είναι να ανοίξει το σώμα και να επικεντρωθεί στη δύναμη του πυρήνα. Αυτός θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος όλων, να χαλαρώσετε τις σωματικές βλάβες που κάνουμε κάθε μέρα», λέει ο Leary.

  • Κολύμβηση
  shutterstock-508251124.jpg

  Αυτή είναι επίσης μια προπόνηση που συνιστάται για γυναίκες άνω των 50 ετών . «Είναι από τις καλύτερες cardio ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε», λέει. «Δεν υπάρχει καμία επίπτωση και είναι μια δραστηριότητα αντοχής για ολόκληρο το σώμα. Έτσι, έχετε μια προπόνηση δύο σε ένα!»

  • Περπάτημα
  shutterstock-1557715058.jpg

  «Η πεζοπορία όχι μόνο μπορεί να είναι διαλογιστική και να σας επιτρέπει να σταματήσετε (από την τεχνολογία και το καθημερινό άγχος), αλλά σας επιτρέπει επίσης να επανασυνδεθείτε με τη φύση, να πάρετε κάποια βιταμίνη D από τον ήλιο, να αναπνεύσετε καθαρό αέρα και να μυρίσετε τα φυτά και τα δέντρα ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σας σύστημα».

  • YTWL
  shutterstock-555693841.jpg

  «Αυτή η άσκηση θα βοηθήσει τους ώμους και την πλάτη σας. Απαιτεί διάφορες κινήσεις του βραχίονα, μετακινώντας τα χέρια σας σε σχήμα Y και κάνοντας αυτό για μερικές επαναλήψεις, έπειτα ένα σχήμα Τ. Προτείνω να εξασκηθείτε χωρίς βάρος, ούτε στο πάτωμα ούτε στο τοίχο, σε έναν πάγκο με κλίση» λέει. «Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει τη στάση του σώματος, αλλά θα σας επιτρέψει να ενισχύσετε τους στροφικούς μυς σας που συνήθως παραμελούνται».

  • Μαντουκασάνα: Στάση του βατράχου (yoga) 
  shutterstock-242603179.jpg

  «Αν θέλετε ένα τέντωμα- άνοιγμα των των γοφών αυτή η στάση είναι ιδανική για εσάς» λέει ο Leary. «Μένετε για πέντε έως 10 λεπτά στη στάση του βατράχου, σηκώνεστε, και τελικά δείτε πώς αισθάνεστε στο χαμηλότερο σημείο στην πλάτη».

  • Streching
  shutterstock-1238305690.jpg

  Αυτή η διάταση είναι ιδανική για εσάς. «Ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα που βλέπω καθώς γερνάμε είναι ότι οι μύες γίνονται τόσο σφιχτοί (που τραβάνε την πλάτη), ειδικά αν κάνετε πολλή καθιστική ζωή» λέει. «Αυτό το τέντωμα θα σας βοηθήσει να πάρετε την ένταση που έχει συσσωρευτεί στο κάτω μέρος της πλάτης σας».

   • Διάταση των γοφών-Car
   shutterstock-1130623535.jpg

   «Η πρόθεση πίσω από την άσκηση κινητικότητας του ισχίου CARs είναι να αυξήσει την ευελιξία και τη δύναμη σε όλες τις περιοχές κινητικότητας του ισχίου» λέει ο Leary. «Η ισχυρότερη και πιο κινητή αυτή άρθρωση σάς επιτρέπει να έχετε ένα πολύ υγιές, λειτουργικό και χωρίς πόνο ισχίο!».