fbpixel

Search icon
Search
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσιάζει για 1η φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το  «ΙΝΚ»
MAGAZINE

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσιάζει για 1η φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το  «ΙΝΚ»

Ένα καλλιτεχνικό πνεύμα, που αγαπά να ρισκάρει...


Μια σκηνή σκοτεινή. Ακούγονται βήματα να πλησιάζουν. Εμφανίζεται εκείνος. Γρήγορη εναλλαγή κινήσεων και «πάλη» συναισθημάτων μπλέκονται μεταξύ τους, προκαλώντας ανατριχίλα μέχρι και στην τελευταία θέση της αίθουσας. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παράγει ένα έργο-αποκάλυψη. Πάθος, μαεστρία και καλπάζουσα φαντασία συμβάλλουν ενεργά στην καινοτομία που χαρακτηρίζει την καλλιτεχνική του ταυτότητα. Τα τελευταία επτά χρόνια, κατάφερε να εξελιχθεί στον πρώτο Έλληνα καλλιτέχνη των παραστατικών τεχνών, που διείσδυσε ως auteur στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή. Οι υβριδικές του δημιουργίες έχουν καταφέρει να μαγέψουν το κοινό, δίνοντας sold-out παραστάσεις στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και θέατρα του πλανήτη. Διεθνείς εφημερίδες τον κατατάσσουν στους πιο σπουδαίους και πρωτότυπους χορογράφους της εποχής μας.

ink-2020-dimitris-papaioannou-photo-julian-mommert-20200904-jcm-6538.jpg

Ο ίδιος, ως artist-in-residence του Μεγάρου Αθηνών εδώ και μία πενταετία, επιστρέφει στο στούντιο και ολοκληρώνει το «ΙΝΚ» ενόψει της νέας του παγκόσμιας περιοδείας, η οποία αρχίζει τον Ιανουάριο του 2023 από την Αθήνα και ολοκληρώνεται στις αρχές του 2024. Η αφετηρία της δημιουργίας έλαβε χώρα το 2020, στη διάρκεια του lockdown. Η συνέχεια του ταξιδιού αναμένεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με κυρίαρχες το Μιλάνο, τη Ρώμη, το Μόντρεαλ, το Εθνικό Θέατρο της Κορέας στη Σεούλ, το Sadler’s Wells στο Λονδίνο και την Μπιενάλε Χορού της Λυών. Το καλλιτεχνικό αυτό project είναι αποτέλεσμα μιας κοινής διαδρομής με τον χορευτή και συνεργάτη του Šuka Horn.

ink-2020-dimitris-papaioannou-photo-julian-mommert-20200921-jcm-0525-copy.jpg

Μια πνευματική «μονομαχία» πρόκειται να εκτυλιχθεί μπροστά μας. Ένας συνεχής αγώνας ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως έχουν τεθεί σε πρώτο πλάνο, αναμοχλεύοντας ποικίλα ερωτήματα σχετικά με τα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας. Ο φύλακας ενός κατακλυσμιαίου σύμπαντος πασχίζει να διατηρήσει την τάξη, ισορροπώντας πάνω σε μια συνθήκη διαρκούς χάους και ευθραυστότητας. Στον δρόμο του εισβάλλει ένας επισκέπτης από τα έγκατα της Γης, ο οποίος αναστατώνει τη μοναχική του ύπαρξη και τον φέρνει αντιμέτωπο με την τρυφερότητα και την οδύνη, ακόμη και με τη βαναυσότητα. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου βρίσκει τον Šuka Horn και η συνάντηση αυτή καταλήγει σε μια καθηλωτική καταδίωξη. Μια κεντρική ερώτηση, την οποία καλούμαστε να απαντήσουμε, είναι αν μέσα από το ανθρωποκυνηγητό που παρακολουθούμε, την ίδια στιγμή προσπαθούμε να διαφύγουμε από το ίδιο μας το υποσυνείδητο. 

ink-2020-dimitris-papaioannou-photo-julian-mommert-20210323-jcm-96050.jpg

Η περιοδεία του «ΙΝΚ» αποτελεί συμπαραγωγή της “Biennale de la danse de Lyon 2023”, του Sadler’s Wells  London και του  Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Info: Δημήτρης Παπαϊωάννου, «ΙΝΚ», πρεμιέρα 12 Ιανουαρίου,  Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Διάρκεια έως 27 Ιανουαρίου 2023.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023