Όταν πρόκειται για επιδόρπια, υπάρχει ένας εκπληκτικός αριθμός συνταγών, που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας ή για να απολαύσετε εσείς οι ίδιοι. Το καλύτερο μάλιστα είναι υπάρχουν πολλές που είναι gluten-free, καθιστώντας τες κατάλληλες ακόμη και για όσουν αποφεύγουν τις γλυκές απολαύσεις, λόγω των πολλών θερμίδων.
Από λαχταριστά μπισκότα με σταγόνες σοκολάτας, μπάρες δημητριακών με ξηρούς καρπούς, light παγωτό με φράουλα μέχρι πεντανόστιμα apple crumble, όλα μπορούν να μετατραπούν σε υγιεινές επιλογές και να εκπλήξουν ευχάριστα τον ουρανίσκο σας. Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω vegan επιδόρπια που συνδυάζουν το γευστικό με το healthy.
Gingerbread μπισκότα
Υλικά:
- 1 κούπα αλεύρι ολικής
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. ginger τριμμένο
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 1/4 κούπας λάδι καρύδας
- 1/2 κούπα ζάχαρη καστανή μαλακή
- 1/2 κούπα μελάσα
- 1 βανίλια
Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίστε τα έξι πρώτα υλικά. Σε άλλο μικρότερο χτυπήστε πολύ καλά τη ζάχαρη με το λάδι καρύδας, τη μελάσα και τη βανίλια. Σταδιακά, ενώστε τα δύο μείγματα και φτιάξτε ζύμη. Αν είναι πολύ σφιχτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα, πλάστε μια μπάλα και τυλίξτε την με διάφανη μεμβράνη, αφήνοντας τη στο ψυγείο για μία ώρα περίπου.
Στη συνέχεια, ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο με μισό εκατοστό πάχος και κόψτε τα μπισκότα με τα κουπ πατ της αρεσκείας σας. Στη συνέχεια, στρώστε τα στο ταψί που έχετε καλύψει με λαδόκολλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά στους 170 βαθμούς στον αέρα. Τα μπικότα είναι έτοιμα όταν έχουν γίνει καφετί στις άκρες! Τέλος, τα βγάζετε και τα αφήνετε πάνω στη σχάρα να κρυώσουν πολύ καλά, μετά τα αποθηκεύετε μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί για μπισκότα και όταν σερβίρετε, αν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίσετε με άχνη.
Σοκολατένιες μπάλες
Υλικά:
- 1 1/2 κούπα ψημένα cashews
- 1/2 κούπα νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη
- 1/4 κούπα σκόνη κακάο
- 2 κ.σ. σπόροι chia
- 1 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
- λίγο αλάτι
- λιωμένη σοκολάτα και ξηροί καρποί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση: Τοποθετήστε μια λαδόκολλα σε χαρτί ψησίματος. Προσθέστε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, φτιάξτε με τη ζύμη μπάλες στο μέγεθος ενός κουταλιού της σούπας. Αν θέλετε, βουτήξτε τες στους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας ή στη λιωμένη σοκολάτα. Βάλτε τες, στη συνέχεια, στο ψυγείο μέχρι να σκληρύνουν. Τέλος, αποθηκεύστε τες σε ένα αεροστεγές δοχείο για έως και 1 εβδομάδα, ώστε να διατηρηθούν φρέσκες.
Brownies γλυκοπατάτας
Υλικά:
- 1 γλυκοπατάτα
- 1/4 κούπας μέλι
- 1/4 κούπας λάδι καρύδας, λιωμένο
- 5 κ.γ. σκόνη κακάο
- 2 κούπες ωμά αμύγδαλα, ανάλατα
- λίγο θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση: Βράστε τη γλυκοπατάτα και αφήστε την να κρυώσει. Χτυπήστε όλα τα υλικά στο multi εκτός από τη γλυκοπατάτα. Έπειτα, λιώστε τη με ένα πιρούνι και προσθέστε τη, συνεχίζοντας το χτύπημα. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, αδειάστε το μείγμα σε ένα μακρόστενο ταψί και με τη βοήθεια ενός κουταλιού λειάνετε την επιφάνειά του. Τέλος, βάλτε το στην κατάψυξη για κάποιες ώρες, μέχρι να παγώσει καλά. Λίγα λεπτά πριν σερβίρετε το γλυκό, βγάλτε το από το ψυγείο, για να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρετε με ξηρούς καρπούς.