fbpixel

Search icon
Search
O Bernard Arnault έγινε και επίσημα μέλος στην 'Académie des Sciences Morales et Politiques'
LIFE & CAREER

O Bernard Arnault έγινε και επίσημα μέλος στην 'Académie des Sciences Morales et Politiques'

Η τελετή εγκατάστασης του δισεκατομμυριούχου CEO της LVMH


Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας LVMHBernard Arnault, εγκαταστάθηκε επίσημα ως μέλος στην 'Académie des Sciences Morales et Politiques', δηλαδή στην Ακαδημία Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών στην Γαλλία, ενός από τους πλέον ιστορικούς και επιδραστικούς θεσμούς της χώρας. Η τελετή εγκατάστασης πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2026 στο Παρίσι, σηματοδοτώντας τη θεσμική αναγνώριση της επιχειρηματικής διαδρομής του Arnault. Ο ίδιος είχε ήδη εκλεγεί από τον Δεκέμβριο του 2024 για την έδρα στην «Πολιτική Οικονομία, Στατιστική και Χρηματοοικονομικά», η οποία είχε μείνει κενή μετά τον θάνατο του Denis Kessler, του πρώην προέδρου της ασφαλιστικής SCOR.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη Ακαδημία δεν ασκεί κάποια άμεση πολιτική εξουσία, αλλά αποτελεί έναν θεσμό με υψηλό κύρος που τιμά συγκεκριμένες προσωπικότητες με αφορμή το αποτύπωμά τους στον δημόσιο διάλογο.

9066efd-ftp-1-gitfcitwixgy-5864863-01-06.png
Photo by Stephane De Sakutin/AFP

Ποιος είναι ο Bernard Arnault;

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος πίσω από τον ισχυρότερο όμιλο πολυτελών ειδών στον κόσμο, της LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), μια γαλλική πολυεθνική με πολυτελή προϊόντα, που δημιουργήθηκε το 1987. Στην ομπρέλα της LVMH βρίσκεται πληθώρα από πολυτελείς μάρκες σε διάφορους τομείς του εμπορίου, όπως για παράδειγμα η μόδα, τα αρώματα, τα κοσμήματα και τα οινοπνευματώδη ποτά. Κάποια από αυτά τα brand αντίστοιχα είναι ο οίκος Dior και Fendi, Guerlain και Givenchy, Tiffany & Co. και TAG Heuer, καθώς επίσης και Moët & Chandon και Hennessy.

Μια τελετή με ιστορικό βάρος

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Institut de France. Ο Arnault εμφανίστηκε με την παραδοσιακή πράσινη ακαδημαϊκή στολή, η οποία αποτελεί δημιουργία του οίκου Dior. Το τελετουργικό περιλάμβανε ως σημείο αναφοράς και την παρουσίαση της επετειακής σπάθης από τον Bruno Le Maire, τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, συνδέοντας έτσι τον κόσμο της αρχιτεκτονικής, της τέχνης και της πολυτέλειας, πεδία στα οποία ο Arnault έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα. Η συγκεκριμένη σπάθη είναι σχεδιασμένη από τον αείμνηστο αρχιτέκτονα Frank Gehry, ο οποίος είναι γνωστός για εμβληματικά έργα όπως το Walt Disney Concert Hall στο Los Angeles, το Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι και το Dancing House στην Πράγα.

befunky-collage-njMcJ.jpg
Photo by Candice Ferrier

Ο ίδιος στην ευχαριστήρια ομιλία του ανέφερε: «Αναλαμβάνω την σκυτάλη που μου δίνει ο φίλος μου Denis Kessler, πέρα από το θάνατο, ώστε μέσα σε αυτή την Ακαδημία, αλλά και πέρα από αυτήν, να μπορέσω να συμβάλω στο πνεύμα της ελευθερίας, της φιλοδοξίας, της γενναιοδωρίας, των ασυμβίβαστων προτύπων και του επιχειρηματικού πάθους που ο ίδιος ενσάρκωνε με τον δικό του τρόπο». Με αυτόν τον τρόπο ο Arnault απέτισε φόρο τιμής στον προκάτοχο της θέσης του.

Παρουσίες με πολιτικό και πολιτιστικό βάρος

Στην τελετή έδωσαν το «παρών» εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και πολιτιστικό κόσμο. Μεταξύ αυτών ήταν η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Brigitte Macron, η υπουργός Πολιτισμού Rachida Dati, η δήμαρχος Παρισιού Anne Hidalgo, αλλά και κορυφαίοι επιχειρηματίες όπως ο Vincent Bolloré και ο Maurice Lévy. Ο Arnault συνοδευόταν από την οικογένειά του, σημαντικά στελέχη της LVMH και δημιουργούς του ομίλου,μεταξύ των οποίων και ο Pharrell Williams, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των ανδρικών συλλογών της Louis Vuitton.

Η ένταξη του Arnault στην 'Académie des Sciences Morales et Politiques' έρχεται μετά την απόκτηση του μεταλλίου “Grand Cross” της Λεγεώνας της Τιμής, το οποίο και έλαβε πρόσφατα. Με τέτοιες διακρίσεις ο επιχειρηματίας καθόρισε τη θέση του όχι μόνο ως ηγετική μορφή της παγκόσμιας πολυτέλειας, αλλά και ως θεσμικό πρόσωπο με διαρκή επιρροή στη σύγχρονη Γαλλία.

Με πληροφορίες από το Fashion Network

Main Photo by Emanuele Scorcelletti/Courtesy of LVMH