fbpixel

Search icon
Search
Ο σπουδαίος Ai Weiwei παρουσιάζει την πρώτη έκθεση γλυπτών από γυαλί τώρα στη Βενετία
ARTS & CULTURE

Ο σπουδαίος Ai Weiwei παρουσιάζει την πρώτη έκθεση γλυπτών από γυαλί τώρα στη Βενετία

Στο νησί San Giorgio, η τεράστια αυτή εγκατάσταση εντυπωσιάζει μέσα στην ομώνυμη Βασιλική


Στο νησί San Giorgio Maggiore, στη Βενετία, ο Ai Weiwei παρουσιάζει την πρώτη του έκθεση έργων από γυαλί, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα μεγαλύτερα γλυπτά από Murano που έχουν δημιουργηθεί ποτέ.

Ο ιδιαίτερος καλλιτέχνης είναι γνωστός για πολλά πράγματα. Το γυαλί, μέχρι τώρα, δεν ήταν ένα από αυτά. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει αφού τα πρώτα του γλυπτά - του πήραν 3 έτη για να τα δημιουργήσει - από αυτό το εντυπωσιακό υλικό, κόβει την ανάσα αυτήν τη στιγμή στη Βενετία. Όπως είπε ο ίδιος ο Ai για το υλικό, «Το γυαλί, ένα ιδιαίτερο υλικό και μέρος της καθημερινότητάς μας, μαρτυρεί χαρά, άγχος και ανησυχία στην πραγματικότητά μας. Παρουσία του, αναλογιζόμαστε τις σχέσεις μεταξύ ζωής και θανάτου και μεταξύ παράδοσης και πραγματικότητας.»

ai-weiwei.jpg

Η έκθεση λειτουργεί παράλληλα με την 59η Μπιενάλε Τέχνης και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους Abbazia di San Giorgio Maggiore-Benedicti Claustra Onlus, Berengo Studio και Fondazione Berengo. Χρησιμοποιεί κατασκευασμένο γυαλί με εξειδικευμένο τρόπο με στόχο να μεταφέρει στο κοινό τα ριζοσπαστικά, ανατρεπτικά θέματα, για τα οποία ο καλλιτέχνης είναι πιο γνωστός: Η ευθραυστότητα, οι πολωμένες κοινωνίες, οι ανήσυχες σχέσεις με τα φυσικά οικοσυστήματα και όλες οι πιο σκοτεινές, λιγότερο τεκμηριωμένες γωνιές της ιστορίας.

2-jVRfb.jpg

Στο δραματικό σκηνικό της Βασιλικής του San Giorgio Maggiore της Βενετίας, το pièce de résistance της παράστασης είναι το La Commedia Umana, ένα κρεμαστό γλυπτό ύψους 9 μέτρων που περιλαμβάνει 2.000 κομμάτια μαύρου γυαλιού φιλοτεχνημένο από τους μαέστρους του Berengo Studio στο Murano. Το περιστρεφόμενο γλυπτό που μοιάζει με πολυέλαιο - ένα από τα μεγαλύτερα κρεμαστά γλυπτά από γυαλί Murano στην ιστορία - είναι ένα ιδιαίτερο συνονθύλευμα αντικειμένων, από κόκαλα, όργανα, νυχτερίδες και κάμερες παρακολούθησης. 

1-K2tu2.jpg

«Αυτό το απέραντο κρεμασμένο γλυπτό σε μαύρο γυαλί αψηφά την κανονικότητα - τίποτα παρόμοιο με αυτό δεν έχει γίνει ή έχει πραγματοποιηθεί ποτέ πριν. Μέρος της ομορφιάς του είναι ότι παραμένει ένα μυστήριο, μια ανθρώπινη τραγωδία, μια κωμωδία, ένα μπερδεμένο χάος που ο καθένας μας πρέπει να μεταφέρει συμβολικά στη δική του εποχή», δήλωσε ο Adriano Berengo, ιδρυτής του Berengo Studio και του Fondazione Berengo. «Είναι ένα έργο που ξυπνά συναισθήματα, που μας αναγκάζει να συμφιλιωθούμε όχι μόνο με τη δική μας θνητότητα, αλλά και με τον ρόλο που πρέπει να παίξει η ζωή μας στο μεγαλύτερο θέατρο της ανθρώπινης ιστορίας».

Με τίτλο «Ανθρώπινη Κωμωδία», παραπέμπει στο επικό ποίημα του Δάντη του 14ου αιώνα, τη Θεία Κωμωδία, ενώ αποτελεί φόρο τιμής στις πολλές ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 
i-we-wei.jpg

Το La Commedia Umana, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στη Ρώμη νωρίτερα αυτό το έτος, βρίσκεται δίπλα σε οκτώ νέα έργα από γυαλί, συμπεριλαμβανομένου του Brainless Figure in Glass, 2022, μιας αυτοπροσωπογραφίας που δημιουργήθηκε μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και χειροκίνητης γλυπτικής καθημερινών αντικειμένων, όπως το Glass Takeout Box, 2022, σύμβολο της παγκοσμιοποίησης (δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ως μαρμάρινο έργο το 2015) και το Glass Toilet Paper, 2022. Εκτός από το ντεμπούτο του καλλιτέχνη στον κόσμο το γυαλιού, η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο πρόσφατες επιτυχίες του Ai σε πορσελάνη, ξύλο και Lego.

Info: H έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοέμβρη.