fbpixel

Search icon
Search
No-time συνήθειες που δεν θα πιστεύετε ότι σώζουν τον πλανήτη
ECO GLOW

No-time συνήθειες που δεν θα πιστεύετε ότι σώζουν τον πλανήτη

Αποκτήστε μια eco-friendly καθημερινότητα


Όπως όλοι γνωρίζουμε, βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο ως προς πολλά οικολογικά ζητήματα, καθώς εάν δεν δράσουμε από σήμερα, αργότερα η κατάσταση θα χειροτερέψει, με αποτέλεσμα να γίνει μη αναστρέψιμη. Ακούμε σχεδόν καθημερινά για την κλιματική αλλαγή και παρατηρούμε και μόνοι μας πως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η καταστροφή της φύσης καθώς και η όλο και πιο συχνή εξαφάνιση ειδών οδηγεί σε δυσάρεστα γεγονότα. Οφείλουμε να σεβόμαστε απεριόριστα το «σπίτι» που μας φιλοξενεί, μιας και δίχως το καθαρό οξυγόνο και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει ένα υγιές περιβάλλον, θα είναι αδύνατον στο μέλλον να συνεχίσει να το κάνει. 

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που αδυνατούν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και δεν ενημερώνονται κατάλληλα επί του θέματος. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού -ακόμη κι αν επιθυμεί να συνεισφέρει- τελικά υποκύπτει στην επικρατέστερη σκέψη «μόνος μου πώς μπορώ να δράσω;». Φυσικά, αυτό δεν είναι αλήθεια. Εάν αρχίσουμε να αναλογιζόμαστε τις προσωπικές μας πράξεις, αλλά και ο καθένας ατομικά εντάξει στην ρουτίνα του τις κατάλληλες συνήθειες, τότε στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα θα είναι ομαδικό και άκρως βοηθητικό. Έχει έρθει η στιγμή να κάνουμε ριζικές αλλαγές! 

Στην καθημερινότητά μας, λοιπόν, είναι δυνατό να τροποποιήσουμε ορισμένες συνήθειες σε eco-friendly, καθώς επρόκειτο για απλές αλλαγές, που ενδεχομένως να μην είχαμε αντιληφθεί ότι επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε 7+1 τρόπους και εντάξτε τους από σήμερα στη ρουτίνα σας!

Κλείνουμε τη βρύση

Όταν πλένουμε τα πιάτα ή βουρτσίζουμε τα δόντια μας δεν χρειάζεται να αφήνουμε το νερό να τρέχει. Επομένως, μια τόση μικρή κίνηση είναι αρκετή για να συνεισφέρουμε σημαντικά, αφού με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξοικονομήσουμε μέχρι και 19 λίτρα την ημέρα, που μεταφράζεται σε εκατομμύρια λίτρα παγκοσμίως.

shutterstock-1426755458-1.jpg

Χρησιμοποιούμε θερμός

Η εικόνα που επικρατεί στις θάλασσες, στα δάση, στα σκουπίδια είναι ιδιαίτερα στενάχωρη, καθώς το 90% των πλαστικών μπουκαλιών καταλήγουν πεταμένα εκεί πέρα, από το να ανακυκλωθούν. Ο θερμός θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμος, καθώς πλένεται, διατηρείται και είναι πιο εύκολο να προετοιμάζετε το νερό σας, από το να ψάχνετε απεγνωσμένα ένα περίπτερο. Έτσι, θα μειωθεί η χρήση πλαστικού μπουκαλιού, με συνέπεια να σταματήσει σταδιακά και η αμέλεια των ανθρώπων να τα παρατάνε οπουδήποτε.

Επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια

Στη μάχη κατά του πλαστικού μίας χρήσης, το καλαμάκι μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά η αλήθεια είναι πως σπάνια ανακυκλώνεται. Έχει γίνει μια πρώτη αρχή και πλέον στα μαγαζιά έχει σταματήσει η κυκλοφορία του σε πλαστική μορφή, αλλά το θέμα είναι να το συνεχίσουμε και εμείς στο σπίτι μας. Σκεφτείτε πως μόνο στην Μεγάλη Βρετανία πάνω από 8 δισεκατομμύρια καλαμάκια πετιούνται ετησίως.

shutterstock-1946878735.jpg

Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος

Η ισορροπία στα γεύματα μας διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και για οικολογικούς παράγοντες. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε τον τρόπο ζωής ενός vegan, αλλά μπορούμε να μην τρώμε καθημερινά κρέας και για 2-3 μέρες μες την εβδομάδα να το αντικαταστήσουμε με λαχανικά. Αυτό βοηθάει και στην εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά παράλληλα και στο περιβάλλον, επειδή η κτηνοτροφία πολλές φορές για να αναπτυχθεί, αποψιλώνει δάση.

Χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικά εισιτήρια

Η τεχνολογία μάς έχει προσφέρει τη δυνατότητα να κλείνουμε τα εισιτήριά μας μέσω Ιnternet. Αυτό μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε και να περιορίσουμε την κατανάλωση χαρτιού.

shutterstock-1915744708.jpg

Χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Το διαβρωτικό οξύ που βρίσκεται στις μπαταρίες προκαλεί ένα πραγματικό πρόβλημα στο έδαφος, όπου τελικά καταλήγει να απορροφάται από το χώμα.

Δοκιμάζουμε το περπάτημα

Η χρήση του αυτοκινήτου σίγουρα διευκολύνει την καθημερινότητά μας, αλλά σε περιπτώσεις που ο προορισμός μας είναι προσβάσιμος με τα πόδια και σε σχετικά κοντινή απόσταση, πάρτε την απόφαση να περπατήσετε. Ας περιορίσουμε όσο μπορεί ο καθένας το καυσαέριο, που μολύνει την ατμόσφαιρα.

Ανακυκλώνουμε 

Εντάξτε στην κουζίνα σας δύο ξεχωριστούς κάδους και προσπαθήστε να διαχωρίζετε τα σκουπίδια σας, προκειμένου να ανακυκλώνετε όσα αντικείμενα και συσκευές είναι δυνατόν. Στην αρχή πιθανόν να δυσκολευτείτε λόγω συνήθειας, αλλά με τις μέρες θα το πράττετε αυτόματα. Η ανακύκλωση είναι η σωτήρια λύση για τα οικολογικά προβλήματα, γι' αυτό μια τόση απλή κίνηση θα είναι δραστική.