fbpixel

Search icon
Search
Ο Άρης Βεζενές μας μύησε στην τέχνη του εκλεκτού κρέατος
PEOPLE & MOMENTS

Ο Άρης Βεζενές μας μύησε στην τέχνη του εκλεκτού κρέατος

Μέσα από τον θεσμό των The Artisans


Πάντα ήμουν φανατικός οπαδός των ανθρώπων που αγαπούν με πάθος αυτό που κάνουν, που βάζουν όλο το είναι τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και δε σταματούν μέχρι να το πετύχουν. Ειδικά δε, όταν τέτοιοι άνθρωποι μεγαλουργούν στον χώρο της γαστρονομίας, κάθε γεύση είναι τόσο δυνατή, που μένει αξέχαστη. Σε αυτήν την κατηγορία λοιπόν σίγουρα ανήκει και ο πολυτάλαντος Άρης Βεζενές, ο οποίος, παρά τη νεαρή ηλικία του, διαθέτει κάτι από τη στόφα της παλιάς εποχής, παραμένοντας ωστόσο προσγειωμένος στο σήμερα και πάντα αφουγκραζόμενος τις ανάγκες που αυτό επιτάσσει, χωρίς να ξεχνά την προσωπικότητά του. Διακριτική και παράλληλα ξεχωριστή.

Γι’ αυτό άλλωστε, όταν βρέθηκα στο εστιατόριό του, Vezene, μαζί με 50 ακόμα aficionados των εκλεκτών γεύσεων, δεν μπορούσα παρά να περιμένω με ανυπομονησία τα εδέσματα που είχε αποκλειστικά ετοιμάσει. Η αφορμή; Κάτι εξίσου ενδιαφέρον και άξιο προσοχής: ο θεσμός The Artisans, εμπνευστής του οποίου είναι ο αεικίνητος Κίμων Φραγκάκης, μια εξαιρετική πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη φορά και τιμά τους Αριστοτέχνες της νέας εποχής. Σεφ, ράφτες ή και άλλους εκπροσώπους των εφαρμοσμένων τεχνών, που δημιουργούν κομψοτεχνήματα με το χέρι ή προσφέρουν μοναδικές υπηρεσίες και σπάνιες εμπειρίες.

aris-vezenes-the-artisans-4.jpg
aris-vezenes-the-artisans-27.JPG

Ο πολλά υποσχόμενος μετρ λοιπόν, αφού παρέλαβε το χειροποίητο χρυσό pin του θεσμού, που φιλοτεχνείται σε χυτήριο του κέντρου των Αθηνών από επιδέξιους τεχνίτες, φρόντισε να προσφέρει στους παρευρισκόμενους ένα exclusive masterclass για τη σωστή διαχείριση του κρέατος, ένα αληθινό ταξίδι γευσιγνωσίας, όπου πολλά και πολύτιμα μυστικά για την ποιότητα και την οικολογική πλευρά του, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Σε αυτό, βέβαια, οφείλεται και η εξαιρετική μεταδοτικότητα του «δασκάλου». Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Άρης Βεζενές είναι άκρως ευαισθητοποιημένος στον τομέα του και πρεσβεύει την υπεύθυνη –ηθικά και γευστικά– κατανάλωση κρέατος.

The masterclass

aris-vezenes-the-artisans-24-hP9iK.JPG
Ο Άρης Βεζενές την ώρα του masterclass

Αν και ο ίδιος αστειεύτηκε για τα 20 λεπτά που κράτησε η επίδειξή του, σίγουρα για τους περισσότερους από εμάς φάνηκαν λίγα, καθώς παρακολουθούσαμε με προσοχή όσα είχε να μας πει, μιλώντας με τον αέρα ενός τεχνίτη που, όχι μόνο ξέρει πολύ καλά τι κάνει, αλλά έχει και τη διάθεση να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε όποιον έχει όρεξη να τις μάθει -και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μεταφερθήκαμε λοιπόν στη συνθήκη της ελληνικής φύσης και παράδοσης, εκεί που πολλά από τα ζώα που καταναλώνουμε καθημερινά ζουν όπως θα έπρεπε να ζουν όλα, ανεμπόδιστα και χωρίς να υποφέρουν σε καμία στιγμή της ζωής τους.

aris-vezenes-the-artisans-13.jpg

Σε μια εποχή που η κατανάλωση έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό υπερβολής που η ίδια η ηθική βάση της τίθεται σε έντονη αμφισβήτηση, ο σεφ μας θύμισε ότι για αιώνες στην ελληνική παράδοση η κρεοφαγία ήταν μια ιερουργία. Έπειτα, προχώρησε σε μια επίδειξη κοπής του κρέατος, μέσα από την οποία κανείς αξιοποιεί κάθε γραμμάριο, χωρίς να πετάξει τίποτα. Αυτή τη φιλοσοφία άλλωστε προωθεί και η κοινότητα των Artisans, το γνήσιο, μικρής παραγωγής, ηθικής προέλευσης και μοναδικής ράτσας κρέας. Αυτό είναι αληθινή πολυτέλεια.

Flavors and spirits

Από τη στιγμή που μπήκαμε στο εστιατόριο μας υποδέχτηκε μια πολύ φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα. Με χαμόγελο και ευχάριστη διάθεση, πριν ξεκινήσει το μάθημα του σεφ, οι συζητήσεις περί γεύσης -και όχι μόνο- ήταν έντονες και ζωηρές, ενώ οι ανταλλαγές απόψεων ήταν ενδιαφέρουσες και γενναιόδωρες, άξιες ενός γνήσιου απογεύματος Σαββάτο! Σε αυτό ίσως να συνέβαλε και το welcome drink, ένα μεθυστικό ποτήρι Blue Sand, το κοκτέιλ που δημιούργησε ο World Class bartender του 2016 Αλέξης Σιμωνίδης. Είχε σαν βάση την πολύτιμη πρώτη ύλη του το εκλεκτό blended ουίσκι Johnnie Walker Blue Label, που συνδυάστηκε με "clear strawberries" (γλυκό-ξινό σιρόπι από φρέσκιες φράουλες), Lillet Blanc (ενισχυμένος και αρωματισμενος οίνος, ελαφρά πικρός τύπου βερμούτ) και Olorosso Sherry. Εξαιρετικό!

aris-vezenes-the-artisans-23.JPG

Αφού ο Άρης δέχτηκε ένα θερμό χειροκρότημα στο τέλος του masterclass, ξεκίνησε η γευσιγνωσία! Την έναρξη σηματοδότησε ένα αλλαντικό από αυθεντικό βοδινό wagyu, καμωμένο με τον τρόπο του jamon. Διαλυόταν σε μια σχεδόν μοριακή έκρηξη στο στόμα, ετοίμαζε τον ουρανίσκο για ένα μικρό φρεσκάρισμα από Johnnie Walker Blue Label, αυτή τη φορά στη φυσική του κατάσταση, με artisanal πάγο -δε θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι λιγότερο!

aris-vezenes-the-artisans-28.JPG

Ακολούθησαν μικρά «σουβλάκια» τύπου yakitori από λεπτοκομμένo βοδινό kushiyaki με wasabi salsa. Έπειτα τα mini burgers, όπου η κάθε δαγκωματιά αποκάλυπτε ένα σφιχτοαλεσμένο και κοκκινωπό εσωτερικό από εκλεκτό γευστικό κιμά από μοσχαρίσιων ribs. Ένα tour de force απροσποίητης νοστιμιάς! Επόμενη πράξη τα king oyster μανιτάρια, πάνω στα οποία είχε λιώσει ένα λεπταίσθητο «χιόνι» από φουα γκρα, ενώ και ο παραδοσιακός ντολμάς, γεμιστός με εκλεκτό βοδινό ταρτάρ υπήρξε μια έξοχη ελληνική αναφορά.

Be my guest

Στο υπέροχο αυτό get-together έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι από διαφορετικούς χώρους, όλοι με αδυναμία στο εκλεκτό, την ποιότητα και τη δημιουργία για την οποία κανείς αφιερώνει χρόνο και προσπάθεια. Καλλιτέχνες, όπως ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, ο Ηλίας Παπαηλιάκης, η Βένια Μπεχράκη, η Ιόλη Ξιφαρά, η Μαργαρίτα Μυρογιάννη και ο Άγγελος Παπαδημητρίου, συνάντησαν πρόσωπα του ελληνικού τηλεοπτικού χώρου, όπως τη Genevieve Majari και τον πάντα χαμογελαστό Άλεξ Κάβδας, και προσωπικότητες από τον χώρο της μόδας, όπως η fashion stylist Δάφνη Ηλιάκη και η καταξιωμένη φωτογράφος Μάρα Δεσύπρη. Εννοείται ότι, αφού μιλάμε για μια νέα εποχή στη δημιουργία, δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι άξιοι instagramers Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης και Δημήτρης Τσακούμης.

aris-vezenes-the-artisans-8.jpg

Δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι food writers μεγάλων μέσων όπως η Νίκη Μηταρέα, η Νενέλα Γεωργελέ και Κική Τριανταφύλλη, αλλά και οι επιχειρηματίες που εξάγουν ελληνικά γκουρμέ προϊόντα, Έρση Ξενάκη και Κρίτων Πούλης. Δυναμικό παρών έδωσαν, φυσικά, οι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων η Έλις Κις και ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

aris-vezenes-the-artisans-7.jpg
Κίμων Φραγκάκης, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

Πολλά βλέμματα συγκέντρωσαν η πρωταθλήτρια του στίβου Αθηνά Κοΐνη, και οι πανέμορφες Δωροθέα Μερκούρη και Κατερίνα Μισιχρόνη. Παρόντες και οι stylish άνδρες Βασίλης Μπουρτσαλάς και Χάρης Ντάβλας, όπως και οι designers Ιάσων Πάχος, Γιάννης Σεργάκης και Irène Mamfredos.

Ήταν ένα εκλεκτικό mix δημιουργικών ανθρώπων σε μια μαγική ώρα της ημέρας, με εξαιρετικό ποτό και έναν σπουδαίο οικοδεσπότη!