fbpixel

Search icon
Search
O Ρωμανός Κόκας ανοίγει τις πόρτες του προσωπικού του καταφυγίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
MAGAZINE

O Ρωμανός Κόκας ανοίγει τις πόρτες του προσωπικού του καταφυγίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

O ίδιος συνδυάζει μοναδικά το δημιουργικό κομμάτι του χαρακτήρα του με την επιχειρηματικότητα


Μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου η αισθητική και ο κόσμος της μόδας είχαν ρόλο πρωταγωνιστικό. Ο ίδιος, αν και επέλεξε να σπουδάσει Αρχιτεκτονική στη Ρώμη, επιστρέφοντας στην Ελλάδα αποφάσισε να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, Bettina Stores: «Είχα τη δυνατότητα μέσω των καταστημάτων να συνδυάσω κατά κάποιον τρόπο τις σπουδές με την ενασχόλησή μου, να εκφραστώ ελεύθερα και να μπορώ να δημιουργήσω έτσι όπως εγώ θέλω, με τους δικούς μου όρους και με ιδανικές συνθήκες. Η διακόσμηση της βιτρίνας είναι ο λόγος που με έφερε εδώ, η δημιουργία θεματικών concepts και η υλοποίησή τους. Ουσιαστικά, έχω έναν δικό μου χώρο όπου μπορώ να εκφραστώ και να δείξω αυτά που νιώθω. Οι σπουδές μου μού έδωσαν τα σημαντικότερα εφόδια για να μπορώ να αναλάβω τα περισσότερα κομμάτια της δουλειάς - τα concepts για τις φωτογραφίσεις, τη διακόσμηση της βιτρίνας, τα βίντεο, τις αγορές εμπορευμάτων, ακόμη και τη δημιουργία εικαστικών για το online shop». 

17a8941.jpg

Η μόδα, όπως υποστηρίζει ο Ρωμανός, είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός: μεταβάλλεται, εξελίσσεται και δεν παραμένει ποτέ αδρανής, με αποτέλεσμα να πρέπει να ακολουθείς τη διαρκή εξέλιξή της. Ταυτόχρονα, το εμπόριο είναι μια πρόκληση και πρέπει να τρέχεις στους δικούς του ρυθμούς - κάτι το οποίο τον εξιτάρει αρκετά. «Εδώ και λίγα χρόνια έχω δημιουργήσει και το δικό μου brand με την ονομασία “Εφήμερον”, με δύο βασικές σειρές και στοιχείο του τις λιτές γραμμές, τον minimal σχεδιασμό. Στόχος είναι να αναπτυχθεί και να είναι διαθέσιμο σε περισσότερα σημεία», μας λέει.

Home Sweet Home

17a8833.jpg

Τo σπίτι για μένα είναι... η ελευθερία μου. Ηρεμία και χρόνος για τον εαυτό μου.

Εδώ, έμεναν… αρχικά ο παππούς και η γιαγιά μου, αργότερα η αδερφή μου, και τώρα εγώ. Έπειτα από μία μικρή ανακαίνιση, το διαμέρισμα αναδιαμορφώθηκε με βάση τις δικές μου ανάγκες. Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένα open space, που να συνδυάζει γραφείο, σαλόνι, τραπεζαρία και υπνοδωμάτιο με τέτοιον τρόπο, ώστε να εκμεταλλευτώ τα τετραγωνικά του.

Η βασική ιδέα πίσω από τη δημιουργία του ήταν… να φτιάξω μια «βάση», έναν καμβά στον οποίο θα μπορώ να προσθέτω και να δημιουργώ. Ο χώρος βρίσκεται σε μια διαρκή εξέλιξη και σε συνεχείς αλλαγές.

Κυρίαρχο στοιχείο στη διακόσμηση αποτελούν… οι καρδιές!

Σε κάθε γωνιά υπάρχουν έργα καλλιτεχνών που απεικονίζουν καρδιές, είτε σε γλυπτά, είτε σε πίνακες, ακόμη και σε φωτιστικά. Έχουν φτάσει από διάφορα σημεία του κόσμου και το καθένα κουβαλάει τη δική του ιστορία. Τα περισσότερα έπιπλα είναι custom-made, ακόμη και η εξώπορτα του σπιτιού. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι οι τεχνοτροπίες που έχουν χρησιμοποιηθεί, μιας και τα περισσότερα στοιχεία είναι χειροποίητα - υπήρξε μεγάλος πειραματισμός κατά τη διάρκεια της καραντίνας!

Θυμάμαι… τα κυριακάτικα πρωινά να ξυπνάω με τη μητέρα μου πριν από όλους και να αλλάζουμε όλη τη διαρρύθμιση του σπιτιού! Μου αρέσει να αλλάζει η οπτική μου και να μην παραμένω στάσιμος.

Αγαπημένη γωνιά είναι… το υπνοδωμάτιο, εκεί που ξεκινάω και τελειώνω την ημέρα μου.

Λατρεύω… τη συλλογή από χειροποίητα μπλε κεραμικά μπολ. Σε κάθε ταξίδι προσθέτω κι από ένα!

Fashion & Style 

17a8867.jpg

Η μόδα για μένα είναι… μία μορφή έκφρασης της προσωπικότητας και της δημιουργικότητάς μου. Ταυτόχρονα, είναι εξερεύνηση και εξέλιξη.

Το στιλ… πέρα από το να ακολουθείς τα trends σημαίνει πειραματισμός, αναζήτηση της προσωπικής αισθητικής και το πώς μπορείς να φέρεις στα δικά σου μέτρα τις εκάστοτε τάσεις.

Από την άλλη, η αισθητική… είναι καθαρά υποκειμενική και εξαρτάται από τα προσωπικά ερεθίσματα του καθενός. Ωστόσο, η αρμονία, η ισορροπία, η απλότητα και η προσοχή στις λεπτομέρειες είναι που δημιουργούν ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα. Στη ζωή μου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα τα επίπεδα! Πάνω στην αισθητική βασίζεται όλη η δουλειά μου. Λατρεύω για την αισθητική τους τη Villa E στο Marrakech, τον Issey Miyake, την Κοπεγχάγη, το brand ρούχων mkdt studio και το ξενοδοχείο 7132 Terme di Vals στην Ελβετία.

«Το σπίτι για μένα είναι η ελευθερία μου. Ηρεμία και χρόνος για τον εαυτό μου».

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΗΣ ΡΑΜΜΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023