fbpixel

Search icon
Search
O άνθρωπος πίσω από το Yatzer, ένα από τα πιο επιδραστικά sites, μάς υποδέχεται στο νέο δημιουργικό του απόκτημα
MAGAZINE

O άνθρωπος πίσω από το Yatzer, ένα από τα πιο επιδραστικά sites, μάς υποδέχεται στο νέο δημιουργικό του απόκτημα

Συναντήσαμε τον Κώστα Βογιατζή στο Yatzerlab, που είναι για εκείνον το απόλυτο “dream come true”


Τα ξένα έντυπα του κέντριζαν το ενδιαφέρον και εκεί ξόδευε όλο του το χαρτζιλίκι! Θυμάται τον εαυτό του παιδάκι να χαζεύει τα περιοδικά που κρέμονταν με μανταλάκια στα κίτρινα περίπτερα. Έπαιρνε τις σελίδες, τις έκοβε και έφτιαχνε πολύχρωμα κολάζ και θεματικά λευκώματα, που τα έχει κρατημένα μέχρι και σήμερα. Αυτή ήταν και η πρώτη του επαφή με τη σύνθεση. Έκτοτε, έκανε διάφορα επαγγέλματα -πωλητής παπουτσιών στην Ερμού, ταμίας στο Zara, σερβιτόρος σε café- μέχρι που το κάλεσμα στα περιοδικά ήρθε παράλληλα με την επιλογή του να διακόψει τη φοίτησή του στο Φυσικό της Αθήνας και να ξεκινήσει να παρακολουθεί μαθήματα Interior Design σε ιδιωτική σχολή. Ατελείωτο ξενύχτι για να προλάβει τις παραδόσεις των εργασιών της σχολής και να είναι ταυτόχρονα συνεπής στις υποχρεώσεις της άλλης «σχολής», κοινώς το περιοδικό “Maison & Decoration”, με διευθύντρια τη σημαντικότερη δασκάλα της ζωής του, Αγάπη Τσακπίνογλου. 

Το Yatzer υπήρξε η επαφή του με τον έξω κόσμο, όταν στρατολογήθηκε το 2006. Από τότε έχουν περάσει πολλά μαζί, κι εξακολουθεί να τον εκπλήσσει με την απήχησή του στον κόσμο της Εσωτερικής Διακόσμησης και της Αρχιτεκτονικής. Το 2019, δημιούργησε το Yatzerlab, συνθέτοντας μια ομάδα που επιμελείται το περιεχόμενο του Yatzer.com, με επικεφαλής τον Ερρίκο Δαυίδ. Το Yatzer team δραστηριοποιείται, επιπλέον, και στον κόσμο της Γραφιστικής, της Εταιρικής Ταυτότητας, της Στρατηγικής Επικοινωνίας στα Κοινωνικά Δίκτυα και του Προϊοντικού Σχεδιασμού, και στόχος του είναι πάντα να ασχολείται με όσα του προκαλούν έμπνευση.

Είσαι ένας αυθεντικός globetrotter που απολαμβάνει τη ζωή και έφτασε η στιγμή να πραγματοποιήσεις αυτό που ονειρεύτηκες. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτό. 

Πράγματι, το Yatzerlab είναι για μένα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, μια ιδέα που απέκτησε σάρκα και οστά. Δημιουργήθηκε από το Yatzer, ένα καθαρά ψηφιακό προϊόν, και στην ουσία αποτελεί ένα σπίτι για μια ομάδα ανθρώπων, η οποία δουλεύει καθημερινά πάνω σε δημιουργικά, ιδιαίτερα και ξεχωριστά projects. Μου αρέσει, όταν υπάρχει μια ιδέα, να καθόμαστε όλοι γύρω από το τραπέζι και να βρίσκουμε τρόπους να την υλοποιήσουμε. Αυτήν τη στιγμή, σχεδιάζουμε μια συλλογή limited editions με «καταπράσινο θέμα» σε συνεργασία με διαφορετικούς καλλιτέχνες και designers. Θα είναι διαθέσιμη στις 8 με 10 Δεκεμβρίου σ’ ένα pop-up store που θα στήσουμε στο γραφείο μας στο Παγκράτι.
Για κάθε αγορά, θα φυτεύουμε ένα δέντρο σε δασικές περιοχές που το έχουν ανάγκη, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό “We4all”.

bst03690.jpg
To μαρμάρινο Eros round table by Angelo Mangiarotti της Agapecasa έχει κυρίαρχη θέση στο Yatzerlab και περιβάλλεται από τις custom δερμάτινες Crown Armchairs by Massproductions στο πιο δημιουργικό σημείο του γραφείου

Τι αποτελεί επαγγελματικό challenge για σένα;

Μια μεγάλη πρόκληση της δουλειάς είναι να κερδίσεις την εμπιστοσύνη ανθρώπων που έχουν κάτι στο μυαλό τους, αλλά δεν ξέρουν πώς να το υλοποιήσουν. Για εμάς είναι μεγάλη χαρά να κατανοούμε τα «θέλω» τους και τελικά να μας εμπιστεύονται. Από την αρχική ιδέα του πελάτη καλούμαστε να περάσουμε στον οραματισμό και την υλοποίηση αυτού που έχει ουσιαστικά ονειρευτεί. Είναι μεγάλη νίκη, όταν στο τέλος παραδίδουμε κάτι το οποίο τον ευχαριστεί απόλυτα και είναι όπως το σκεφτόταν.

Ταξιδεύεις και έχεις ζήσει σε όμορφα μέρη σε όλο τον κόσμο ως traveler. Πόσο σε έχει βοηθήσει αυτό ως άνθρωπο και τι κρατάς στην καρδιά σου περισσότερο; 

Λόγω των ταξιδιών και των εμπειριών σε πολλά και διαφορετικά ξενοδοχεία και μέρη, δυστυχώς συνήθως δίνω έμφαση στα αρνητικά, επειδή έχω τεράστιο μέτρο σύγκρισης. Το θεωρώ, βέβαια, ελάττωμά μου και συνειδητά προσπαθώ να το μετριάσω. Αυτό που κρατάω περισσότερο είναι οι ουσιαστικές σχέσεις με ανθρώπους που έχω γνωρίσει στις διαδρομές και τους προορισμούς αυτούς.

Ποιο είναι ένα dream project που θα ήθελες να πραγματοποιήσεις; 

Το 2016, με αφορμή την επέτειο των δέκα χρόνων του Yatzer, δημιουργήσαμε μια συλλογή με limited editions σε συνεργασία με αγαπημένους σχεδιαστές και design brands, που ήταν διαθέσιμη κατά τη διάρκεια του Milan Design Week. Το dream project, λοιπόν, είναι η εξέλιξη αυτής της συλλογής, που επίσημα ξεκινάει φέτος με το pop-up store του Δεκεμβρίου.

bst03763.jpg
Μια ευτυχής σύμπραξη άφθονων βιβλίων, design αντικειμένων, εντυπωσιακών υφασμάτων της Marina Sfakianaki και εξαιρετικών φωτιστικών σε επιμέλεια του Γιώργου Σαμολαδοπούλου της Site Specific, συνθέτουν ένα artful εργασιακό σκηνικό γεμάτο εκπλήξεις.

Μίλησέ μου για τη διαδρομή σου προς την επιτυχία. Έχεις συναντήσει εμπόδια και πώς τα ξεπέρασες;

Τα εμπόδια, όταν εμφανίζονται, θέλει να τα αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία, υπομονή και θετική σκέψη. Μερικές φορές και με αποστασιοποίηση, γιατί από μακριά ίσως δεν είναι και τόσο μεγάλα τελικά! Σκέφτομαι πάντα αισιόδοξα και λέω από μέσα μου: «Κι αυτό θα περάσει».

Τι θέση έχουν τα social media στη ζωή σου; 

Αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της, όμως οφείλω να ομολογήσω πως δίνω περισσότερη σημασία στα accounts των πελατών μας παρά στα δικά μου.

Ο ορισμός της ομορφιάς για σένα; 

Το Yatzer έχει χτιστεί πάνω σε πράγματα που θεωρώ όμορφα, αυτά που προκαλούν σ’ εμένα τέρψη. Η ιστοσελίδα είναι μια προέκταση της ιδέας μου για την ομορφιά και όσα παρουσιάζονται έχουν επιλεγεί πάντα με βάση το ένστικτό μου.

Ποια ήταν η πιο μαγική στιγμή στη ζωή σου; 

Όταν από μια μικρή βάρκα βούτηξα στα καταγάλανα νερά μιας ακατοίκητης βραχονησίδας στα Pearl Islands, στον Κόλπο του Παναμά. Κολυμπώντας, έφτασα στην ακτή και, μόλις πάτησα την άμμο και ύψωσα το κορμί μου, ένα σμήνος με πελεκάνους στην πίσω όχθη πέταξε μακριά αφήνοντάς με μαγεμένο να κοιτάω. Τους διατάραξα προφανώς την ησυχία, όμως γυρνάω πολλές φορές σ’ εκείνη την ακτή, σ’ εκείνη τη στιγμή. Ίσως η πιο μαγική στη ζωή μου, που στη θύμησή της αποφορτίζομαι από οποιοδήποτε άγχος και γαληνεύω.

dsc-1112.jpg

Περίγραψέ μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σου.

Δημιουργικός, χαμογελαστός, αποφασιστικός.

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Tο να μοιράζεσαι πράγματα, στιγμές, εμπειρίες.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου gadget που δεν αποχωρίζεσαι ποτέ ή κάτι που φοράς για χρόνια; 

Δεν είναι gadget, αλλά χρώμα, κι αυτό είναι το μαύρο.

Μια έκθεση Τέχνης που σε έχει κερδίσει; 

Η έκθεση “Alexander McQueen: Savage” το 2011 στο Victoria and Albert Museum του Λονδίνου, σε επιμέλεια Andrew Bolton και Harold Koda.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει... 

Sky diving από τα 14.000 πόδια.

Η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ... 

“Talent hits a target no one else can hit; Genius hits a target no one else can see” («Το ταλέντο “χτυπά” έναν στόχο που κανείς άλλος δεν μπορεί να πετύχει. Η διάνοια “χτυπά” έναν στόχο που κανείς άλλος δεν μπορεί να δει»). Δε μου την έδωσε ποτέ ο ίδιος ο Arthur Schopenhauer, βέβαια, αλλά, όταν την άκουσα από έναν φίλο, μου έμεινε, κι από τότε με ακολουθεί.

Κάτι για το οποίο είσαι περήφανος... 

Η ομάδα μου.

dsc-1223.jpg

Ένα απωθημένο...

Δεν έχω. Η ζωή είναι μικρή για να μην κάνω αυτά που αγαπάω.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε και θα τελείωνε...

Στις 7 με ελληνικό καφέ, όπως και τώρα, και το βράδυ με ρομποτικό μασάζ γύρω από τα μάτια, όπως και τώρα. 

See more: Yatzer

Credits 

Κεντρική φωτογραφία: Στην είσοδο, ο βελούδινος καναπές Barba by Andreas Engesvik της Fogia συνδυάστηκε με το Tube light by Objects of Common Interest των Ελένης Πεταλωτή και Λεωνίδα Τραμπούκη με ευφυή τρόπο. Ο Κώστας Βογιατζής έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα.

Φωτογραφία: Ολυμπία Κραγασάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022