fbpixel

Search icon
Search
Ο Dior κυκλοφορεί ένα νέο coffee table book αφιερωμένο στον αμφιλεγόμενο John Galliano
FASHION NEWS

Ο Dior κυκλοφορεί ένα νέο coffee table book αφιερωμένο στον αμφιλεγόμενο John Galliano

Το "Dior John Galliano 1997-2011" αποτελεί τον 5ο τόμο της σειράς βιβλίων, που υμνούν τους creative directors του θρυλικού label


Ένα ολοκαίνουριο coffee table book από το γαλλικό fashion house, που επικεντρώνεται στη ζωή και το έργο του θρυλικού John Galliano, ο οποίος αποτέλεσε creative director του label από το 1997 έως το 2011. Από το πολυσυζητημένο σατέν μπλε φόρεμα της πριγκίπισσας Diana το 1996 μέχρι την κίτρινη δημιουργία με έμπνευση από τον εικονογράφο René Gruau, που ο σχεδιαστής παρουσίασε στην τελευταία του συλλογή υψηλής ραπτικής το 2011, το έργο του εμβληματικού Galliano έχει μείνει ανεξίτηλο στην ιστορία της μόδας.

The book

cover-flat-dior-by-john-galliano.jpg

Ο τόμος 448 σελίδων, που εκδόθηκε από την Assouline, είναι ο πέμπτος της σειράς που κυκλοφορεί ο Dior με το χρονικό κάθε καλλιτεχνικού διευθυντή του brand. Γραμμένο από τον Andrew Bolton, τον επιμελητή Wendy Yu που είναι υπεύθυνος για το The Costume Institute στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, περιλαμβάνει φωτογραφίες του Laziz Hamani μαζί με φωτογραφίες από τους Richard Avedon, Peter Lindbergh και Paolo Roversi, ξετυλίγοντας όλα όσα προσέφερε ο σχεδιαστής στον κόσμο της μόδας.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, μιλώντας για τον τόμο που υπογράφει, δε δίστασε να δηλώσει πως είναι μεγάλος θαυμαστής του Galliano, ιδιαίτερα χάρη στην πορεία του στον Dior. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Δεν είναι μυστικό ότι είμαι μεγάλος θαυμαστής της δουλειάς του John, ειδικά της δουλειάς του στον Dior, την οποία συλλέγουμε ενεργά όλα αυτά τα χρόνια. Ο Christian Dior και ο Galliano παρουσιάζουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, με πιο βασικά τον σεβασμό τους προς την ιστορία της μόδας, αλλά και τον ρομαντικό τρόπο με τον οποίο σχεδίαζαν για τον οίκο, αφήνοντας πίσω τους τεράστιο έργο».

5499e106989bb-hbz-john-galliano-oerq7n-promo.jpg
John Galliano


Η ιδιοφυΐα του John επέκτεινε και διεύρυνε την αισθητική γλώσσα του Dior, ευθυγραμμίζοντας τη τη μόδα του με το πνεύμα της εποχής. Η δουλειά του στον Dior είναι η επιτομή της φαντασίας και της «απόδρασης» της δεκαετίας του 1990 και των αρχών του 2000. Παρόλα αυτά, το ξεκίνημά του δε φάνταζε τόσο ονειρικό, καθώς λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν στο σχεδιαστικό του ταλέντο. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο ψηλά θα έφτανε, μιας και δεν είχε την παραμικρή εμπειρία στον χώρο της υψηλής ραπτικής.

An Εnglishman in Paris

15a0bdd1-36f3-480a-86f7-87bf6bbc96cb-alta-libre-aspect-ratio-default-0.jpg

Από το 1997 έως το 2011, σημάδεψε την ιστορία της μόδας με εξωφρενικές συλλογές εμπνευσμένες από τα πάντα -από τον λαό των Μασάι μέχρι τους αρχαίους Αιγύπτιους-, δημιουργώντας μούσες όπως η Marlene Dietrich και η Marchesa Casati. Έγινε, επίσης, γνωστός χάρη στις δικές τους εμφανίσεις που πάντα γίνονταν talk of the town.

Το πάθος του για τη μόδα, ωστόσο, δεν κατάφερε να τον κρατήσει στον Dior, μιας και το 2011 ο ίδιος εκδιώχθηκε μετά από ρατσιστικές και αντισημιτικές προσβολές σε ένα καφέ στο Παρίσι. Ο ίδιος, άλλωστε, εκείνο το διάστημα είχε φτάσει στο pick του αλκοολισμού και των ουσιών, γεγονός που τον έβγαζε από τα όρια, με αποτέλεσμα κανείς να μην τον αναγνωρίζει.

diana-553x830.jpg
Η πριγκίπισσα Diana με φόρεμα Galliano το 1996


Μετά από θεραπείες, επέστρεψε στον χώρο το 2014 ως creative director του Maison Margiela. Ο Dior αναγνώρισε τη συμβολή του στο maison συμπεριλαμβάνοντας το έργο του στην έκθεση-υπερπαραγωγή για την 70η επέτειο στο Musée des Arts Décoratifs το 2017. Κανένας μας δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει όλα όσα προσφέρει αυτές τις δεκαετίες στη μόδα, το πόσο ανατρεπτικός και πρωτοποριακός είναι και με τι πάθος συνεχίζει το έργο για το οποίο από πάντα προοριζόταν.

Info: Το "Dior John Galliano 1997-2011", κυκλοφορεί στα αγγλικά και στα γαλλικά, και θα είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία από αύριο, 11 Ιανουαρίου, πριν από την επίσημη κυκλοφορία του στις 15 Φεβρουαρίου, όπως αποκάλυψε εκπρόσωπος του οίκου.