fbpixel

Search icon
Search
O σκηνοθέτης διεθνούς φήμης, Μιχάλης Κωνσταντάτος, μάς μιλάει για τη νέα του ταινία "All the Pretty Little Horses"
MAGAZINE

O σκηνοθέτης διεθνούς φήμης, Μιχάλης Κωνσταντάτος, μάς μιλάει για τη νέα του ταινία "All the Pretty Little Horses"

Αλλά και για την επιτυχημένη πορεία του στο εξωτερικό


Ένας από τους πιο επιτυχημένους δημιουργούς της γενιάς του -έχει σκηνοθετήσει από εκπομπές για την τηλεόραση, μέχρι μουσικά video clips και θεατρικές παραστάσεις- διαπρέπει τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, αυτήν τη φορά με την ταινία του “All the Pretty Little Horses” να κάνει τον γύρο του κόσμου και να διακρίνεται από το ένα διεθνές φεστιβάλ στο άλλο. Με τις προηγούμενες δουλειές του –το “Luton” ήταν το πρώτο μεγάλου μήκους φιλμ του που παρουσιάστηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του San Sebastian- να έχουν ταξιδέψει από τις Κάννες μέχρι τη Βενετία, αποσπώντας δεκάδες βραβεία, τα «Μικρά όμορφα άλογα» έκαναν παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ της Σαγκάης. Στη συνέχεια, συμμετείχαν στο διαγωνιστικό τμήμα του 26ου Φεστιβάλ του Σαράγιεβο, ταξίδεψαν στο Φεστιβάλ της Γάνδης, της Χάιφα στο Ισραήλ, της Βαρσοβίας αλλά και του Κάλγκαρι, στον Καναδά. Φαίνεται πως ο Μιχάλης έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά!

32.jpg

All the Pretty Little Horses

Η νέα του ταινία είναι μια ερωτική ιστορία, που αγγίζει όλους τους προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου. Ο ίδιος μάς αποκαλύπτει: «Προέκυψε από την ανάγκη μου ν’ ασχοληθώ με τον αντίκτυπο που έχουν οι βίαιες αλλαγές της σύγχρονης πραγματικότητας στην ψυχολογία των ανθρώπων και τις σχέσεις τους. Τι σημαίνει να χάνει κάποιος ξαφνικά τη ζωή που έχει χτίσει, την ταυτότητά του, τον ρόλο του στην κοινωνία και την οικογένειά του και, τελικά, να έρχεται αντιμέτωπος με το τι ήταν πραγματικά αληθινό και είχε ουσιαστική σημασία». Η έμπνευσή του προέρχεται κυρίως από τους γύρω του, τα βλέμματα, τις κινήσεις, τον τρόπο που χρησιμοποιούν τις λέξεις, όλα τα μικρά που δεν τους δίνουμε σημασία, αλλά που μας διαμορφώνουν. «Για μένα είναι σημαντικό ένας θεατής να βρίσκει στην ταινία κομμάτια του εαυτού του, που είτε τα έχει θάψει ή ξεχάσει, είτε υπάρχουν μέσα του ως προβληματικές, αλλά ενδεχομένως δεν έχει βρει τον τρόπο να τα ονομάσει. Είναι πολύ σημαντικό μια ταινία ν’ ανοίγει έναν διάλογο», υπογραμμίζει.

«Στο εξωτερικό, αν κάνεις σωστά τη δουλειά σου -μ’ επιμονή και αφοσίωση- και δείξεις τα κατάλληλα δείγματα, αυτό σου “ξεπληρώνεται”. Δυστυχώς, στην Ελλάδα είμαστε ακόμη κολλημένοι στη νοοτροπία ότι πρέπει να φωνάζεις και να σπρώχνεις για να εξυπηρετηθείς στην εφορία». Η ταινία “All the Pretty Little Horses” θα προβάλλεται στους ψηφιακούς κινηματογράφους “Δαναός” κι “Έλλη” από τις 25/3, μέσω του Viva.gr. Οι θεατές θα μπορούν να προαγοράσουν το εισιτήριό τους ηλεκτρονικά.

The meaning of success

Η επιτυχία και οι διακρίσεις στο εξωτερικό είναι για τον Μιχάλη η αναγνώριση που κερδίζει όσο «κυνηγά» την τέχνη του μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η οποία του ανοίγει τον δρόμο γι’ ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις. Και φυσικά, αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την απήχηση της δουλειάς του, αφού τη θεωρεί κυρίαρχο συστατικό της: «Η αποδοχή από τα φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία σε μια ταινία να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ενώ στον δημιουργό της να έρθει σ’ επαφή με θεατές από πολύ διαφορετικές κουλτούρες. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που συναντά κάποιος σε αυτό το ταξίδι είναι κάτι που συχνά ξεχνάμε στο μικρόκοσμό μας: πόσο ίδιοι είμαστε όλοι, αν και διαφορετικοί». Παρ’ όλ’ αυτά, θεωρεί πως οι διακρίσεις προκύπτουν τόσο μέσα από ένα καλό υλικό όσο και από τις συγκυρίες. «Δεν πρέπει να είναι το μόνο μέτρο για τη δημιουργία ούτε αυτοσκοπός. Όταν κάνεις ένα έργο, αυτό που οφείλεις είναι να είσαι δοτικός και ειλικρινής με το δημιούργημά σου», περιγράφει τη δική του ερμηνεία για την επιτυχία. Πιστεύοντας ακράδαντα πως η επαγγελματική εξέλιξη εξαρτάται από τα άτομα που συναντά κανείς και τις εμπειρίες που μοιράζεται μαζί τους, στρέφει τις φιλοδοξίες του στις νέες ταινίες που ονειρεύεται να κάνει με τους ανθρώπους που επιθυμεί και με τις οποίες θα προβάλλει τις σκέψεις του για να συνδιαλέγεται με συνεργάτες και θεατές.

3-FANRL.jpg

Passion for creativity

Η αγάπη του για το σινεμά και τη δημιουργικότητα ήρθε στη ζωή του από μικρή ηλικία, όταν κατάλαβε πως τίποτα δε θα μπορούσε να κάνει καλύτερα από αυτό, ενώ ακόμη και για να χαλαρώσει, οι ταινίες και η μουσική αποτελούν τις σταθερές επιλογές τους. Αυτό που ήθελε από πάντα ήταν να μοιράζεται την ανάγκη που έχουμε όλοι για επικοινωνία, αλήθεια και συντροφικότητα, αφού πιστεύει πραγματικά ότι η μουσική και το σινεμά μπορούν να μας κάνουν καλύτερους, καλλιεργώντας τις αισθήσεις και τη συνείδησή μας. Παράλληλα, μπήκε στη ζωή του και το θέατρο. «Ο κινηματογράφος και το θέατρο είναι δύο μορφές τέχνης τόσο συγγενικές, αλλά και τελείως διαφορετικές. Στο πρώτο κυνηγάς τη στιγμή, στο δεύτερο, τη διάρκεια. Το μεν υπάρχει για πάντα, διαρκεί. Το δε, από την άλλη, κρατάει κάποιες στιγμές, τελειώνει».

Για να είναι πετυχημένος ένας σκηνοθέτης, υποστηρίζει πως δεν αρκεί το ταλέντο, αλλά το να πατάει στη γη, ν’ αφουγκράζεται τους γύρω του, να προσπαθεί να καταλαβαίνει και να νιώθει. Ο ίδιος δηλώνει αυστηρός κριτής του εαυτού του, ενώ θέτει στο επίκεντρο κάθε απόφασής του τον σεβασμό απέναντι στους συνεργάτες, αλλά και στο κοινό που πιστεύει στο όραμά του. Οι κοινοί κώδικες με τους ανθρώπους που δουλεύει είναι γι’ αυτόν ο ακρογωνιαίος λίθος, κάτι που αποδεικνύει και στο νέο του φιλμ, όπου επέλεξε ως πρωταγωνίστριά του τη Γιώτα Αργυροπούλου, μια ηθοποιό με την οποία συνεργάζεται εδώ και χρόνια: «Είναι βασικό να υπάρχει ένα κοινό όραμα με όλους τους συντελεστές, να βρισκόμαστε στο ίδιο “σύμπαν” και να ζούμε καθημερινά με τους ίδιους κινηματογραφικούς χαρακτήρες. Η Γιώτα είναι μια εξαιρετική ηθοποιός που το κοινό καλλιτεχνικό παρελθόν μάς επιτρέπει να δουλεύουμε δημιουργικά. Είμαι τυχερός που το κάναμε και σε αυτό το project. Όπως επίσης είναι τύχη που συνεργάστηκα με τον καθένα από τους ηθοποιούς που συμμετείχαν. Είναι όλοι εξαιρετικοί».

Support cinema

Σε ό,τι αφορά στην προβολή της ταινίας του στην Ελλάδα, τονίζει: «Είμαστε σε μια κομβική περίοδο για το μέλλον του κινηματογράφου σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετά την πρεμιέρα της στο -διαδικτυακό φέτος- Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κάνουμε μια προσπάθεια να στηρίξουμε έμπρακτα τις αίθουσες. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια ψηφιακή μίμηση της φυσικής κινηματογραφικής εξόδου -σε συνεργασία με τη Feelgood και τους κινηματογράφους “Δαναός” κι “Έλλη”. Σλόγκαν μας σε αυτό το εγχείρημα είναι: “Ανοίξτε τα κλειστά σινεμά στο σπίτι σας”». Παράλληλα, ο Μιχάλης δουλεύει ήδη μια ιδέα για σενάριο και δύο ακόμη projects - ένα εικαστικό κι ένα θεατρικό.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021