fbpixel

Search icon
Search
Ο Phillipe Starck σχεδίασε με σεβασμό στον τόπο, το ριζοσπαστικό μουσείο "LA almazara" στην Ανδαλουσία
DESIGN NEWS

Ο Phillipe Starck σχεδίασε με σεβασμό στον τόπο, το ριζοσπαστικό μουσείο "LA almazara" στην Ανδαλουσία

To εκπληκτικό νέο μουσείο στη Ronda είναι αφαιρετικό και γεμάτο συμβολισμούς


Ο designer και αρχιτέκτονας Philippe Starck παρουσίασε το τελευταίο του έργο, το LA almazara, μια μινιμαλιστική και αφηρημένη κατασκευή που βρίσκεται στη Ronda, μια πόλη στη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας της Ισπανίας. Γνωστός για τα ευρηματικά και συχνά προκλητικά σχέδιά του, ο Starck προσεγγίζει αυτό το έργο με έμφαση στα βασικά στοιχεία, δημιουργώντας έναν χώρο που προσκαλεί τους επισκέπτες να βιώσουν κάτι μεταμορφωτικό. 

capture-d-ecran-2024-10-15-a-17-03-45.png


Tο αποτέλεσμα είναι ένα έργο που φλερτάρει με την υπερβολή, αφήνοντας μόνο πρώτες ύλες και συμβολικά στοιχεία που απηχούν το πολιτιστικό και φυσικό τοπίο του περιβάλλοντός του. Η Ronda είναι μια ιστορική πόλη σκαρφαλωμένη κατά μήκος ενός βαθιού φαραγγιού, που περιβάλλεται από τη γραφική ύπαιθρο της Ανδαλουσίας. Η περιοχή είναι γνωστή για την παραγωγή ελαιολάδου, την κληρονομιά των ταυρομαχιών και το μείγμα μαυριτανικής και ισπανικής αρχιτεκτονικής. Οι απόκρημνοι βράχοι της Ronda και η μακρινή θέα στους γύρω λόφους προσδίδουν ένα σκηνικό καρτ ποστάλ για το LA almazara του Starck, το οποίο αντλεί έμπνευση από αυτό το δραματικό τοπίο. 

a-002.jpg


Ο Philippe Starck λέει: "Το LA almazara είναι ένα εξαιρετικό, απίστευτο και θαυματουργό μέρος στο οποίο οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια δυνατή, ριζοσπαστική εμπειρία που προκαλεί και μεταμορφώνει. Είναι μια συσσώρευση μυστηρίων όπου ο αποκρυσταλλωμένος σεβασμός στο ελαιόλαδο αναμειγνύεται με το συναίσθημα».

Μινιμαλισμός εμποτισμένος με αφηρημένο συμβολισμό 

la-almazara-3.jpg

O ίδιος σημειώνει ότι η καρδιά του LA almazara είναι ο μινιμαλισμός του. Η αρχιτεκτονική είναι απογυμνωμένη από στολίδια, όπου κάθε στοιχείο εξυπηρετεί έναν σκοπό. Ο Γάλλος designer οραματίστηκε έναν μονολιθικό κόκκινο κύβο, ένα αδιάκοσμο, γεωμετρικό σχήμα που ξεχωρίζει στο ανδαλουσιανό τοπίο. Δεν υπάρχουν επενδύσεις ή διακοσμητικές λεπτομέρειες - η εστίαση είναι αντίθετα στη διαύγεια και την πρώτη ύλη. Ο Starck δίνει έμφαση στα basics, επιτυγχάνοντας μια δομή που είναι ταυτόχρονα διαχρονική κι έντονα μοντέρνα. Ένα μεγάλο ατσάλινο κέρατο ταύρου και ένα τσιμεντένιο μάτι που εκτοξεύει μαύρο καπνό κυριαρχούν στο εξωτερικό του κτιρίου. 

a-019.jpg


Ο Starck χρησιμοποιεί αυτά τα στοιχεία για να προκαλέσει το πνεύμα του ανδαλουσιανού σουρεαλισμού, αναφερόμενος σε σημαντικούς καλλιτέχνες από την περιοχή. Το κέρας και το μάτι είναι αφηρημένα, προορίζονται να προκαλέσουν σκέψη και προβληματισμό. Ο καπνός λειτουργεί ως μεταφορικό «βλέμμα» ή σκέψη, επεκτείνοντας τη συμβολική γλώσσα του κτιρίου στο γύρω τοπίο.

Ο Philippe Starck μαθαίνει από την κληρονομιά της Ανδαλουσίας 

a-043.jpg

Για τους εσωτερικούς χώρους του LA almazara, ο Philippe Starck σχεδίασε μια σειρά από απροσδόκητες και δραματικές εκπλήξεις, καθεμία από τις οποίες αποτίνει φόρο τιμής σε στοιχεία της ισπανικής κουλτούρας και ιστορίας. Μια μισή ελιά είναι ενσωματωμένη σε έναν σκουριασμένο ατσάλινο τοίχο, ξεκάθαρα ένα νεύμα στην παράδοση του ελαιολάδου της περιοχής, ενώ ένας μεταλλικός σωλήνας φαίνεται να διαπερνά το κτίριο χωρίς έξοδο. Ο χώρος είναι γεμάτος με μεγάλα αντικείμενα που αμφισβητούν τη συμβατική σχεδιαστική λογική, όπως ένα τεράστιο σπαθί ταυρομαχίας κι ένα πορτρέτο ενός διάσημου ματαδόρ από τη Ronda. Αυτές οι γλυπτικές παρεμβάσεις προσκαλούν τους επισκέπτες να ασχοληθούν με το εσωτερικό σε συμβολικό επίπεδο, βρίσκοντας συνδέσεις μεταξύ της τέχνης, των αντικειμένων και της ιστορίας της περιοχής.  

a-091.jpg


Πέρα από τον χτισμένο χώρο, το όραμα του Philippe Starck επεκτείνεται στο τοπίο της Ronda που περιβάλλει το LA almazara. Ένα ορθογώνιο φως φωτίζει το εσωτερικό και τραβά το βλέμμα προς τα έξω σε μια βεράντα, που κρέμεται από μεταλλικές αλυσίδες. Αυτή η βεράντα ανοίγει στη δραματική θέα στο γραφικό φυσικό περιβάλλον της Ronda, πλαισιώνοντας κινηματογραφικά την ύπαιθρο. Ο Starck διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ του κτιρίου και του περιβάλλοντός του, φυτεύοντας ελαιόδεντρα και δημιουργώντας χώρους για τους επισκέπτες να περιπλανηθούν στα δάση και τις πράσινες κόγχες. Η φύση γίνεται μέρος της εμπειρίας καθώς οι επισκέπτες ξεναγούνται σε ένα ρομαντικό ταξίδι ανάμεσα στα δέντρα.