fbpixel

Search icon
Search
O ελληνικής καταγωγής πρωταγωνιστής του θρίλερ της χρονιάς του Netflix, Αναστάσιος Σούλης, μάς μιλάει για την παγκόσμια επιτυχία του
MAGAZINE

O ελληνικής καταγωγής πρωταγωνιστής του θρίλερ της χρονιάς του Netflix, Αναστάσιος Σούλης, μάς μιλάει για την παγκόσμια επιτυχία του

Ο ηθοποιός της ταινίας "Red Dot" έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του


Ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός και σεναριογράφος, που απολαύσαμε φέτος στο θρίλερ “Red Dot” του Netflix, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στον χώρο της υποκριτικής, σημειώνοντας συνεχόμενες επιτυχίες. Βέβαια, αυτό το διάστημα, όλοι μιλούν για την τελευταία του ταινία, μια συνεργασία που προέκυψε έπειτα από μία μόνο ακρόαση, έναν ρόλο που γράφτηκε για εκείνον, μία πρόκληση για την καριέρα του. Όπως ο ίδιος μάς εξηγεί, το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τόσο τον ίδιο όσο και την ομάδα. «Όλοι πίστεψαν πως το φιλμ θα ξεχωρίσει όχι μόνο στη Σουηδία, αλλά και παγκοσμίως. Το βόρειο σκανδιναβικό περιβάλλον όπου εκτυλίσσεται είναι εξαιρετικά γοητευτικό και προσελκύει πολλούς, οπότε ένα θρίλερ δράσης σε αυτό το σκηνικό είναι κάτι πραγματικά ενδιαφέρον. Υποδύομαι τον David, που δεν έχει καμία σχέση με μένα. Του αρέσει να έχει χιούμορ, αλλά το κάνει με τον δικό του τρόπο, που πολλές φορές είναι λίγο ακραίος και καθόλου διασκεδαστικός», επισημαίνει.

Personal matters

Από την πρώτη στιγμή μπορείς να καταλάβεις πως πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ευγενικό και χαμηλών τόνων άνθρωπο, αν και εξαιρετικά δυναμικό. Με διπλή καταγωγή -ελληνική και φινλανδική-, συνδυάζει ποιότητες που τον έχουν θωρακίσει ως προσωπικότητα. «Μεγάλωσα σ’ ένα υπέροχο περιβάλλον, με δύο γονείς που πάντα με στήριζαν. Η ψυχραιμία αλλά και η έλλειψη υπομονής είναι σίγουρα ελληνικά χαρακτηριστικά! Ωστόσο, έχω και πολλά φινλανδικά. Μου αρέσει η δομή, η οργάνωση και η σαφήνεια», παραδέχεται. Ο ίδιος εξομολογείται πως, όταν ήταν παιδί, ήθελε ν’ ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο, ενώ ποτέ δε φανταζόταν τον εαυτό του ηθοποιό, μέχρι που έκανε την πρώτη του ταινία, αφού είχε ολοκληρώσει κινηματογραφικές και δημοσιογραφικές σπουδές.

1-e5QHl.jpg

Life story

H κουβέντα μας οδηγείται στην επιτυχημένη του πορεία στον χώρο του κινηματογράφου. Όπως λέει αντιμετωπίζει την τέχνη του ως ένα «ταξίδι» με αμείωτο ενδιαφέρον, που τον γεμίζει εμπειρίες. «Το να δοκιμάζεσαι σε ρόλους και να υποδύεσαι συνεχώς διαφορετικούς χαρακτήρες είναι πάντα μία πρόκληση. Δεν έχει σημασία αν αυτός ο ρόλος θα αγαπηθεί από το κοινό ή όχι –το σημαντικό είναι η εμπειρία που σου δίνεται. Επαγγελματικά, η μεγαλύτερη επιρροή μου ήταν ο Michael Nypvist, με τον οποίο είχαμε βρεθεί το 2006 στην ταινία “Underbar Αlskade”. Ήταν πάντα πρότυπο για μένα και μου δίδαξε πολλά. Δούλευε σοφά κι αυτό το θαύμαζα. Μου λείπει πραγματικά να συνεργάζομαι μαζί του», θυμάται για τον εκλιπόντα σουηδό σταρ. Παραμένοντας στο κεφάλαιο «υποκριτική», του ζητάω να ξεχωρίσει κάποια δουλειά του, αλλά και τα είδη που προτιμάει. Η απάντησή του μόνο σεβασμό εμπεριέχει για τους συνεργάτες του: «Είχα υπέροχες συνεργασίες με πολλούς σκηνοθέτες και είναι ακόμη περισσότεροι αυτοί με τους οποίους θέλω να δουλέψω στο μέλλον. Εάν το σενάριο είναι καλογραμμένο, δεν έχει σημασία το είδος της ταινίας. Μέχρι τώρα έχω κάνει περισσότερο δράμα και κωμωδίες και μπορώ να πω πως αυτά τα δύο είναι αρκετά δημοφιλή στη Σουηδία».

Και με τόσα χρόνια αναγνωρισμένης καριέρας, πώς αντιμετωπίζει τη δύναμη της φήμης; Όπως αποκαλύπτει, προσπαθεί να παραμένει πιστός στις βασικές του αξίες και πεποιθήσεις. «Δε θέλω ν’ αφήνω τη δουλειά να μ’ επηρεάζει. Οι περισσότεροι από τους στενούς μου φίλους δεν είναι ηθοποιοί και μου αρέσει να περνάω χρόνο μαζί τους χωρίς να μιλάω για επαγγελματικά ζητήματα. Προσπαθώ να μένω μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ακόμη και στα social media επιλέγω να μην είμαι τόσο ενεργός, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους», αναφέρει και τονίζει ότι κάθε επιτυχημένος ηθοποιός πρέπει να είναι διαρκώς alert για σκληρή δουλειά και συνεχή προσπάθεια, χωρίς να βασίζεται στο celebrity status του.

«Η υποκριτική είναι ένα ταξίδι γεμάτο προκλήσεις. Δεν έχει σημασία ο ρόλος που ενσαρκώνεις, αλλά η εμπειρία που σου δίνεται». Λατρεύει τα ταξίδια και να γνωρίζει νέους πολιτισμούς και κουλτούρες, αλλά δε συγκρίνει με τίποτα την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων, το μπλε της θάλασσάς μας και το ελληνικό φαγητό.

New data

Σε μια εποχή που όλα ανατρέπονται και θεωρούνται ρευστά, η τέχνη φαίνεται ν’ αποτελεί μονόδρομο για εκείνον, που, όπως δηλώνει, συνεχίζει να εργάζεται πολύ, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί σε κάθε επαγγελματικό τομέα: «Η κρίση της πανδημίας έχει επηρεάσει αρνητικά πολλούς. Προσωπικά, όμως, ασχολούμαι με πολλά projects από την αρχή αυτής της κατάστασης και νιώθω τυχερός που είμαι υγιής εγώ και η οικογένειά μου». Αυτό που κρατάει από τις νέες συνθήκες είναι οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί με τους οποίους εξελίσσεται η τεχνολογία και πόσο συμβάλλει στην εγγύτητα των ανθρώπων, έστω και εικονικά. Είναι πάντως αισιόδοξος πως σύντομα όλα θα επανέλθουν στη φυσιολογική τους ροή, με όποιον αντίκτυπο κι αν έχει αυτό σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο.

11-GN3Cm.jpg

Greek nostalgia

Η Ελλάδα αποτελεί σταθερό ταξιδιωτικό προορισμό του, ενώ θα μπορούσε να μιλάει ατελείωτες ώρες για τις ελληνικές συνήθειες, το κλίμα, το σπιτικό φαγητό, το καλοκαίρι. «Έχουμε ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα καλοκαίρια τα περνούσαμε στα νότια της Καλαμάτας. Λατρεύω την ατμόσφαιρα αυτής της χώρας και τους ανθρώπους της. Στη Στοκχόλμη υπάρχουν μερικά αξιοπρεπή ελληνικά εστιατόρια, αλλά ακόμη δεν έχω βρει κάπου εξαιρετικό γύρο με πίτα!» αναφέρει γελώντας. Μπορεί η καθημερινότητα στη Σουηδία να του έχει εξασφαλίσει πολλές ευκαιρίες για την καριέρα του και να θαυμάζει όσο τίποτα τη φιλικότητα και τη θέρμη των κατοίκων της, ωστόσο η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί όταν όλα ξαναγίνουν «ελεύθερα».

Eyes on the future

Άραγε ποια είναι τα μελλοντικά του σχέδια και πόσο ακόμη μπορεί να μας εκπλήξει μέσα από τις δουλειές του; Αν του δινόταν η ευκαιρία, θα αποδεχόταν την πρόκληση για τη Μέκκα του κινηματογράφου, το Χόλιγουντ; «Σίγουρα! Εάν μου παρουσιαζόταν η ιδανική πρόταση μ’ ένα ενδιαφέρον σενάριο, θα το ήθελα πολύ. Αυτό, βέβαια, ισχύει για κάθε χώρα και όχι μόνο για τις ΗΠΑ. Μου αρέσει να ταξιδεύω, οπότε, όταν συνδυάζονται εργασία και ταξίδια, είναι υπέροχο», εξηγεί. Στο μεταξύ, κάνει γυρίσματα για μια παραγωγή στη Σουηδία και τη Λιθουανία. «Μαζί με όσα ασχολούμαι τελευταία, έχω ξεκινήσει ένα project με δύο συναδέλφους για μια δραματική/κωμική σειρά, την οποία ευελπιστούμε να παρουσιάσουμε άμεσα. Με την πανδημία, όλα είναι αβέβαια και ρευστά πλέον, αλλά νομίζω πως στο τέλος θα γίνουν».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021