fbpixel

Search icon
Search
Νηστίσιμες σαλάτες που επιλέγουμε για το σημερινό τραπέζι
TASTE

Νηστίσιμες σαλάτες που επιλέγουμε για το σημερινό τραπέζι

Γευστικές προτάσεις για αυτήν την περίοδο


Η Σαρακοστή ξεκινά επίσημα και στο τραπέζι μας συμπεριλαμβάνονται πλέον παραδοσιακές γεύσεις που απολαμβάνουμε κάθε χρόνο. Επιλέγοντας τα πιο νόστιμα και αγνά υλικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε πιάτα που εξιτάρουν τον ουρανίσκο μας και δίνουν «χρώμα» στο τραπέζι μας, χωρίς απαραίτητα να μας φαίνεται πως στερούμαστε. Ιδανικές επιλογές; Χορταστικές και λαχταριστές νηστίσιμες σαλάτες που ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το σημερινό -και όχι μόνο- τραπέζι μας!

Taste them now!

Σαλάτα με kale και γλυκοπατάτες

92ae1ba3-3611-428f-b4f8-4de5fc1102ed.jpeg
Υλικά

  • 500 γρ. γλυκοπατάτες 
  • αλάτι και πιπέρι 
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 500 γρ. kale
  • 1 πιπεριά τσίλι
  • 40 γρ. σύκα, αποξηραμένα
  • 50 γρ. καρύδια
  • 20 γρ. λιναρόσπορο
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο, με σύκο

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες κυδωνάτες και τις μεταφέρουμε σε ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω.Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το σκόρδο σπασμένο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε το kale και ψήνουμε για 2-3 λεπτά να χάσει την υγρασία του και να γίνει τραγανό. Προσθέτουμε τη μισή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη και ψήνουμε επιπλέον 1-2 λεπτά. Μεταφέρουμε το kale στο μπολ σερβιρίσματος και προσθέτουμε το 1/3 από τις γλυκοπατάτες. Τις υπόλοιπες μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. Προσθέτουμε τα σύκα ψιλοκομμένα, τα καρύδια, τον λιναρόσπορο σπασμένο, το ταχίνι, την κρέμα βαλσάμικο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης  

Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα

25ac4c5a-09c5-4939-829f-7004e116905c.jpeg

Υλικά

  • 500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. κόκκινο ξίδι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες (δαχτυλίδια)
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης στο λάδι τους (έτοιμες) ψιλοκομμένες
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση

Βάζουμε πρώτα σε μια κατσαρόλα τα φασόλια. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5’. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Τα βράζουμε με καθαρό νερό για άλλα 20’. Προσθέτουμε αλάτι την ώρα που βράζουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα για να φτιάξουμε τη σαλάτα. Ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Τα προσθέτουμε μαζί με τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού στη σαλατιέρα. Χτυπάμε το λάδι και το ξίδι με μπόλικο αλατοπίπερο, να γίνει κρέμα. Περιχύνουμε και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό. Ανακατεύουμε 2-3 φορές τη σαλάτα, να μαριναριστούν καλά τα υλικά πριν τη σερβίρουμε.


Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 


Σαλάτα με πιπεριές, μελιτζάνα και πατάτες

8204f7f4-948d-47e9-ae08-daf726af7b75.jpeg

Υλικά

  • 2 πιπεριές
  • 1 μελιτζάνα
  • 2 πατάτες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Τα σερβίρουμε σε βαθιά σαλατιέρα, προσθέτοντας επάνω κρέμα βαλσάμικου.