fbpixel

Search icon
Search
Οι 3 must-see εκθέσεις που αξίζουν την προσοχή σας & μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτήν την περίοδο
ARTS & CULTURE

Οι 3 must-see εκθέσεις που αξίζουν την προσοχή σας & μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτήν την περίοδο

Οι προτάσεις που θα λατρέψουν όλοι οι art lovers


Εξυμνώντας την τέχνη και τον πολιτισμό της ελληνικής κουλτούρας και του διεθνούς τοπίου, παγκοσμίως καταξιωμένοι δημιουργοί εξασφαλίζουν ένα συνονθύλευμα εικόνων και ιστοριών που αποτελούν τη χρυσή τομή στη διαμόρφωση του χθες και του σήμερα. Ανακαλύψτε τις πιο πολυσυζητημένες εκθέσεις που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο στη χώρα και «χαθείτε» σε μια back to the past εποχή με σύγχρονα στοιχεία και traditional επιρροές, μέσα από απίστευτα creations που θα σας εντυπωσιάσουν!

«Τέχνες & Θέατρο», στην Επίδαυρο

img-1222.JPG

Ο Δήμος Επιδαύρου διοργανώνει μια ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση με θέμα «Τέχνες & Θέατρο» και σας καλεί να έρθετε σε επαφή με κάθε μορφή πολιτισμού που κουβαλά τη δική του ιστορία και χαράζει σημαντικό ρόλο, τόσο σε παλαιότερες δεκαετίες όσο και στο σήμερα που αντικρίζει περήφανα το μέλλον.

Μετά από πρόταση της Μαρίνας Γκόντα, Ιστορικού Τέχνης και επιμελήτριας εικαστικών εκθέσεων, καθώς και του Εικαστικού Ευάγγελου Λιούγκα, η έκθεση στοχεύει στη διάδοση μιας νέας ιδέας που έχει γεννηθεί μέσα από το θέατρο και αφορά στην καθιέρωση μιας καινούριας ημέρας στον πλανήτη Γη, ως «Ημέρα Πράξης Σεβασμού και Προσφοράς στον Συνάνθρωπο» με απώτερο σκοπό τον έμπρακτο σεβασμό στη ζωή και την προσφορά.

Στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο υπό τη μορφή αναλογίου, το οποίο θα υλοποιηθεί από την καλλιτεχνική ομάδα «Μεταμόρφωση» και με τη σκηνοθετική υπογραφή του Γιώργου Καρβουντζή. Παράλληλα, θα συμμετέχουν 30 καλλιτέχνες από τρεις χώρες με ζωγραφικά γλυπτά, που θα παρουσιαστούν με τη μορφή video art.

Τα ονόματα των 30 καλλιτεχνών:

Αθάνας, Βασίλης Βασιλακάκης, Αγγελίνα Βοσκοπούλου, Στέλιος Γαβαλάς, Ελένη Γάτσιου, Μανόλης Γιανναδάκης, Βαγγέλης Ηλίας, Χάρης Καλαϊτζίδης, Μιχάλης Κόκκινος, Κωνσταντίνος Κωστούρος, Χάρης Κοντοσφύρης, Παναγιώτης Κορωνιώτης, Χριστίνα Λάππα, Βαγγέλης Λιούγκας, Τζίνα Μάρκου, Αλέξανδρος Μουστάκας, Μαρία Δήμητρα Μουρτζίνη – DIDI, Παναγιώτης Νέζης, Βασιλική Νομίδου, Χρίστος Παλατζάς, Σταύρος Παναγιωτάκης, Χριστίνα Παπαγεωργίου, Λουκιάνα Παπαδοπούλου, Μιχαήλ Παρλαμάς, Γιώργος Τσακίρης, Μαρίνα Στάθη, Άρτεμις Σκούλικα, Μιχάλης Σχίζας, Γκίλντα Φρούμκιν.

Info: 23/07 έως 02/08 στον ΧΕΝΙΑ Επιδαύρου και ώρες 10:30-13:30 & 17:00 - 19:30. 

«Λαμπαδηδρομία προς Τόκιο – Κληρονομιά και αφομοίωση», στην Αθήνα

relay-to-tokyo-1.jpg

Το Ιαπωνικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο (Japan Foundation) και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζουν την έκθεση σύγχρονης ιαπωνικής τέχνης με τίτλο «Λαμπαδηδρομία προς Τόκιο- Κληρονομιά και αφομοίωση» στην Αθήνα. Στη νέα αυτή περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου συμμετέχουν πέντε σύγχρονοι Ιάπωνες καλλιτέχνες (Yu Araki, Kei Imazu, Nobuaki Takekawa, Paramodel Hayashi Yashuhiko, Naoki Honjo) και ένας αρχιτέκτονας (Kengo Kuma), οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης ιαπωνικής καλλιτεχνικής παραγωγής. Τα έργα τους που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών μέσων, όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία, το βίντεο, οι εγκαταστάσεις και η αρχιτεκτονική, περιστρέφονται γύρω από δύο βασικούς θεματικούς άξονες που συνδέονται άρρηκτα με τις έννοιες της «Κληρονομιάς» και της «Αφομοίωσης»: το κορυφαίο αθλητικό γεγονός των Ολυμπιακών αγώνων και τη φιλοξενούσα πόλη του Τόκιο.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τη σύγχρονη ιαπωνική τέχνη μέσα από διαφορετικές δημιουργίες, που κύριο σημείο της μεταξύ τους διασύνδεσης είναι η επανάληψη στοιχείων του παρελθόντος. Οι πρωτοπόροι Ιάπωνες καλλιτέχνες, με λιτά εκφραστικά μέσα και σημειολογικές αναφορές σε αντικείμενα της παγκόσμιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, ανιχνεύουν την επίδραση του παρελθόντος στο παρόν και το μέλλον μέσα από τη συνεχόμενη μεταβολή των ανθρώπινων βιωμάτων που σχετίζονται με την «κληρονομιά» και την «αφομοίωσή» της στο εκάστοτε παρόν.

Info: 15/07 έως 15/09 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και ώρες 13:00 – 20:00 (κάθε Τρίτη), 08:00 – 20:00 (Τετάρτη έως Δευτέρα). 

Ευρήματα, στη Θεσσαλονίκη

aris-katsilakis.jpg

Ο Άρης Κατσιλάκης, επίκουρος καθηγητής Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ., παρουσιάζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης μια περιοδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Ευρήματα» και προκαλεί τους art lovers να γνωρίσουν από κοντά μια ενότητα από κεραμικά γλυπτά, δουλεμένα σε λευκό πηλό και προσαρμοσμένα σε ξύλινες κατασκευές.

Τα έργα της επιβλητικής συλλογής του διεθνώς αναγνωρισμένου δημιουργού, τοποθετημένα στο μεταίχμιο φαντασίας και πραγματικότητας, συνθέτουν ένα ενιαίο περιβάλλον τέχνης και καλούν όλους εσάς να τα παρατηρήσετε ως τα παράδοξα και αναπάντεχα ευρήματα μιας ανασκαφής, γεμάτα μεταβολές από την ανθρώπινη συνθήκη και δραστηριότητα.

Η εξέλιξη της έρευνας και της πρακτικής του Κατσιλάκη παρουσιάζει σπουδαίο ενδιαφέρον για το πεδίο της σύγχρονης γλυπτικής στην Ελλάδα και προϊδεάζει για ακόμα πιο τολμηρές «μεταμορφώσεις» στο μέλλον, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα από την τρέχουσα έκθεσή του.

Info: 02/07 έως 13/09 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Ιουλία Βοσκοπούλου), ώρες λειτουργίας: 08:00 – 20:00.

Κρατήστε σημειώσεις από τις παραπάνω προτάσεις & think like an artist!

Κεντρική φωτογραφία: Πίνακες ζωγραφικής της εικαστικού Χριστίνας Λάππα, η οποία θα συμμετέχει στην έκθεση «Τέχνες & Θέατρο» στον ΧΕΝΙΑ Επιδαύρου.