fbpixel

Search icon
Search
Ο Δημήτρης Κατριβέσης μπαίνει για μια βραδιά στην κουζίνα του Aficionados
TASTE

Ο Δημήτρης Κατριβέσης μπαίνει για μια βραδιά στην κουζίνα του Aficionados

Μια γαστρονομική βραδιά αξιώσεων στις 17 Δεκέμβρη αλλά και όλα όσα «δοκιμάσαμε» σε μια απόβαση στο Aficionados


Υπάρχουν κάποια γαστρονομικά projects που πριν καν βγουν στον αέρα, σου αφήνουν την αίσθηση ότι κάτι πολύ καλό «μαγειρεύεται». Και κάποιοι αδημονούμε για αυτά. Μια από αυτές τις περιπτώσεις, κάπως «μοιραία», ήταν και το Aficionados. Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε ότι βρίσκεται στα σκαριά ένα καλό εστιατόριο έως και το opening του τα Χριστούγεννα του 2017, υπήρχε η περιέργεια. Ο «θόρυβος». Το όλο concept είχε fine διαθέσεις, σοβαρή κάβα κρασιού να επιδείξει- που σήμερα μετράει 400 περίπου ετικέτες του ελληνικού & διεθνούς αμπελώνα που δε βρίσκεις εύκολα και που καταρτίστηκε με βάση το μενού τους- δυνατά ονόματα, και σίγουρα έλειπε από τη Θεσσαλονίκη.

Φυσικά το στοίχημα για τέτοια εγχειρήματα είναι να είναι ολοκληρωμένα κι εύστοχα. Χωρίς πυροτεχνήματα, εξαλλοσύνες ή υπερβολές είτε στον χώρο είτε στην προσέγγιση της κουζίνας που σε αποπροσανατολίζουν από την ουσία. Που τελικά ποια είναι; Να τρως καλά. Αυτόν τον χειμώνα λοιπόν επιστρέψαμε με την αφορμή της «ανόδου» του Δημήτρη Κατριβέση -του «μαύρου πάνθηρα» όπως πολλοί τον γνωρίζετε- από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για μια δυνατή γαστρονομική βραδιά που θα στηθεί στις 17 του Δεκέμβρη στις 20.30 και που πολύ καιρό περιμέναμε, αλλά στην πορεία «έσκασαν» και άλλα ωραία νέα που αξίζει να ακουστούν και αφορούν θεματικές βραδιές, αναφορές σε ιδιαίτερες κουζίνες και guest σεφ.

0e15d8d3-30a5-480b-9c4a-98f020ebffb5.jpg
Στο groundfloor του Aficionados

Κατριβέσης goes Aficionados

Ο Δημήτρης, είναι κοσμοπολίτης, δυναμικός. Είναι ο σεφ που σύστησε τη nikkei κουζίνα στο αθηναϊκό κοινό κι ένας άνθρωπος που τον εξιτάρει να εκσυγχρονίζει διεθνείς παραδοσιακές κουζίνες όπως αυτή του Περού, της Ιαπωνίας και της Ισπανίας. Δε χρειάζεται όμως περισσότερες συστάσεις παρά τα σπουδαία που έχει  καταφέρει. Ίσως γιατί η καλύτερη σύσταση είναι το ίδιο το φαγητό. Θα σας πω μόνο ότι το μενού που θα γευτείτε στις 17 Δεκέμβρη θα έχει επιρροές από Περού και Ιαπωνία και απογειώνεται με εξαιρετικά κρασιά. Η αποπλάνηση ξεκινάει με στρείδια που «παντρεύονται» με φρούτα του πάθους, συνεχίζεται με σεβίτσε, ρολ μοσχαρίσιο τατάκι, βασιλικό καβούρι και όχι μόνο… για να «σβήσει» με φρούτα σε ώσμωση και μια θεϊκή σοκολάτα με πάστα μίσο, φύκια νόρι, και δαμάσκηνα.

img-0278.JPG


Στην κουζίνα του Aficionados

1311933a-2e7b-4b4e-8c8e-7a1e32a13bed-UwX0B.jpeg
3c8f79f1-1439-4bc2-92ab-5db3217ccb87.jpg
Ραβιόλι από μάνγκο με ελληνικό μπλε καβούρι, φρούτα του πάθους και χαβιάρι-Ορεκτικό από το Seafood Μενού του Executive Chef Σάκη Καλλιοντζή.

Με την αφορμή της ανόδου του Κατριβέση στη Θεσσαλονίκη, πιάσαμε μια καλή θέση σε ένα ωραία σεταρισμένο τραπέζι στο ισόγειο του Aficionados και παρέα με καλό κρασί, δοκιμάσαμε μερικά από τα πιάτα του κυρίως μενού τους το οποίο έχει στήσει ο πολύ καταξιωμένος Executive Chef τους Σάκης Καλλιοντζής. Ποια είναι η επιτυχία εδώ; Το ότι μπορείς να γευθείς από φρικασέ αστακού, εξαιρετικό φιλέτο Αμερικής, ραβιόλι μάνγκο με ελληνικό μπλε καβούρι, ριζότο με ταραμά, έως το ταπεινό βιολογικό κοτόπουλο με βελούδινο πουρέ πατάτας. Υπάρχουν φυσικά πιάτα ημέρας, έμπνευση του Chef, που πάντα βασίζονται στο τι είδους πρώτη ύλη υπάρχει, ενώ σε Bar Level η Finger Food κάρτα τους είναι επίσης δυνατή κι ευέλικτη και αξίζει να την ψάξει κανείς. 

Η εξωστρέφεια στις γεύσεις & τα γαστρονομικά events που δε «χάνονται»

Η εξωστρέφεια του Aficionados δεν αφορά μόνο στο βασικό μενού αλλά σε όλες τις θεματικές, γαστρονομικές βραδιές που κατά καιρούς ενορχηστρώνονται πολύ μελετημένα, βραδιές με καταξιωμένους guest σεφ-ανθρώπους που αγαπάνε και κατέχουν την κουζίνα που εκπροσωπούν αλλά και κυριακάτικα τραπέζια με γευστικές και «καλομαγειρεμένες» προτάσεις -κυριολεκτικά και μεταφορικά- από την ελληνική κουζίνα που στην ουσία δίνουν στο τραπέζι τη διάσταση ενός οικογενειακού καλέσματος. Σε όλα αυτά λοιπόν τα ωραία που κατά καιρούς στήνονται, και που σου δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσεις πράγματα χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψεις εκτός πόλης, ο πυρήνας είναι πάντα το food & wine pairing και αφορά σε μια εμπειρία που παρά την ιδιαιτερότητά της, είναι ουσιαστικά προσιτή και value for money. Ο χώρος αυτός άλλωστε πάντα είχε κι έχει την πολυτέλεια μονίμου sommelier οπότε αυτό από μόνο του τα λέει όλα. 

523d72f7-3389-471d-b79f-ac0341ef35fe.jpeg
Μοσχαρίσιο ταρτάρ Black Angus με αγριορέπανο, τζίντζερ και πίκλες λαχανικών-Ορεκτικό από το Κυρίως Μενού του Executive Chef Σάκη Καλλιοντζή.
863e1c7c-cfb8-40c4-a20c-208103e5fb30-LNCX3.jpeg
Πεντανόστιμο μοσχαρίσιο κότσι στη γάστρα από τις κυριακάτικες γάστρες του Aficionados

Η εμπειρία του χώρου

17a48890-1e84-405b-823a-8e503d5f052d-Pj2ja.jpeg

Εδώ το γαστρονομικό project στεγάζεται σε μια ανακαινισμένη έπαυλη, τη Βίλα Βαρσάμη η οποία χτίστηκε από το 1925 έως το 1930 από τον αρχιτέκτονα κ. Κόκκα ως εξοχική κατοικία της οικογένειας Αχιλλέως Βαρσάμη. Έναν ταξιδιάρικο διατηρητέο "πύργο-βίλα'" τριών ορόφων με art-deco αναφορές,που κάποτε υπήρξε σπίτι. Κάντε το εικόνα, σαν μια τρισδιάστατη «εμπειρία». Τρία επίπεδα, τρία διαφορετικά περιβάλλοντα, με τα δικά τους vibes του το καθένα. Κάθε επίπεδο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί εταιρικές ή private εκδηλώσεις, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο από 2 έως 36 άτομα ταυτόχρονα. Τα δυο από αυτά αφορούν το εστιατόριο, ενώ τα ιδιαίτερα «δωμάτιά του» έχουν φτιαχτεί θυμίζοντάς σου σπίτι χωρίς όμως αυτό να στερεί την όλη fine dining εμπειρία που αφορά στο σέρβις και στο στήσιμο. Η δομή του χώρου εδώ βοηθάει γιατί σου δίνει την αίσθηση της ιδιωτικότητας χωρίς όμως να σε περιορίζει να κινηθείς στον υπόλοιπο χώρο ή να παραμένεις καθηλωμένος. 

Κάντε την έρευνά σας, γιατί αξίζει!

Φωτογραφία εξωφύλλου: Φιλέτο Σολωμού, με κρέμα παντζάρι και πίκλες καρότου-Πιάτο από το Seafood Μενού του Executive Chef Σάκη Καλλιοντζή. 

Info

Νικ. Πλαστήρα 105, Καλαμαριά, 231 043 4290.

www.theaficionados.gr

Facebook: The Aficionados