fbpixel

Search icon
Search
Ο οδηγός για να πλένετε σωστά τα jean παντελόνια σας
STYLING TIPS

Ο οδηγός για να πλένετε σωστά τα jean παντελόνια σας

Και να τα χαίρεστε για πολύ περισσότερο καιρό


Σίγουρα όλες ακολουθείτε μία συγκεκριμένη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σας. Όπως ακριβώς ανησυχείτε για την φροντίδα της επιδερμίδας σας έτσι θα πρέπει να ενδιαφέρεστε και για τη περιποίηση των ρούχων σας και πόσο μάλλον των ευαίσθητων. Κάτι που μπορεί να μη γνωρίζατε όμως είναι ότι μέσα στα ευαίσθητα κομμάτια ανήκουν και τα jean παντελόνια που κάθε μία από εσάς έχει στη γκαρνταρόμπα της. Ιδίως τα σκούρα μπλε και τα μαύρα έχουν την τάση να ξεθωριάζουν και να χάνουν αυτό το έντονο και solid χρώμα τους γεγονός που σας δυσαρεστεί, αφού αποτελούν από τους αγαπημένους σας στιλιστικούς συμμάχους από το πρωί μέχρι το βράδυ. 

Υπάρχουν, όμως, μερικά μυστικά που μπορούν να αποτρέψουν τη φθορά του χρώματος, ώστε να χαίρεστε τα jeans σας για πολύ περισσότερο καιρό.

Washing tips

 • Το απορρυπαντικό σας παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Όσες βάφετε τα μαλλιά σας θα ξέρετε πως ο κομμωτής σας πάντα σας ζητάει να πηγαίνετε ενδιάμεσα από τις βαφές για toner, επειδή κάθε φορά που λούζεστε το χρώμα των μαλλιών σας εξασθενεί. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τo denim ύφασμα και για αυτό πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα απορρυπαντικό ειδικά σχεδιασμένο για να κλειδώνει το χρώμα.
 • Μην τα πλένετε με το παραμικρό. Τα σκούρα jeans πρέπει να πλένονται μία φορά στις 4-6 βδομάδες. Τυχόν μικρούς λεκέδες μπορείτε να τους «εξολοθρεύετε» με κάποια τοπικά καθαριστικά λεκέδων, άμεσα και γρήγορα, «στο χέρι».
 • Γυρίστε τα παντελόνια σας από μέσα προς τα έξω, πριν τα βάλετε στο πλυντήριο. Έτσι, η εξωτερική τους επιφάνεια θα είναι περισσότερο προστατευμένη, καθώς θα «κοιτάει» προς τα μέσα. 
 • Θα πρέπει να πλένονται μαζί με άλλα σκούρα ρούχα αλλά προσοχή! Ο κάδος του πλυντηρίου να μην είναι εντελώς γεμάτος, να υπάρχει ένα περιθώριο, ώστε να μη δημιουργούνται τριβές μεταξύ των ρούχων.
 • Μην πλένετε μαζί ευαίσθητα υφάσματα και ρούχα, διότι το denim ύφασμα όταν βρέχεται μπορεί να γίνει πολύ βαρύ και να δημιουργήσει φθορές στα delicate κομμάτια σας.
 • Μην γυρνάτε στην τύχη το πρόγραμμα του πλυντηρίου. Θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τα τζιν ρούχα σας όπως ακριβώς και τα δαντελωτά σας εσώρουχα. Το πλύσιμο στο πλυντήριο θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα για ευαίσθητα και το στύψιμο των ρούχων σε χαμηλές στροφές.
 • Η μοναδική υφή του denim απαιτεί πρόσθετη φροντίδα, ειδικά όταν πρόκειται για σκούρα χρώματα, τελειώματα με κρόσσια ή vintage κομμάτια. Πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες πλύσης στην ετικέτα του παντελονιού σας, αλλά, κατά κανόνα, τα περισσότερα denim πλένονται με κρύο νερό το οποίο βοηθάει στην προστασία των ινών και στην κατά της πρόωρης εξασθένισης.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά την πλύση προϊόντα συντήρησης χρώματος ή και απλό ξύδι σαν εναλλακτική μέθοδο. 
jeans-washing-4.jpg

After washing tips

 • Ποτέ μη χρησιμοποιείτε προγράμματα στεγνώματος πλυντηρίου. 
 • Πρέπει πάντα να στεγνώνουν απλωμένα και να τα κρεμάτε με μανταλάκια από τη μέση, από το σημείο που περνάει η ζώνη (εκεί που είναι δηλαδή τα θυλάκια). 
 • Προσέξτε πολύ τον ήλιο, δεν πρέπει να τα βλέπει ο δυνατός ήλιος απευθείας. Καλύτερα να τα αφήνετε να στεγνώνουν σε εσωτερικό χώρο, μακριά από ανοιχτά παράθυρα, αν η μέρα έχει έντονη ηλιοφάνεια. 
jeans-washing-2.jpg