fbpixel

Search icon
Search
O ταλαντούχος δημιουργός του Studio Aristotelis Barakos μάς συστήνεται μέσα από τους πειραματισμούς του με το design
MAGAZINE

O ταλαντούχος δημιουργός του Studio Aristotelis Barakos μάς συστήνεται μέσα από τους πειραματισμούς του με το design

Καθώς και τα εξαιρετικής αισθητικής αντικείμενά του


Γεννημένος στο Μόναχο, ο Αριστοτέλης Μπαράκος έχει διακριθεί ως “Future Talent” από το περιοδικό “Ottagono” και είναι ένα από εκείνα τα δημιουργικά άτομα που αξίζει να παρακολουθεί κανείς. Ήδη, από νεαρή ηλικία έχει στο ενεργητικό του μια σειρά από συνεργασίες με start-ups στην Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ παράλληλα συνεχίζει να πειραματίζεται και ν’ αναπτύσσει το δικό του έργο. Δημιουργίες του έχουν βραβευθεί σε διεθνώς αναγνωρισμένους διαγωνισμούς, όπως τα Α Design Awards, τα IDA και το iF Design Award, κι έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις και design festivals ανά τον κόσμο.

Η πορεία μου… ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού μεγάλωσα σ’ ένα δημιουργικό περιβάλλον, καθώς η οικογένειά μου διατηρούσε εργαστήριο υψηλής ραπτικής γι’ αντρικό ντύσιμο στο Μόναχο. Από μικρός παρακολουθούσα τους γονείς μου να δουλεύουν σκληρά και με μεγάλη αγάπη και ακρίβεια. Η απόφαση ν’ ακολουθήσω το design ήρθε αργότερα, κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ εργαζόμουν παράλληλα σ’ ένα εργαστήριο ειδικών κατασκευών για τον κινηματογράφο. Εκεί, συνειδητοποίησα την ανάγκη μου για δημιουργία, να κατασκευάζω και να πειραματίζομαι με την ύλη. Αποφοίτησα το 2013 και ξεκίνησα άμεσα τις συνεργασίες μ’ εταιρίες. Το 2014-2015, ένα project υψηλής τεχνολογίας για μία start-up του εξωτερικού με οδήγησε για έξι μήνες στην Κίνα. Στη συνέχεια, εργάστηκα στην Pnoe, μία start-up βιοτεχνολογίας με βάση την Αθήνα και το San Fransisco, μέχρι το 2019, ενώ παράλληλα συνέχιζα να δουλεύω δικές μου ιδέες. Το 2020 αποφάσισα ν’ αυτονομηθώ και ν’ ανοίξω το δικό μου στούντιο στο κέντρο της Αθήνας.

3-d45Ts.jpg

Το design… αφορά σ’ ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου. “Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life”, λέει ο Κομφούκιος. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, πολλές φορές δεν αντιλαμβάνεσαι πόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής σου καταλαμβάνει. Αγαπώ πολύ ό,τι κάνω. Υπάρχει, όμως, πάντα κι ελεύθερος χρόνος που μοιράζομαι με αγαπημένους φίλους, που είναι εξίσου πολύτιμος και με βοηθάει να ισορροπώ ως άνθρωπος.

Κάθε design project… ξεκινάει με ανάλυση κι έρευνα. Όταν καλούμαι να σχεδιάσω -πριν πιάσω μολύβι ή ποντίκι-, ερευνώ επί του αντικειμένου σχετικά με το τι έχει προηγηθεί, τι έχουν κάνει άλλοι πριν από εμάς, ιστορικές αναφορές ή οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει να εμπνευστώ. Έπειτα, επικεντρώνομαι στην παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Καταγράφω και προσπαθώ να ερμηνεύσω αντιδράσεις. Κάνω συζητήσεις με τους συνεργάτες μου για υλικά, με τους φίλους μου και με τα οικεία πρόσωπα για το τι ουσιαστικά τούς ευχαριστεί στην καθημερινότητά τους. Αυτό μεταφράζεται σε φόρμες, που -λειτουργικά κι αισθητικά- θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί ένα όμορφο και χρηστικό προϊόν, που οι χρήστες θα ευχαριστηθούν. Από επιλογή προσπαθούμε να ασχολούμαστε με αρκετά μεγάλο φάσμα εργασιών, από προϊόντα νέας τεχνολογίας μέχρι έπιπλα, φωτιστικά και διακοσμητικά αντικείμενα.

4-XUQYh.jpg

Οι συνεργασίες με start-ups… ξεκίνησαν μετά την αποφοίτησή μου από τη σχολή κι εξελίχθηκαν σε συνεργασίες με μεγαλύτερες ομάδες, που αποτελούνταν από μηχανολόγους μηχανικούς, software engineer κατασκευαστές κ.λπ. Επειδή προέκυψαν τόσο νωρίς στην επαγγελματική μου πορεία, η πραγματική πρόκληση ήταν η αντιμετώπιση της αποτυχίας ως μέρος της διαδικασίας. Εάν δεν είσαι έτοιμος ν’ αποτύχεις, δύσκολα θα δοκιμάσεις και θα δοκιμαστείς. Πολλές φορές, πρέπει να περάσεις μέσα από μικρές «εξετάσεις» αποτυχίας, για να βρεθείς στο μονοπάτι που οδηγεί σε νέους δρόμους και τελικά, στην επιτυχία της όποιας ιδέας.

Από τα πιο αγαπημένα αντικείμενα που έχω σχεδιάσει… είναι η σειρά φωτιστικών Théros. Σε συνεργασία μ’ έλληνες τεχνίτες, παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα και φέρει τις πιο αγαπημένες μου, παιδικές αναμνήσεις.

Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα… ως μικρό παιδί, εντυπωσιαζόμουν από το άπλετο φως, τη ζέστη και το μεσογειακό τοπίο, το τόσο διαφορετικό απ’ αυτό που είχα συνηθίσει. Αυτό το συναίσθημα μετέφερα σ’ ένα αντικείμενο που εκφράζει τη χαλαρότητα και την ανεμελιά, χρησιμοποιώντας υλικά και υφές που θυμίζουν αυτό το -μοναδικό στον κόσμο- ελληνικό καλοκαίρι.

cover-cYznr.jpg

Επόμενο και πολύ ιδιαίτερο project είναι η παραγωγή των πρώτων studio edition αντικειμένων από το Studio Aristotelis Barakos, σε συνεργασία μ’ έλληνες τεχνίτες παραγωγούς. Θ’ ακολουθήσει το λανσάρισμα αυτής της πρώτης σειράς φωτιστικών με την ονομασία Théros, καθώς και η ανάπτυξη της ιδέας για ένα installation project σχετικό με το concept της δημιουργίας του.

Dream project… είναι το να συμβάλω στη δημιουργία ενός φρέσκου σχεδιαστικού ρεύματος, που θα ξεκινήσει από την Ελλάδα και θα συμμετέχει ενεργά στη διεθνή σκηνή του design.

Η σχέση μου με την τέχνη... είναι αρκετά στενή. Μ’ ενδιαφέρει πολύ η ιστορική μελέτη της. Τα κινήματα που προέκυψαν μέσα στα χρόνια και το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκαν. Επίσης, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η μελέτη της ανθρώπινης πλευράς της. Μέσα από τα προσωπικά βιώματα κάποιων πρωταγωνιστών σε συγκεκριμένες περιόδους μπορεί κανείς ν’ αντιληφθεί τον λόγο που ο κόσμος έχει τη σημερινή του μορφή.

Αγαπημένο μουσείο… είναι το Αρχαιολογικό της Αθήνας, το οποίο επισκέπτομαι συχνά για ν’ απολαμβάνω την ηρεμία και την τεράστια συλλογή του.

2-jeHEq.jpg

Η έκθεση που λάτρεψα… είναι αυτή για την designer και αρχιτέκτονα Charlotte Perriand, μέλος της ομάδας του Le Corbusier, στο Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι. Η ζωή και το έργο της σε αντιπαραβολή με έργα τέχνης σύγχρονών της καλλιτεχνών, όπως οι Picasso, Leger, Le Corbusier, που ήταν φίλοι και συνεργάτες της. Μια πραγματικά καταπληκτική έκθεση, που πρόσφατα έμαθα ότι θα μεταφερθεί στο Design Museum του Λονδίνου φέτος το καλοκαίρι και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Το πιο τρελό μου όνειρο… είναι να ζητάνε όλα τα μεγάλα design brands που θαυμάζω τα σχέδιά μου και να μην προλαβαίνω να τους εξυπηρετώ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021