fbpixel

Search icon
Search
Ο Δημήτρης Μοθωναίος για τη Μεγάλη Χίμαιρα και το instagram
AGENDA

Ο Δημήτρης Μοθωναίος για τη Μεγάλη Χίμαιρα και το instagram

Συναντήσαμε τον γνωστό ηθοποιό και συζητήσαμε με φόντο τη Θεσσαλονίκη


Ακόμα και για τον ίδιο, η τεράστια επιτυχία της Μεγάλης Χίμαιρας ήταν έκπληξη. Ευχάριστη μεν, αλλά έκπληξη. Ο ίδιος ενσαρκώνει τον Μηνά, έναν ιδιαίτερο ρόλο που εξελίσσει κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή, ανακαλύπτοντας παράλληλα πτυχές του εαυτού του. Ο Δημήτρης Μοθωναίος ανήκει στη νέα γενιά ηθοποιών που καταφέρνουν να διακρίνονται σε ό,τι κι αν κάνουν, αλλά μένουν πάντα προσγειωμένοι, απορρίπτουν το τουπέ της επιτυχίας και δε φοβούνται να τσαλακωθούν.

Μιλήσαμε ένα πρωινό εν μέσω παραστάσεων. Ευγενικός, χαμογελαστός, με χιούμορ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο εμβληματικό θεατρικό έργο, το Instagram, στο οποίο κάνει θραύση με τα αστεία posts του που γίνονται viral, τα social media γενικότερα αλλά και τα άμεσα σχέδιά του. 

Μετά από περισσότερες από 300 παραστάσεις και 100.000 θεατές, η Χίμαιρα κατέφτασε στη Θεσσαλονίκη. Τι διαφορετικό βλέπουμε φέτος; Πρόκειται για το τρίτο ανέβασμα με αλλαγές στο καστ σε ένα συνδυασμό των δυο προηγούμενων εκδοχών της παράστασης. Η μητέρα για παράδειγμα είναι η Σοφία Σεϊρλή, η οποία κρατούσε το ρόλο την πρώτη χρονιά της Χίμαιρας. Και έχει αντικατασταθεί η Καίτη Μανωλιδάκη απο τη Ράσμη Τσόπελα. Κατά τ’ άλλα, είναι η ίδια παράσταση, απλώς πιο ώριμη και πιο ζυμωμένη. Τουλάχιστον, αυτό θέλουμε να πιστεύουμε.

Από τότε που ξεκίνησες να υποδύεσαι τον Μηνά, ανακαλύπτεις ακόμα καινούργια χαρακτηριστικά και στοιχεία στον ρόλο σου; Φυσικά. Η παράσταση της Χίμαιρας είναι για μένα μια πρωτόγνωρη εμπειρία, μεταξύ άλλων και λόγω της διάρκειάς της. Μεγαλώνω και εξελίσσομαι ως άνθρωπος και ως ηθοποιός -κάθε φορά ξανασυναντώ τον Μήνα σε νέα βάση.  

Πριν από σένα, τον ρόλο υποδυόταν ο Όμηρος Πουλάκης. Τον είχες δει στη σκηνή; Είδα την παράσταση πριν προχωρήσουμε στις αντικαταστάσεις και συμφώνησα με μεγάλη χαρά να είμαι στη δουλειά. Με τον σκηνοθέτη μας, Δημήτρη Τάρλοου, κινηθήκαμε στη βάση της δημιουργίας μιας εξ ολοκλήρου νέας παράστασης και δεν μπήκαμε στη λογική της διεκπεραιωτικής αντικατάστασης, καθώς άλλαξε παράλληλα και ολόκληρο το καστ, εκτός από την Αλεξάνδρα Αϊδίνη.

megali-ximaira-new-photos-2018-3-1200x800.jpg

Το έργο σε ποια θεματική ανταποκρίνεται στο σήμερα; Τα καλά έργα ανταποκρίνονται πάντα στο σήμερα, έτσι κι αλλιώς. Ο έρωτας, η αντίθεση Ανατολής και Δύσης και το ξένο στοιχείο στην Ελλάδα νομίζω ότι είναι θέματα που αφορούν απόλυτα στο σήμερα. Το έργο έχει να κάνει με το πώς εισβάλλει ένας ξένος στη χώρα, ο οποίος προσπαθεί να ενσωματωθεί, αλλά δεν το καταφέρνει. Παρακολουθούμε μια εσωτερική σύγκρουση των ηρώων, η οποία μας εντυπωσιάζει κάθε φορά, σε κάθε πρόβα που κάνουμε.

Παρά την ψηφιοποίηση των πάντων αλλά και την κρίση, το ελληνικό θέατρο βρίσκεται σε μια απίστευτα δημιουργική φάση. Πώς το εξηγείς; Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν χώρα του θεάτρου. Υπάρχει πάντα η διάθεση και όρεξη για θέατρο, παρά την οικονομική κρίση, και το κοινό ανταποκρίνεται. Έτσι κι αλλιώς, το θεατρικό στοιχείο προσφέρει κάτι εντελώς διαφορετικό από τα ψηφιακά μέσα, ακόμα και από το σινεμά. Αφηγείται μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον άνθρωπο. Οι θεατές τον βλέπουν να ερωτεύεται, να συναντά άλλους ανθρώπους και παρακολουθούν τον αγώνα του για το αν θα πετύχει εκείνο για το οποίο αγωνίζεται τελικά ή όχι. Έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν ότι, ακόμα σε περιόδους πολέμου το θέατρο άνθιζε στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι βρίσκουν διαφυγή σε αυτό, κάτι πολύ ευχάριστο για εμάς τους ηθοποιούς, αφού έχουμε πάντα αγωνία για την ανταπόκριση του κόσμου.

Μιλώντας για την ψηφιακή εποχή, έχεις έναν αρκετά ενεργό προφίλ στο Instagram. Τι σε γοητεύει στο συγκεκριμένο μέσο; Δεν είχα ποτέ κάποιο προφίλ στα social media πριν ασχοληθώ με το instagram. Ξεκίνησα επειδή είχαν όλοι οι φίλοι μου, με παιδική περιέργεια και για πλάκα, με σκοπό να ανακαλύψω τι είναι αυτό με το οποίο ασχολούνταν οι γύρω μου! Ήθελα κάποια στιγμή να κάνω ένα story για να το στείλω σε έναν φίλο και το δημοσίευσα κατά λάθος. Μου φάνηκε πολύ αστείο. Και επειδή όταν κάτι μου αρέσει, γίνομαι εμμονικός, από τότε κόλλησα. Το βρίσκω διασκεδαστικό και εύκολο μέσο άμεσης επικοινωνίας.

Και πες μας, πώς γεννήθηκε η ατάκα σου «Αγαπημένο», που πλέον έχει γίνει viral! Προέκυψε τυχαία ως ένας τρόπος να απευθύνομαι σ’ ένα φανταστικό τρίτο πρόσωπο στην άλλη άκρη της γραμμής, της κάμερας δηλαδή για την ακρίβεια. Δεν περίμενα να γίνει τόσο πετυχημένο. Να φανταστείς με σταματούν στο δρόμο και μου λένε «Γεια σου, Αγαπημένο».

Ποιους άλλους ακολουθείς φανατικά; Ακολουθώ κυρίως φίλους μου και ανθρώπους που γνωρίζω προσωπικά. Από πιο γνωστά προφίλ, ακολουθώ την κωμική ηθοποιό Amy Schumer (@amyschumer) και το Nitch (@__nitch), όπου δημοσιεύονται πορτρέτα προσώπων με έξυπνα λόγια τους.

img-6444.jpg

Πιστεύεις ότι τα social media καλώς θεωρούνται και τρόπος για να φλερτάρει κανείς ή κάπου χάνεται η… μαγεία του έρωτα; Έχεις φλερτάρει/σε έχουν φλερτάρει ποτέ online; Δε με ενδιαφέρει το φλερτ online. Το 'χω ξεκαθαρίσει και σε όσους με ακολουθούν. Γενικώς, καλώς υπάρχει, απλώς με τρομάζει η τόσο μεγάλη ευκολία να μιλήσεις σε έναν ξένο άνθρωπο. Είμαι πιο παραδοσιακός τύπος σε αυτό το κομμάτι. Το καταλαβαίνω ότι λόγω εποχής πολλοί είναι αυτοί που το κάνουν, αλλά προσωπικά δε με εκφράζει.

Μια στάση στη Θεσσαλονίκη τι άλλο περιλαμβάνει εκτός από πρόβες και εμφανίσεις στο Μέγαρο; Βόλτες στην παραλία, πολύ φαγητό και ξεκούραση.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σου και ποιες στάσεις προβλέπονται για τη Μεγάλη Χίμαιρα εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων; Έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις στις Βρυξέλλες προς το παρόν αλλά θα υπάρξει και συνέχεια. Όσο για του χρόνου υπάρχει μια τηλεοπτική δουλειά, μεταξύ άλλων, αλλά δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο ακόμη.

adv

GLOW LOVES

Το road trip  στους υπέροχους Δελφούς αποτελεί μοναδική εμπειρία
TRAVEL

Το road trip στους υπέροχους Δελφούς αποτελεί μοναδική εμπειρία