fbpixel
Search
O Matthias Arndt επιστρέφει στην Αθήνα και μετατρέπει ένα ιστορικό διαμέρισμα στην Κυψέλη σε έναν ζωντανό χώρο Τέχνης, φιλοξενίας και διαλόγου
MAGAZINE

O Matthias Arndt επιστρέφει στην Αθήνα και μετατρέπει ένα ιστορικό διαμέρισμα στην Κυψέλη σε έναν ζωντανό χώρο Τέχνης, φιλοξενίας και διαλόγου

Ο συλλέκτης, σύμβουλος Τέχνης και ταξιδιώτης, δημιουργεί κάτι πιο προσωπικό από οτιδήποτε άλλο έχει κάνει έως τώρα


Ο Matthias Arndt έχει ζήσει και δουλέψει σε τρεις ηπείρους. Έχει ανοίξει γκαλερί, έχει διαχειριστεί συλλογές, έχει ταξιδέψει ακατάπαυστα σε art fairs. Και όμως, ύστερα από δεκαετίες διεθνούς καριέρας, ένιωθε όλο και πιο έντονα την ανάγκη να αποζητά κάτι πιο προσωπικό, οικείο και ανθρώπινο. Όταν μπήκε για πρώτη φορά στο διαμέρισμα στην οδό Ιθάκης στην Κυψέλη, ένα προστατευόμενο κτίριο Art Deco του 1932, πρώην κατοικία του Οδυσσέα Ελύτη, που έζησε και εργάστηκε εκεί μεταξύ 1940 και 1957, κάτι τον μαγνήτισε. «Ένιωσα σχεδόν σαν να επέστρεφα κάπου οικεία», λέει. «Αυτή η αίσθηση έμεινε μαζί μου».

Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Ο Arndt αποφάσισε να δημιουργήσει έναν νέο χώρο Τέχνης, ένα υβριδικό μοντέλο που λειτουργεί ταυτόχρονα ως κατοικία, τόπος φιλοξενίας, συνάντησης και διαλόγου, ένα “studio-salon”. Αντλώντας έμπνευση από τα «σαλόν» του 19ου αιώνα, ως πεδία πνευματικής συνεύρεσης, και από τα στούντιο του 20ού αιώνα, ως εργαστήρια πειραματισμού και ατομικής καλλιτεχνικής διερεύνησης, η «Κατοικία Οικογένειας Arndt, Salon και Ιδιωτικός Χώρος Τέχνης» οραματίζεται έναν τόπο όπου η δημιουργία και ο στοχασμός συμπίπτουν, όπου οι καλλιτέχνες εργάζονται, οι συζητήσεις εκτυλίσσονται οργανικά και οι ιδέες αποκτούν μορφή μέσα από τη συλλογική ανταλλαγή. «Με ενδιαφέρει πολύ να διαλύσω τα αυστηρά σύνορα ανάμεσα στην καθημερινή ζωή και την εμπειρία της Τέχνης. Ιστορικά, οι πιο σημαντικές καλλιτεχνικές και πνευματικές ανταλλαγές έγιναν σε ανεπίσημους χώρους συνάντησης», τονίζει. «Η ιδέα δεν είναι να δημιουργήσω έναν στατικό εκθεσιακό χώρο, αλλά ένα ζωντανό περιβάλλον όπου η καλλιτεχνική παραγωγή, η φιλοξενία και η πνευματική ανταλλαγή διασταυρώνονται συνεχώς».

arndt-family-residence-salon-and-private-art-space-21.jpeg
Ο Matthias Arndt στο Ιθάκης 31 στην Αθήνα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ COPYRIGHT ARNDT ART AGENCY.

Ο ίδιος, συλλέκτης και σύμβουλος Τέχνης, διαχειρίζεται μαζί με τη σύζυγό του, Tiffany, την Arndt Art Agency, ένα καλλιτεχνικό ίδρυμα και μια σημαντική ιδιωτική συλλογή, που περιλαμβάνει και ιδιωτικό χώρο Τέχνης στην Αυστραλία, ενώ παράλληλα αναπτύσσει πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας στη Σάμο. «Η Ελλάδα με έχει συνοδεύσει για χρόνια συναισθηματικά, πνευματικά και προσωπικά, και η Αθήνα έχει γίνει ολοένα περισσότερο ο τόπος όπου νιώθω ταυτόχρονα γειωμένος και γεμάτος έμπνευση».

Η εναρκτήρια ομαδική έκθεση του χώρου με τίτλο “Homecoming”, σε επιμέλεια της Πολύνας Κοσμαδάκη -ιστορικού Τέχνης και επιμελήτριας Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη- στήνεται με άξονα την προσωπική πορεία και συλλογή του ίδιου και αντηχεί έτσι, διαισθητικά, τον μυθικό νόστο του Οδυσσέα. «Η έννοια του “homecoming” συνέδεσε το project με τον Ελύτη και με τη μυθολογία γύρω από τον Οδυσσέα. Με συγκίνησε βαθιά η ιδέα ότι αυτό το διαμέρισμα μπορούσε για άλλη μια φορά να γίνει ζωντανός χώρος καλλιτεχνικού διαλόγου, ανοιχτός στο παρόν και στο μέλλον». Τα έργα τοποθετούνται σε άμεση σχέση με το ακατέργαστο κέλυφος του κτιρίου, αφήνοντας το ίδιο το διαμέρισμα να συμμετέχει στην εμπειρία της έκθεσης.

screenshot-2026-05-25-at-104940-am.png
Έργα των Polina Miliou, Jeppe Hein και Ioanna Limniou από την έκθεση Homecoming, 2026 στο Arndt Family Residence στην Κυψέλη

Για τον Arndt, η Αθήνα παραμένει ένας από τους λίγους τόπους που επιτρέπουν ακόμα τον πειραματισμό, την οικειότητα και την ουσιαστική ανταλλαγή, με έναν τρόπο τον οποίο πολλά μεγαλύτερα κέντρα Τέχνης έχουν σταδιακά χάσει. «Εδώ υπάρχει μια αμεσότητα και μια ανοιχτοσύνη που δημιουργεί γόνιμο έδαφος για καλλιτέχνες, επιμελητές και στοχαστές να εμπλακούν πιο ελεύθερα». Αυτό που τον ενδιαφέρει πολύ είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένη με τον πολιτισμό ως μέρος της καθημερινής ζωής. «Η Τέχνη δεν υπάρχει σε απομόνωση, αλλά μεγαλώνει μέσα από διάλογο και κοινή εμπειρία, και η Αθήνα εξακολουθεί να τρέφει αυτήν τη δυνατότητα με έναν πολύ αυθεντικό τρόπο». Και η Αθήνα δεν είναι απλώς ο τόπος επιστροφής του Arndt. Είναι ο τόπος όπου αποφάσισε να φτιάξει ένα σπίτι για την Τέχνη.

Η έκθεση “Homecoming” θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιουνίου 2026.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Έργα των Polina Miliou, Jeppe Hein και Ioanna Limniou από την έκθεση Homecoming, 2026 στο Arndt Family Residence στην Κυψέλη. LEONIDAS KOURGIANTAKIS, COPYRIGHT THE ARTISTS AND ARNDT ART AGENCY.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2026