fbpixel

Search icon
Search
Ο Bryan Adams φωτογραφίζει μεγάλα ταλέντα της μουσικής για το Pirelli Calendar 2022
ARTS & CULTURE

Ο Bryan Adams φωτογραφίζει μεγάλα ταλέντα της μουσικής για το Pirelli Calendar 2022

Το Pirelli Calendar επιστρέφει μετά από ένα χρόνο παύσης


O Patrick Demarchelier το έχει χαρακτηρίσει «Το ημερολόγιο με το υψηλότερο κύρος παγκοσμίως». Από το 1964 κάθε έκδοση του Pirelli Calendar, γνωστό και ως THE CAL, αποτελεί ένα καλλιτεχνικό γεγονός και αφηγείται ιστορίες μέσα από το φακό σπουδαίων φωτογράφων, όπως το Steven Meisel, την Annie Leibovitz, τη Sarah Moon και το Helmut Newton.

Η ιταλική εταιρία ελαστικών Pirelli εκδίδει ετησίως 20.000 αντίτυπα του ιστορικού ημερολογίου, τα οποία δωρίζει σε celebrities κι vips customers. Η αρχική ιδέα της ήταν να δημιουργήσει ένα διαφημιστικό προϊόν που θα προωθούσε απλώς τα ελαστικά Pirelli, ωστόσο τελικά ακολούθησε μία πιο υποσχόμενη στρατηγική marketing, βασισμένη στη διαφημιστική αξία που έχει το γυναικείο φύλο στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η ιδιαίτερη αισθητική πίσω από κάθε παραγωγή του ημερολογίου βασίζεται στην καλλιτεχνική προσέγγιση του ερωτισμού, τον οποίο αποτυπώνουν άψογα τα πρόσωπα που απεικονίζονται στις φωτογραφίες. Το διάσημο ημερολόγιο έχει φιλοξενήσει στις σελίδες του ξεχωριστά πρόσωπα από διαφορετικές εποχές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Monica Bellucci, η Yoko Ono, η Serena Williams, η Gigi Hadid, η Kate Moss και η Naomi Campbell. 

1-MLNF1.jpg
Serena Williams for Annie Leibovitz, 2016

Κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας του, το Pirelli Calendar έχει περάσει πολύ δυνατά μηνύματα για τα πιο σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι το diversity και το women’s empowerment, με τους πιο ευφάνταστους τρόπους. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 οι φωτογράφοι που συμμετέχουν στα συγκεκριμένα projects συνεργάζονται με μοντέλα και celebrities κάθε εθνικότητας, με εξαίρεση την έκδοση του 2018 με concept “Adventures in Wonderland” για την οποία ο Tim Walker φωτογράφισε μόνο έγχρωμα μοντέλα. Χαρακτηριστική είναι και η έκδοση του 2016 που τιμά τις γυναίκες και τα κατορθώματά τους και φέρει την υπογραφή της Annie Leibovitz.

Ύστερα από ένα χρόνο απουσίας λόγω της πανδημίας, το δημοφιλές ημερολόγιο επιστρέφει με μία ξεχωριστή έκδοση αφιερωμένη στον χώρο της μουσικής. Είναι η πρώτη φορά που οι δημιουργοί του project εμπνέονται από το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό χώρο και εμπιστεύτηκαν την ολοκλήρωση του στο πιο κατάλληλο άτομο. Ο κιθαρίστας Bryan Adams έχει σημειώσει μία λαμπρή πορεία στον κόσμο της ροκ μουσικής, ωστόσο έχει αποκτήσει δικαιωματικά και μία θέση ανάμεσα στους σπουδαιότερους φωτογράφους μόδας των τελευταίων δεκαετιών, με τις εικόνες του να εμφανίζονται στις σελίδες της βρετανικής και γερμανικής Vogue, του Harper’s Bazaar και του Interview και στις διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλων οίκων, όπως ο Ermenegildo Zegna, Escada και Hugo Boss. 

bryan-adams2.jpg
Bryan Adams

Οι εμπειρίες του από τη μουσική του καριέρα είναι η κεντρική ιδέα του project που ουσιαστικά αποτελεί το αναλυτικό ημερολόγιο ενός περιοδεύοντος τραγουδοποιού. Η 48η έκδοση του Pirelli Calendar έχει τίτλο «On The Road» και είναι επινόηση του Adams, αφού, όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, η ζωή ενός μουσικού αποτελείται από ταξίδια, δρόμους, αναμονές στο lobby των ξενοδοχείων και στα παρασκήνια. Ο ροκ σταρ απεικονίζει όλα τα συναισθήματα και τις σκέψεις ενός καλλιτέχνη που βρίσκεται σε περιοδεία, μέσα από τις δραματικές λήψεις μεγάλων μουσικών ταλέντων, όπως τη Cher τον Iggy Pop, τη Rita Ora και τη Grimes.

back-cover-iggy-pop.jpg
Iggy Pop for Bryan Adams, Pirelli Calendar 2022

Συνολικά, το ημερολόγιο ακολουθεί ένα συγκεκριμένο timeline και σε κάθε λήψη ο φωτογράφος μας συστήνει όχι μόνο ένα καινούριο καλλιτέχνη, αλλά και μία διαφορετική πτυχή από την καθημερινότητα του. Ξεκινώντας, λοιπόν, από τo Φεβρουάριο, η τραγουδίστρια St. Vincent βρίσκεται κατά τις πρωινές ώρες σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου Chateau Marmont, όπου έγινε το μεγαλύτερο μέρος των φωτογραφίσεων. Λίγα λεπτά αργότερα μέσα στη μέρα και η Κολομβιανή τραγουδοποιός Kali Uchis απολαμβάνει λίγες στιγμές στην πισίνα του ξενοδοχείου στολισμένη με couture κομμάτια και λαμπερά κοσμήματα, για το μήνα Μάρτιο. Η φωτογράφιση της rapper Saweetie για τον Απρίλη πραγματοποιήθηκε στο Hotel Scalinatella, στο Capri, και φαίνεται η ίδια να σπρώχνει ένα τρόλεϊ με βαλίτσες κατά το check-out από το ξενοδοχείο. Η Cher είναι η star του Μαΐου την οποία συναντάμε στα backstage όσο ετοιμάζεται, λίγο πριν τις τελικές πρόβες και το sound check που καλύπτουν το μήνα Ιούνιο με πρωταγωνίστρια τη Normani μέσα σε ένα tour bus. Φτάνοντας στον Ιούλιο, η τραγουδίστρια Jennifer Hudson φωτογραφίζεται στο venue όπου θα γίνει το show και στο dressing room της που είναι γεμάτο από λουλούδια των θαυμαστών της, ενώ μία ώρα πριν από το show ο κορυφαίος frontman των Stooges Iggy Pop ποζάρει καλυμμένος με ασημένια μπογιά και χορεύει στα παρασκήνια για το μήνα Αύγουστο.

may-cher-04.jpg
Cher for Bryan Adams, Pirelli Calendar 2022

Η εκκεντρική Καναδή τραγουδίστρια και συνθέτρια Grimes εμφανίζεται για το Σεπτέμβριο μέσα στο στούντιο της αργά το βράδυ, μετά από το show, και ο Κινέζος rapper Bohan Phoenix φωτογραφίζεται κατά την επιστροφή του στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Ο Νοέμβριος ανήκει στη Rita Ora που ποζάρει μέσα στη μπανιέρα του ξενοδοχείου της, ξημερώματα πια, και απολαμβάνει τον ελεύθερο χρόνο της after show. Η ημέρα τελειώνει με το Bryan Adams να οδηγεί το αμάξι του με προορισμό το επόμενο show και κάπως έτσι ολοκληρώνεται το ετήσιο Pirelli ημερολόγιο του 2022.

Κεντρική Φωτογραφία: Αριστερά η τραγουδίστρια St. Vincent και δεξιά, ο Bryan Adams.