fbpixel

Search icon
Search
Oι 5+1 πιο Instagramable βιβλιοθήκες του κόσμου
ARTS & CULTURE

Oι 5+1 πιο Instagramable βιβλιοθήκες του κόσμου

Χώροι φανταστικής αρχιτεκτονικής που απογειώνουν τις αισθήσεις


Λατρεύετε την ανάγνωση βιβλίων ειδικά κατά τη φθινοπωρινή περίοδο; Είναι μια πραγματική ευχαρίστηση το να «χάνεσαι» σε μια συναρπαστική ιστορία, αφήνοντας τον νου σου να ταξιδεύει σε όμορφες εικόνες και στιγμές. Ακόμα καλύτερο είναι όταν βιώνουμε αυτήν την εμπειρία σε ένα μοναδικό περιβάλλον, το οποίο έχει τον τρόπο να μας γεμίζει έμπνευση και να μας εντυπωσιάζει με το design του.

Ανακαλύψτε παρακάτω μερικές από τις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο, που «κόβουν» την ανάσα χάρη στην απίστευτη αρχιτεκτονική τους!

George Peabody Library, Βαλτιμόρη

H βιβλιοθήκη του George Peabody στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών απογειώνει το interior design κι εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της. Ένα ήσυχο περιβάλλον -ιδανικό για τον σκοπό του- σαγηνεύει με τις θερμές του αποχρώσεις και τα αμέτρητα βιβλία που υπάρχουν όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα του. Bonus, ο προσεγμένος φωτισμός δημιουργεί ένα απόλυτα ατμοσφαιρικό σκηνικό, το οποίο ερωτεύεται κανείς ακόμα και μέσα από το φωτογραφικό υλικό.


Abbey Library of Saint Gall, Ελβετία

Ένα πραγματικά εντυπωσιακό κτίριο που μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ιστορίας, συνδυάζει εκπληκτικά την baroque αισθητική με τα χρώματα των βιβλίων, σε ένα σκηνικό που είναι λες κι έχει βγει από τις σελίδες ενός παραμυθιού μιας άλλης εποχής. Βρίσκεται στο κέντρο της πανέμορφης Ελβετίας και αποτελεί χωρίς την αμφιβολία ένα location που κανένας travel & book lover δεν πρέπει να χάσει από την προσοχή του.


The Royal Portuguese Reading Room, Ρίο ντε Τζανέιρο

Ποτέ ξανά ένα ταξίδι στη μακρινή Βραζιλία δε φάνταζε τόσο ποθητό! Εκεί, και συγκεκριμένα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το δημοφιλές The Royal Portuguese Reading Room δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση πως ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή χάρη στο ακαταμάχητο εσωτερικό του, το οποίο διακρίνεται για την αναγεννησιακή ομορφιά του. Οι bold αποχρώσεις μπλέκονται με το παλιό ξύλο και τα βιβλία είναι οι τέλειες προσθήκες που συνθέτουν το ονειρικό design της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης.


Library of El Escorial Monastery, Μαδρίτη

Και πάλι η αναγεννησιακή γοητεία δείχνει να κορυφώνεται! Η Library of El Escorial Monastery είναι ένας από τους πιο αξιοθαύμαστους χώρους σε ολόκληρη την Ισπανία, ο οποίος αποτίνει φόρο τιμής στην vintage αρχιτεκτονική, δίνοντας στον guest την ευκαιρία να νιώσει πως ταξιδεύει σε μια άλλη, μακρινή εποχή. Το κάθε είδος βιβλίου είναι τόσο προσεκτικά τοποθετημένο στον χώρο, διευκολύνοντας τον καθένα να διαλέξει αυτό που του ταιριάζει και να το ξεφυλλίσει με την ησυχία του.


Tianjin Binhai Library, Κίνα

Περνώντας σε κάτι πολύ πιο μοντέρνο, εξίσου σαγηνευτικό, το κτίριο όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη Tianjin Binhai αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα για το πώς θα είναι το design του μέλλοντος. Σε λευκές αποχρώσεις και άριστα τοποθετημένα τα βιβλία, πρόκειται για το τέλειο περιβάλλον όπου η ηρεμία και τα positive vibes έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μια από τις πιο νέες προσθήκες στο είδος στην Κίνα, η οποία είναι τοποθετημένη στη λίστα με τις πιο κορυφαίες βιβλιοθήκες στον κόσμο και ο λόγος είναι ξεκάθαρος!


National Library of France, Παρίσι

Άλλη μια φορά που το Παρίσι βρίσκεται σε μια λίστα με προορισμούς που απογειώνουν τις αισθήσεις και αυτήν τη φορά ο λόγος είναι η πασίγνωστη Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Το κτίριο βρίσκεται στην πολυσύχναστη οδό Richelieu, ενώ το 2017, μετά από μήνες ανακαίνισης, συστήθηκε ξανά στο κοινό του με νέο design, υπό την επιμέλεια των Bruno Gaudin και Virginie Βrégal. Το κεντρικό κτίριο χτίστηκε αρχικά το 1868, ενώ τα υπόγεια επίπεδα προστέθηκαν ανάμεσα στο 1936 και 1938. Από τότε αποτελεί ένα περιβάλλον που ξεχωρίζει μεταξύ άλλων για την ασύλληπτη ομορφιά του.

Κεντρική Φωτογραφία: George Peabody Library, Βαλτιμόρη