fbpixel

Search icon
Search
Ό,τι νέο θα απολαύσουμε στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες
ARTS & CULTURE

Ό,τι νέο θα απολαύσουμε στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες

Οι πιο updated προτάσεις που δεν πρέπει να χάσετε


Η Αθήνα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μια μίνι απόδραση, καθώς οι πρώτες ημέρες του φθινοπώρου εκεί γεμίζουν με τις πιο updated προτάσεις για κάθε στιγμή και για όλα τα γούστα. Από νέα ανοίγματα μέχρι συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα, η αθηναϊκή σκηνή εμπλουτίζεται με γεγονότα κι εμπειρίες που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής σας, είτε είστε κάτοικοι είτε απλώς επισκέπτες στην πρωτεύουσα.

Κρατήστε σημειώσεις...

For Theater Lovers


«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

3e6a86f83dc440db84c91c03126605da.webp

Την εκρηκτική κωμωδία του Μολιέρου «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» σκηνοθετούν και διασκευάζουν φέτος το καλοκαίρι ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας. Στο κωμικό μικροσκόπιο του Μολιέρου μπαίνει ένας αριστοκράτης, ο Αργκάν, ο οποίος ζει μια άνετη ζωή μέσα στον πλούτο και στα προνόμια. Θεωρεί τον εαυτό του το κέντρο του κόσμου και καταδυναστεύει τους γύρω του απαιτώντας να υπηρετούν τις παραξενιές και τα καπρίτσια του. Παρ’ όλα αυτά, και ο ίδιος ο Αργκάν υποφέρει καθώς νιώθει ότι κάτι τού φταίει. Τρομερά υποχόνδριος και αρρωστοφοβικός είναι πεπεισμένος ότι το πρόβλημά του είναι η πολύ κλονισμένη υγεία του. Γι’ αυτό και έχει καλέσει όλους τους γιατρούς για να του βρουν θεραπεία. Μάταια όμως. Οι γιατροί – αλλά και κάθε είδους τσαρλατάνοι - δοκιμάζουν πάνω του όλες τις δοκιμασμένες και πειραματικές θεραπείες με σκοπό να τον απαλλάξουν από την «άγνωστη» ασθένειά του, ενώ ταυτόχρονα τον απαλλάσσουν και από τεράστια χρηματικά ποσά ως αμοιβή. Σκηνοθεσία - Διασκευή: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας. Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Μυρτώ Αλικάκη κ.ά.

Info: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (Παραλία Ελευσίνας, Κανελλοπούλου και Δραγούμη), 13 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

«Οι Παίχτες» του Ν.Β. Γκόγκολ στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης

786570.jpg

Σ' ένα απομακρυσμένο πανδοχείο της Ρωσίας, καταφτάνει ένας δεινός χαρτοπαίχτης, απατεώνας, και πλαστογράφος. Στόχος του, να βρει τα επόμενα θύματά του, και να τα «γδάρει». Αλλά δε θα είναι τόσο απλή υπόθεση. Στο ίδιο πανδοχείο διαμένουν δύο εξίσου δεινοί κομπιναδόροι, που γυρεύουν το ίδιο ακριβώς πράγμα με τον πρώτο: ένα λαχταριστό, αθώο και, φυσικά, κεφαλαιούχο θύμα. Οι δύο συναντούν τον ένα και σύντομα ενώνουν τις δυνάμεις τους, οδηγώντας την παράσταση σε ένα πανδαιμόνιο γεμάτο μπλόφες, ρίσκο, ανταγωνισμούς, συμμαχίες, εκπλήξεις κι ανατροπές, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν σιγά-σιγά όλοι οι παράξενοι ένοικοι που τριγυρνούν σ’ αυτό το μικρό και ήσυχο πανδοχείο. Σκηνοθεσία - μετάφραση - διασκευή: Γιώργος Κουτλής. Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ηλίας Μουλά κ.ά.

Info: Δημοτικό Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Βωμού Αρτέμιδος), 13 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

«Η Πόρνη από Πάνω» του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

i-porni-apo-pano-o-aristourgimatikos-monologos-tou-antoni-tsipianiti-me-tin-katerina-didaskalou-epistrefei-sto-theatro-mousouri.jpg

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ ερμηνείας που ακουμπάει τις ψυχές των θεατών ανεξαρτήτως ηλικίας-φύλου-μορφωτικού επιπέδου! Ένας μονόλογος γροθιά στο στομάχι που μας ταξιδεύει για 90 λεπτά από το γέλιο στη συγκίνηση, παραμένοντας κάθε στιγμή στην πραγματικότητα για να οδηγήσει σε ένα τέλος έκπληξη. Η Ερατώ, με υπομονή και στωικότητα ζει στο περιθώριο, μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη! Η «νοικοκυρά από κάτω» αρχίζει τότε να βλέπει τη ζωή της μέσα από άλλο πρίσμα, με τους αναστεναγμούς που ακούει καθημερινά από τον επάνω όροφο να κεντρίζουν αδυσώπητα σαν βουκέντρα τον εσωτερικό της κόσμο και να συνιστούν ουσιαστικά το πρελούδιο της γέννησης του νέου της Εγώ. Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πατρώνης. Στον ρόλο της Ερατώς η Κατερίνα Διδασκάλου.

Info: Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδος-Deree (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή), 14 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

«Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου» στο Θέατρο Βράχων

875880.jpg

Το νουάρ αριστούργημα του Ρομπέρ Τομά, το έργο που με την πλοκή του ανατρέπει τα πάντα και κόβει την ανάσα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, σε διασκευή και σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Το έργο «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου» αποτελεί διασκευή του έργου «Το Διπλό Παιχνίδι» του Ρ. Τομά, ενός από τα πιο δημοφιλή έργα του πολυβραβευμένου συγγραφέα. Οι καταιγιστικές εξελίξεις και οι ανατροπές πυροδοτούν το σασπένς και την ένταση μέχρι την τελευταία στιγμή. Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Γιώργος Γεροντιδάκης, Πάνος Σταθακόπουλος.

Info: Θέατρο Βράχων (Οδός Ταταούλων), 15 Σεπτεμβρίου στις 21:00.


Music Nights


Σταύρος Ξαρχάκος «Ρεμπέτικο - 40+1 χρόνια μετά» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

xarxakos-rempetiko.jpg

O Σταύρος Ξαρχάκος -μαζί με 20 ακόμα μουσικούς, τραγουδιστές και ψάλτες- θα μεταφέρει τη συγκίνηση, τον διονυσιασμό, το φως, αλλά και τα γοητευτικά σκοτάδια των ορχηστρικών και των τραγουδιών του εμβληματικού αυτού έργου που φέτος κλείνει 41 χρόνια από τότε που ρίζωσε στις καρδιές του κοινού. 41 χρόνια πριν, παρά τις επιθυμίες εταιρειών, επέλεξε να βρει φωνές που να ταιριάζουν σ' αυτό που ονειρεύτηκε, φωνές με βίωμα και ιδιαίτερο χρώμα. Έτσι και τώρα επιλέγει την ομαδικότητα στην παρουσίαση αυτού του έργου χωρίς κραυγαλέα ονόματα και δίνει τον πρώτο λόγο στην ορχήστρα του. Όλοι μαζί παίζουν, τραγουδούν, συνθέτουν μια σύγχρονη ρεμπέτικη κομπανία, δημιουργείται η συνθήκη του ρεμπέτικου πάλκου του 2023, με μουσικούς του σήμερα, με τη σημερινή μουσική ματιά του Σταύρου Ξαρχάκου πάνω στο ιστορικό πλέον αυτό έργο του και μας αποκαλύπτουν, πώς 41 χρόνια μετά, το έργο αυτό συνεχίζει να εξελίσσεται, να πρωτοπορεί και να εκφράζει τα μύχια της ανθρώπινης ψυχής.

Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Ηρώδειο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου), 13 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Hauser "Rebel with a Cello" στο Θέατρο Λυκαβηττού

nikessoos-0419.webp

Ανατρεπτικός μουσικός, ρηξικέλευθος καλλιτέχνης, σαγηνευτικός performer. Ο Hauser, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Θεσσαλονίκη και επιστρέφει στην Αθήνα για δυο μοναδικές βραδιές. Οι συναυλίες του χαρακτηρίζονται από τον ανεπανάληπτο συνδυασμό των εκρηκτικών ερμηνειών με τον ρομαντικό μεστό ήχο. Γι' αυτό ο Hauser είναι πραγματικά μία μουσική κατηγορία από μόνος του. Με την περιοδεία "Rebel with a Cello" ο χαρισματικός μουσικός μας φέρνει όλα τα έργα του που γνωρίζουμε και αγαπούμε, αλλά και τις διασκευές σύγχρονων ροκ και χορευτικών κομματιών από το τελευταίο άλμπουμ του The Player.

Info: Θέατρο Λυκαβηττού (Λόφος Λυκαβηττού), 13 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Ludovico Einaudi στο Ηρώδειο

einaudi.webp

Ο Ludovico Einaudi ζωντανά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού! Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο κορυφαίος Ιταλός συνθέτης θα εμφανιστεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, με το πιάνο του και μία 7μελή ορχήστρα. Ο Ludovico Einaudi είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συνθέτες της σύγχρονης μουσικής, με τα κομμάτια του να συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια streams στις διάφορες πλατφόρμες! Η μεγάλη αναγνώριση του έργου του έχει έρθει μέσα από τα soundtracks κινηματογραφικών ταινιών (Intouchables, I’m Still Here, The Father, Nomadland), τηλεοπτικών σειρών (Doctor Zhivago, This is England, Acquario) και διαφημίσεων. Ιδιαίτερα κομμάτια όπως τα "Experience" και "Fly" θεωρούνται σύγχρονα κλασικά και ανήκουν στην ποπ κουλτούρα. Το minimal ύφος του, αλλά και οι ευρύτατες επιρροές που έχει εισάγει (βλ. στοιχεία από τη ροκ, την ηλεκτρονική μουσική, την ποπ), έχει εξελιχθεί μέσα από τα 16 studio albums, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα "Elements" και "In A Time Lapse".

Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Ηρώδειο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου), 14 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Νατάσσα Μποφίλιου - Καλοκαίρι 2024 «Κάτι καίγεται» στο Θέατρο Λυκαβηττού

869463.jpg

Έπειτα από τις εκρηκτικές χειμερινές εμφανίσεις της στη σκηνή του Vox στην Αθήνα και τις μεγάλες συγκινήσεις που προσέφερε στο πολυπληθές κοινό της, η Νατάσσα Μποφίλιου έρχεται με φόρα στο καλοκαίρι, μπαίνει σε νέα φλεγόμενη τροχιά, παρουσιάζει με ενθουσιασμό την νέα παράσταση που έφτιαξαν με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο και μοιράζεται για πρώτη φορά ζωντανά τα ολοκαίνουργια τραγούδια του δίσκου «Κάτι Καίγεται» που έχουν ήδη ξεχωρίσει και αγαπηθεί.

Info: Θέατρο Λυκαβηττού (Λόφος Λυκαβηττού), 17 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Δήμητρα Γαλάνη - Παυλίνα Βουλγαράκη στο Βεάκειο Θέατρο

890020.jpg

Το MDA Ελλάς, Σωματείο για τη φροντίδα των ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις υποδέχεται την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00 στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, τη Δήμητρα Γαλάνη σε μία φιλανθρωπική συναυλία για την ενίσχυση του έργου του. Μαζί της η δημιουργός και ερμηνεύτρια Παυλίνα Βουλγαράκη. Η Δήμητρα Γαλάνη με αφορμή το νέο της άλμπουμ «Είσοδος Κινδύνου», παρουσιάζει τα best of μιας 55χρονης διαδρομής. Ένα ταξίδι σε πολύ αγαπημένα τραγούδια και γνώριμες μελωδίες, πλαισιωμένα από μια υπέροχη μπάντα στο πλευρό της.

Info: Βεάκειο θέατρο (Λόφος Προφήτη Ηλία), 18 Σεπτεμβρίου στις 21:00.


Exhibitions & More


Έκθεση "Henry Moore and Greece"

30732367be864cc1b6409e69dc929170.webp

H Gagosian παρουσιάζει την έκθεση Henry Moore and Greece, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το ίδρυμα Henry Moore Foundation. Είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται δουλειά του καλλιτέχνη στην Ελλάδα εδώ και είκοσι χρόνια. Επιλογές έργων από όλη την πορεία του Moore ρίχνουν φως στην γοητεία που ασκούσε η αρχαία ελληνική τέχνη στον καλλιτέχνη, μια σχέση που αναπτύχθηκε μετά το ταξίδι του στην Ελλάδα το 1951—λίγους μήνες πριν από την πρώτη του ρετροσπεκτίβα στην Tate, στο Λονδίνο. Η έκθεση εξερευνά τους δεσμούς ανάμεσα στο έργο του Moore και της πρώιμης αρχαίας ελληνικής τέχνης, όπως η Κυκλαδική, που προπορεύτηκε της Κλασσικής.

Info: Gagosian gallery (Αναπήρων Πολέμου 22), Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 11:00 - 19:00, Πέμπτη 11:00 - 20:00.

''Ancient Δrama - Τραγωδία και τρόμος σε κόμικς'' στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

1200-630.jpg

Με πρωτοποριακή έκθεση κόμικς εμπνευσμένων από τις Τρωάδες του Ευριπίδη διοργανώνει το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με τίτλο «Τρωάδες: Πάλη στα Ερείπια». Οι 29 ταλαντούχοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν επιχειρούν να αφηγηθούν τη σχέση της αρχαίας τραγωδίας με τον σύγχρονο τρόμο, αναδεικνύοντας, μέσα από τα κόμικς τους, προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, από τους πολέμους, τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τις σφαγές έως τις γυναικοκτονίες και την έξαρση της βίας. Η έκθεση κόμικς πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Αρχαίο Δράμα: Μεταξύ Τραγωδίας και Τρόμου", που διοργανώνεται από το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά και κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως τα Columbia, UCLA, Berkley κ.ά.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206), καθημερινά 18:00 - 22:00.

Art Athina 2024

8830693daf3d4b128d413fa6be5afb3b.webp

Μεγαλύτερη κατά μία ημέρα, με συμμετοχή 71 αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και 10 ακόμη χώρες και διευρυμένο παράλληλο πρόγραμμα η Art Athina 2024 ετοιμάζεται να υποδεχτεί το φιλότεχνο κοινό στον ιστορικό εκθεσιακό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2024. Το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα και μία από τις παλαιότερες φουάρ στην Ευρώπη, που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, έχει τεθεί, για ακόμη μία χρονιά, υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Με κεντρικό άξονα τη σύγχρονη τέχνη, ενισχυμένη την παρουσία του design, έμφαση στη συμπερίληψη και τη βιωσιμότητα η Art Athina 2024 και στη φετινή της διοργάνωση θα δώσει την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να παρακολουθήσει τις πλέον πρόσφατες προτάσεις των γκαλερί, να δει ιστορικά έργα και να έρθει σε επαφή με τις τάσεις των αιθουσών τέχνης από το εξωτερικό.

Info: Ζάππειον Μέγαρο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο (Λεωφόρος Βασ. Όλγας), Δευτέρα - Πέμπτη 12:00 - 21:00.

Γνωρίζοντας την Αθήνα: Από τo Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία στην Καρδιά της Πόλης

ksenodokhio-meghali-bretannia-exterior.jpg

Το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία προσκαλεί τους λάτρεις της ιστορίας σε μια σειρά περιπάτων με τίτλο «Γνωρίζοντας την Αθήνα: Από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία στην Καρδιά της Πόλης». Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος ηγείται των περιπάτων, οδηγώντας τους συμμετέχοντες στα μυστικά του ευρύτερου ιστορικού κέντρου. Η διαδρομή αγγίζει νεοκλασικά κτήρια, γειτονιές του Μεσοπολέμου και της ανοικοδόμησης, κεντρικές λεωφόρους και γραφικά δρομάκια, πλατείες και εμβληματικά σημεία της πρωτεύουσας, ξεκινώντας και καταλήγοντας στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι στους δρόμους της Αθήνας, που αναπτύσσεται παράλληλα με το ξενοδοχείο εδώ και ενάμισι αιώνα, προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση της πόλης, συνδυάζοντας την πρόσφατη ιστορική της διαδρομή με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Περίπατοι θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 6 Οκτωβρίου, με ώρα έναρξης τις 11:00πμ. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με προκράτηση θέσης, στο eventora.gr.

Η επανασύνδεση της Αρχιτεκτονικής με τη Φύση

the-ellinikon-experience-centre-exterior.png

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με την LAMDA Development, στο πλαίσιο των δράσεων για το «2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας - Ελλάδας» και της ενότητας “Talks” του θεσμού “The Ellinikon Moments”, υποδέχεται την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, για μια μοναδική ομιλία, τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα KUMA Kengo. Ο διακεκριμένος Ιάπωνας αρχιτέκτονας θα μιλήσει στο τέταρτο "Talk" για τη διαχρονική προσπάθειά του να επανασυνδέσει την αρχιτεκτονική με το φυσικό περιβάλλον και να διατηρήσει τη συνέχεια μεταξύ φυσικού και κοινωνικού πλαισίου, χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά και παραδοσιακά μοτίβα.