fbpixel

Search icon
Search
Ο καταξιωμένος σχεδιαστής, Raf Simons, θα κυκλοφορήσει την πρώτη του γυναικεία συλλογή
STYLE PEOPLE

Ο καταξιωμένος σχεδιαστής, Raf Simons, θα κυκλοφορήσει την πρώτη του γυναικεία συλλογή

Η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 23 Οκτωβρίου


Ο Βέλγος σχεδιαστής, Raf Simons, ανακοίνωσε μέσω Instagram ότι στις 23 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει την πρώτη γυναικεία συλλογή με το δικό του επώνυμο label, μαζί με την ανδρική του συλλογή, για την Άνοιξη – Καλοκαίρι 2021. Δεν πρόκειται όμως για την πρώτη φορά που ο διάσημος σχεδιαστής θα αποπειραθεί να σχεδιάσει μία γυναικεία collection. 

The career

1-BHWRe.jpeg

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του έχει δημιουργήσει πολλές γυναικείες συλλογές, όχι όμως για το δικό του brand αλλά για πολλούς επώνυμους οίκους. Στο παρελθόν, μάλιστα, ήταν creative director στο Jil Sander από το 2005 έως το 2012, αργότερα συνεργάστηκε με τον οίκο Dior, όπου υπήρξε υπεύθυνος για τις ready-to-wear και couture lines γυναικείες σειρές. Το 2016 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον οίκο Calvin Klein, όπου ο Simons ήταν αρμόδιος τόσο για τις γυναικείες όσο και για τις ανδρικές συλλογές.

raf-simons-1.jpg
Miuccia Prada & Raf Simons, Prada Fall 2019 Ready to Wear

Από τον Απρίλιο του 2020 συνεργάζεται με τον οίκο Prada, ως co-creative director μαζί με την Miuccia Prada. Το ντεμπούτο της πρώτης τους κοινής συλλογής, womenswear SS 2021, θα λάβει χώρα σήμερα μέσω ενός digital show ενόψει της εβδομάδας μόδας του Μιλάνου, έναν μήνα πριν το ντεμπούτο της προσωπικής συλλογής του Raf Simons.

Από το 1995, όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το δικό του επώνυμο brand, ασχολείται αποκλειστικά με την ανδρική ένδυση. Οι ανδρικές του συλλογές έχουν επαναπροσδιορίσει την εικόνα της αρρενωπότητας, καθώς στις collections του, συνδυάζει τα κλασικά και παραδοσιακά ανδρικά ενδύματα με τις νεανικές υποκολτούρες και το ανδρόγυνο στιλ. Έτσι, χωρίς να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το νέο του εγχείρημα, περιμένουμε κάτι πρωτότυπο, ανατρεπτικό με ιδιαίτερη ταυτότητα, νεανικό πνεύμα, με αναφορές από την τέχνη, την ποπ κουλτούρα αλλά και subculture στοιχεία.

raf-simons-ayDQ5.jpg
Raf Simons Spring 2017 Menswear

Δεν είναι ο μόνος διάσημος σχεδιαστής ανδρικών ενδυμάτων που στρέφεται στη δημιουργία μίας γυναικείας συλλογής. Πολλοί όπως οι Εdi Slimane, Jonathan Anderson, Virgil Abloh και Thom Browne έχουν μεταπηδήσει στο χώρο της γυναικείας μόδας. Ακόμα δε γνωρίζουμε τον τρόπο και τον τόπο διεξαγωγής της παρουσίασης της πρώτης του γυναικείας συλλογής, αναμένουμε όμως με ανυπομονησία αυτό το νέο εγχείρημα του διάσημου σχεδιαστή.

Who is who

1-wjm8I.jpg

Ο Raf Simons γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1968 στο Neerpelt του Βελγίου. Σπούδασε Σχέδιο Επίπλου και Βιομηχανικό Σχεδιασμό αποφοιτώντας το 1991 από το LUCA School of Arts στο Genk κι εργάστηκε σε διάφορες γκαλερί ως σχεδιαστής επίπλων. Η στροφή στην μόδα έγινε, όταν κατά τη διάρκεια των σπουδών του, κι ενώ ήταν ασκούμενος στο design studio του Walter Van Beirendonck, ο οποίος τον πήγε στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι, όπου και είδε το πρώτο του fashion show, το all-white show, Spring 1990, του Martin Margiela.

Η επικεφαλής του τμήματος μόδας της Βασιλικής Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας, Linda Loppa, τον ενθάρρυνε να γίνει αυτοδίδακτος σχεδιαστής ανδρικών ενδυμάτων κι έτσι το 1995 κυκλοφόρησε το δικό του label, Raf Simons. Την ίδια χρονιά παρουσίασε και την πρώτη του συλλογή με μοντέλα του δρόμου, αποτελώντας ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και influential designs του έως και σήμερα. Τα πρώτα δύο χρόνια οι συλλογές του προβάλλονταν μέσω παρουσιάσεων και βίντεο. Το 1997, έλαβε χώρα το πρώτο του show ανδρικών ενδυμάτων στο Παρίσι, στο Impasse de Mont-Louis.

Το πρώιμο έργο και η αισθητική του Simons ενσωμάτωναν στοιχεία από τη νεανική κουλτούρα έχοντας διάφορες πηγές, όπως η συλλογή Άνοιξη – Καλοκαίρι 2000, που ήταν εμπνευσμένη τόσο από τους μαθητές του MENSA όσο και από την υποκολτούρα Gabba. Μετά την κολεξιόν Confusion, Φθινόπωρο – Χειμώνας 2000, τον Μάρτιο του ίδιου έτους, ο Simons κλείνει την εταιρία για έναν χρόνο, ενώ παράλληλα ασχολείται με άλλους τομείς, καθώς διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης.

Ένα χρόνο αργότερα η εταιρεία του επαναλειτουργεί μετά από μία συμφωνία με την Gysemans Clothing Industry. Το διάστημα αυτό αυξάνεται σημαντικά η διεθνής προβολή του Raf Simons, ιδίως με τη συλλογή για την Άνοιξη – Καλοκαίρι 2002, Woe Onto Those Who Spit On The Fear Generation… The Wind Will Blow It Back, η οποία γίνεται ένα από τα πιο σημαντικά και με τη μεγαλύτερη επιρροή έργα του.

2-iIwLH.jpg

Το 2005 ο οίκος Raf Simons κλείνει την πρώτη δεκαετία του στη βιομηχανία της μόδας. Την ίδια χρονιά λάνσαρε τη σειρά Raf by Raf Simons, ενώ κυκλοφόρησε, επίσης, το βιβλίο Raf Simons: Redux, το οποίο αναφέρεται στα πρώτα 10 χρόνια της καριέρας του. Το ίδιο έτος, μάλιστα, ξεκίνησε η συνεργασία του με τον οίκο Jil Sander, ως creative director και παρέμεινε σε αυτήν τη θέση έως το 2011. Έναν χρόνο αργότερα, το 2012, αναλαμβάνει τη θέση του creative director, αυτήν τη φορά στον οίκο Dior, όπου θα παραμείνει μέχρι το 2015. Το 2016 συνεργάζεται με τον οίκο Calvin Klein, μία συνεργασία που διήρκεσε 2 χρόνια, ενώ από τον Απρίλιο του 2020 είναι co-creative director μαζί με την Muccia Prada, στον οίκο Prada.

Επίσης έχει συνεργαστεί με τους Fred Perry, Asics, Adidas, Eastpak και Sterling Ruby. Ακόμα, έχει υπάρξει σύμβουλος για τη συλλογή έργων τέχνης, Cugrang Freres στο Βέλγιο, ενώ έχει και μια προσωπική συλλογή έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων των έργων των Brian Calvin, Mike Kelley, Evan Holloway και Ruby κι έχει επιμεληθεί πολλές εκθέσεις όπως το Fourth Sex, και Guided by Heroes.