fbpixel

Search icon
Search
No sugar: 4 λαχταριστά γλυκά με μέλι που θα λατρέψετε
TASTE

No sugar: 4 λαχταριστά γλυκά με μέλι που θα λατρέψετε

Baking pow(d)er για όλη τη διάρκεια της καραντίνας


Τα επιδόρπια με μέλι αποτελούν την αγαπημένη λύση όσων επιλέγουν την υγιεινή διατροφή ή βρίσκονται στο σπίτι κι έχουν επιθυμία για κάτι γλυκό. Είναι το απόλυτο trend στον χώρο της ζαχαροπλαστικής και προσκαλούν όλους τους λάτρεις των γλυκών αλλά και τους εραστές της ζαχαροπλαστικής, να τα δοκιμάσουν άμεσα. Σίγουρα θα έχετε την περιέργεια να μάθετε από ποια υλικά αποτελούνται αυτές οι γλυκές απολαύσεις. Δείτε, λοιπόν, 4 προτάσεις παρακάτω κι εξοπλιστείτε με υπομονή και καλή διάθεση, για να τις δημιουργήσετε βήμα-βήμα. Άλλωστε, η παραμονή στο σπίτι επιβάλει την ενασχόληση με την κουζίνα.

Εμπνευστείτε από τις 4 dessert συνταγές που συγκεντρώσαμε για εσάς & απολαύστε τη νοστιμιά που θα σας προσφέρουν στη στιγμή!

Honey and coconut basbousa

gliko-me-meli.jpg

Υλικά: 

  • 3 αυγά
  • 200g χοντρό σιμιγδάλι 
  • 70g αποξηραμένη καρύδα 
  • 1/3 φλιτζάνι (50g) απλό αλεύρι 
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
  • 400g ελληνικό γιαούρτι 
  • 150g αλατισμένο βούτυρο
  • 100g τεμαχισμένη καρύδα 
  • 400g μέλι
  • 3 κ.γ. ροδόνερο

Εκτέλεση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 ° C. Βάλτε λάδι σε όλες τις πλευρές ενός ταψιού 20cm x 30cm. Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά σε αναμικτήρα με σύρμα και συνδυάστε τα με σιμιγδάλι, καρύδα, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, γιαούρτι και βούτυρο σε ένα μπολ. Απλώστε το μίγμα στη βάση του ταψιού και από πάνω τοποθετήστε την καρύδα και ψήστε για 40 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο. Ενώ το κέικ είναι ακόμα ζεστό,  σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το μέλι, 125 ml νερό και το ροδόνερο και περιεχύστε το ομοιόμορφα πάνω στο γλυκό. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε.

Honey, apple and jasmine tea cake

keik-glika-xoris-zaxari.jpg

Υλικά: 

  • 165g βούτυρο
  • 2 μήλα κομμένα οριζόντια σε φέτες πάχους 2 mm 
  • 1 κ.σ. φύλλα τσάι γιασεμί 
  • 1 κ.σ. μέλι 
  • ξύσμα 1 λεμονιού 
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 
  • 3/4 φλιτζάνι ξινή κρέμα 
  • 3 αυγά
  • 260g απλό αλεύρι 
  • 1/2 κ.γ. μπείκιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα

Για το Jasmine Honey Syrup: 

  • 2 κ.γ. φύλλα τσάι γιασεμί 
  • 60g μέλι 
  • xυμός 1/2 λεμονιού

Εκτέλεση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C. Βάλτε στη φόρμα για την πουτίγκα στη βάση βούτυρο και πάνω σε αυτό πιέστε τις φέτες από τα μήλα. Σε ένα μικρό μπολ τοποθετήστε το τσάι, 2 κουταλιές βραστό νερό, μέλι και ξύσμα λεμονιού και αφήστε το να εγχυθεί για 5 λεπτά. Για τη βάση του κέικ, τοποθετήστε το βούτυρο και τη βανίλια σε αναμικτήρα και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέστε την ξινή κρέμα και μείγμα τσαγιού γιασεμιού και χτυπήστε μέχρι να συνδυαστούν. Προσθέστε τα αυγά 1 κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ακολούθως αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, μπισκότα και χτυπήστε με χαμηλή ταχύτητα μέχρι να συνδυαστούν και αυτά. Ψήστε για 1 ώρα 10 λεπτά. 

Για το σιρόπι μελιού γιασεμιού, συνδυάστε τσάι, μέλι και 1/4 φλιτζάνι νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σιγοβράστε. Μειώστε τη θερμότητα σε χαμηλή θερμοκρασία και μαγειρέψτε για 5 λεπτά. Προσθέστε χυμό λεμονιού και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Αφήστε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. Σερβίρετε το κέικ ζεστό με το σιρόπι.

Portuguese tart with sticky cinnamon honey

glika-xvris-zaxari.jpg


Υλικά: 

  • 375g κατεψυγμένη σφολιάτα βουτύρου
  • 2 κ.σ. κανέλα
  • 500ml γάλα 
  • 125 ml κρέμα γάλακοτς
  • 1 κουτάκι βανίλιας
  • ξύσμα από 1 λεμόνι 
  • 70g απλό αλεύρι
  • 300g μέλι 
  • 6 κρόκοι αυγών

Εκτέλεση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C στον αέρα και λιπάνετε ένα πιάτο πίτας χωρητικότητας 1,5εκ. Τοποθετήστε τη σφολιάτα βουτύρου σε καθαρή επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι. Πασπαλιστείτε την με λίγη κανέλα και στη συνέχεια τοποθετήστε την μέσα στη βάση. Τρυπήστε ελαφρά τη βάση της ζαχαροπλαστικής με ένα πιρούνι και πασπαλίστε με την υπόλοιπη κανέλα. Βάλτε φασόλια για βάρος από πάνω, καταψύξτε για 15 λεπτά ή μέχρι να σφίξει και στη συνέχεια ψήστε για το 30 λεπτά. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C. 

Για τη γέμιση τοποθετήστε το γάλα, την κρέμα, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σιγοβράστε τα, στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το μίγμα για 10 λεπτά μέχρι να κρυώσει. Σουρώστε το με ένα λεπτό κόσκινο, απορρίπτοντας τα στερεά υλικά. Τοποθετήστε 200 γραμμάρια μέλι και 1 κουταλιά νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να ομογενοποιηθεί και στη συνέχεια αυξήστε τη θερμότητα για να βράσει. Χτυπώντας συνεχώς, προσθέστε σταδιακά το σιρόπι στο μείγμα γάλακτος μέχρι να συνδυαστούν και στη συνέχεια προσθέστε τους κρόκους και χτυπήστε ελαφρά. Ρίξτε το τελικό μίγμα προσεκτικά στη "θήκη" της σφολιάτας και ψήστε ξανά για  25-30 λεπτά ή έως ότου σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.

Saffron honey jalebi

glika-me-meli-xoriw-zaxari-1.jpg

Υλικά: 

  • 300g απλό αλεύρι 
  • 1/3 φλιτζάνι αλεύρι από ρεβίθια (besan) 
  • 1 κ.γ. τριμμένο κουρκουμά 
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 ml χυμό μήλου
  • λίγο σαφράν
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι 
  • 1 κ.γ. ολόκληρα γαρίφαλα 
  • 1 κ.σ.κάρδαμο 
  • χυμός 1/2 λεμονιού 
  • ηλιέλαιο
  • Γύρη

Εκτέλεση: Συνδυάστε τα αλεύρια, τον κουρκουμά και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Ανακατέψτε το χυμό μήλου και τα 250 ml νερό. Καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου όλη τη νύχτα για να ξεκουραστεί. Για να φτιάξετε το σιρόπι, τοποθετήστε το σαφράν και το 60 ml βραστό νερό σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα για 10 λεπτά. Προσθέστε μέλι, γαρίφαλα και κάρδαμο. Ανακατάψτε όλα τα παρασκευάσματα μαζί. Γεμίστε κατά το ήμισυ μια μεγάλη κατσαρόλα με λάδι και θερμάνετε στους 180°C και αφού κάνετε το ζυμάρι στο σχήμα που θέλετε, βάλτε το εκεί για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφαιρέστε με ένα κουτάλι, βυθίστε στο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα και τέλος πασπαλίστε τα με γύρη.