fbpixel

Search icon
Search
Ο απόλυτος οδηγός για ελαφριά γεύματα στη βραδινή σας έξοδο σε γνωστά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης
HEALTH

Ο απόλυτος οδηγός για ελαφριά γεύματα στη βραδινή σας έξοδο σε γνωστά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης

Κάντε τις σωστές επιλογές για να μη χαλάσετε τη διατροφή σας


Πιστεύω ότι όλοι το έχουμε ζήσει… έχουμε ξεκινήσει «διατροφή», τα πάμε εξαιρετικά και νιώθουμε υπέροχα, προγραμματίζουμε το πρόγραμμα της εβδομάδας, τα γεύματά μας σε ταπεράκια για τη δουλειά κι έχουμε πάντα διαθέσιμα υγιεινά σνακ στην τσάντα. Περνάνε λοιπόν οι μέρες κι... έρχεται η πρώτη μέρα που θα φάτε βραδινό σε εστιατόριο! Τι θα διαλέξετε για να μη χαλάσετε τη διατροφή σας; Δε χρειάζεται να ανησυχείτε, μπορείτε να απολαύσετε ένα γεύμα εκτός σπιτιού χωρίς να ξεφύγετε από το διατροφικό σας πρόγραμμα εφόσον επιλέξετε σωστά! 

Παρακάτω σας δίνουμε μερικά παραδείγματα ελαφριών μεν, αλλά νόστιμων δε κυρίως πιάτων από γνωστά εστιατόρια της πόλης!

Local

1-l4xlx.jpg

Ταλιάτα μόσχου ή κοτόπουλου

Πιθανώς από τα πιο γνωστά πιάτα στο Local, από το ξεκίνημά του, είναι η ταλιάτα μόσχου ή κοτόπουλου. Είναι ιδανικό πιάτο για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει κάτι νόστιμο και χορταστικό χωρίς πολλές θερμίδες. Το μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο κομμένο ταλιάτα, σερβίρεται με πράσινη σαλάτα και φέτες ψημένης πατάτας. Αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα πλήρους και ιδανικού γεύματος αφού περιέχει μοσχάρι ή κοτόπουλο για πρωτεΐνη, πατάτες για υδατάνθρακα και πράσινη σαλάτα για λαχανικά και πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι θετικό ότι οι πατάτες δεν είναι πολλές οπότε παίρνετε τη γεύση και την ευχαρίστηση ενός ισορροπημένου γεύματος χωρίς να παραφάτε τους άδικα ενοχοποιημένους υδατάνθρακες του πιάτου. Επίσης σερβίρονται με τη φλούδα τους οπότε προσλαμβάνετε και λίγες περισσότερες φυτικές ίνες. Ευχαριστηθείτε το λοιπόν και περάστε τη βραδιά σας χωρίς σκέψεις ότι αναγκαστήκατε να φάτε κάτι που θα χαλάσει τη διατροφή σας.

Σαλάτα με γαλλικό μαρούλι & κοτόπουλο

Θέλετε κάτι ακόμα πιο ελαφρύ; Δοκιμάστε την old time classic σαλάτα με γαλλικό μαρούλι και ζεστό κοτόπουλο, την θυμάμαι από τότε που πρώτο-ξεκίνησα να τρώω σε αυτό το μαγαζί και ακόμα δεν την έχω βαρεθεί. Είναι νόστιμη και ελαφριά και το μαρούλι που βάζουν είναι σε γενναία ποσότητα. Το dressing είναι πιθανώς από τα αγαπημένα μου και ντύνει γευστικά το μεταξωτό γαλλικό μαρούλι και το κοτόπουλο, το οποίο είναι φρεσκοψημένο, κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα αφού πολλές φορές οι κοτοσαλάτες των εστιατορίων σερβίρονται με κοτόπουλο που έχει ήδη κρυώσει.

718 – Uptown wine and dine

2-a5vq9.jpg

Steak Salad

Σε ένα τέτοιο μαγαζί, δεν πρέπει κανείς να φύγει χωρίς να έχει δοκιμάσει ένα από τα εξαιρετικά του κρέατα με τα άψογα ψησίματα. Για να μην υπερβάλετε στη μερίδα και στα διάφορα πλούσια συνοδευτικά των κρεάτων, μπορείτε να διαλέξετε τη steak salad. Τραγανή πράσινη σαλάτα και πολύχρωμες πιπεριές, πασπαλίζεται με λίγες φλοίδες παρμεζάνας και συνοδεύεται από ζεστές φετούλες μοσχαρίσιου κρέατος. Το αγαπάμε για την λιτότητά του χωρίς να χάνει στη γεύση και στην εμφάνιση. Το κρέας θα σας δώσει τις απαραίτητες πρωτεΐνες που προκαλούν γρήγορα κορεσμό και η πράσινη σαλάτα με τις πιπεριές φυτικές ίνες και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως βιταμίνη Κ, C, μαγνήσιο κ.ά. Αν το θέλετε ακόμα πιο ελαφρύ, ζητήστε το με το dressing στο πλάι και απομακρύνετε οποιοδήποτε τυχόν ορατό λίπος βρείτε στο κρέας σας.

Costumed chosen κρέας και ψητά λαχανικά στο Josper

Προτιμάτε να δοκιμάσετε ένα από τα κομμάτια κρέατος που σας προτείνει ο σερβιτόρος; Ζητήστε μία επιλογή χωρίς ορατό και με ελάχιστο ενδομυϊκό λίπος και συνοδέψτε το με ψητά λαχανικά. Το κρέας και τα λαχανικά ψήνονται στο Josper, το οποίο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το ψήσιμο σε φούρνο και σε ψησταριά με ξυλοκάρβουνο δίνοντας ένα ιδιαίτερο άρωμα καπνού. Έτσι θα δοκιμάσετε την spécialité του μαγαζιού, δηλαδή ένα από τα διάφορα cuts που προσφέρει, και δεν θα νιώσετε ότι τρώτε κάτι «διαφορετικό» από τους άλλους. Σε αυτή την περίπτωση είναι ιδανικό να μοιραστείτε το κρέας, αφού μερικές κοπές μπορεί να φτάσουν και τα 500 γρ.

Marea

3-M04V7.jpg

Τα εστιατόρια με κουζίνα βασισμένη στο ψάρι είναι ιδανικά για ελαφριά γεύματα αφού ξεκινάμε ήδη με μία πρωτεΐνη χαμηλή σε θερμίδες. Εκτός από το κλασικό ψητό ψάρι με συνοδευτικά βραστά ή ψητά λαχανικά (τα οποία κάνουν εξαιρετικά), υπάρχουν πολλές ελαφριές επιλογές για κυρίως πιάτο.

Ψάρι φρικασέ

Οι συνταγές φρικασέ είναι αρκετά συνηθισμένες τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες αφού τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ευδοκιμούν αυτή την εποχή. Δοκιμάσετε λοιπόν τη δική τους μοναδική συνταγή και δεν θα μείνετε παραπονεμένοι. Είναι πεντανόστιμη και ωραία παρουσιασμένη και θα καταλήξετε να τρώτε κάτι που θα σας χορτάσει και θα σας ευχαριστήσει οπτικά. Συνοδεύεται με χόρτα, πουρέ σελινόριζας και έναν εντυπωσιακό αφρό λεμονιού! Το ψάρι είναι μαγειρεμένο sous vide, δηλαδή σιγομαγειρεμένο σε κενό αέρος που το κάνει πολύ μαλακό και ντελικάτο χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν πολλά λιπαρά και ο πουρές σελινόριζας είναι σαφώς πιο ελαφρύς από τον κανονικό πουρέ πατάτας.

Μυλοκόπι στη λαδόκολλα με πέστο τσουκνίδας

Αν θέλετε κάτι ακόμα πιο ελαφρύ, δοκιμάστε το καινούριο τους πιάτο με πέστο τσουκνίδας! Η λαδόκολλα είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους για να μαγειρέψετε κάτι ελαφριά. Το ψάρι είναι μαριναρισμένο με πέστο τσουκνίδας και το σερβίρουν με εποχικά λαχανικά. Είναι ένα πιάτο με πολλά θρεπτικά συστατικά τόσο από το ψάρι όσο και από τα λαχανικά. Όλα τα ψάρια αποτελούν μία εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, φώσφορος, μαγνήσιο, ιώδιο, κάλιο κ.ά. και φυσικά από κανένα λαχανικό δε λείπουν οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Σερβίρεται με την πέτσα, οπότε για να το κάνετε πιο ελαφρύ μπορείτε να την απομακρύνετε.

Το πιο σημαντικό

Όσο και αν μου αρέσει να βρίσκω ελαφριές επιλογές σε ένα εστιατόριο, δε χρειάζεται πάντα να επιλέγετε το πιο «ελαφρύ». Μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει και το λεγόμενο “free meal” (πιθανώς να το έχετε ακούσει ως cheat meal αλλά το βρίσκω ενοχικό και αποφεύγω να το αποκαλώ έτσι). Προσωπικά το θεωρώ απαραίτητο κομμάτι μίας ρεαλιστικής, ισορροπημένης και απολαυστικής διατροφής. Στην κοινωνία που ζούμε, με την πληθώρα τροφίμων, λιχουδιών, νέων εστιατορίων με καινούριες υβριδικές κουζίνες ή τις παραδοσιακές λαχταριστές συνταγές, πιστεύω ότι αξίζει κανείς να δοκιμάζει νέες γεύσεις ή να απολαμβάνει παλιές αγαπημένες ακόμα και αν δε θεωρούνται «υγιεινές» ή «ισορροπημένες». 

Απολαύστε το λοιπόν, χωρίς να υπερβάλετε στη συχνότητα αυτών των γευμάτων και αποκτήστε την ιδανική ισορροπημένη διατροφή για εσάς!

Καλές γιορτές!
1.jpeg

Η Νίκη Αθανασιάδου MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Άρης Ράμμος