Βρισκόμαστε σχεδόν μια «ανάσα» μακριά από το Πάσχα, το οποίο ευχόμαστε όλοι να φέρει την πολυπόθητη κατάνυξη κι ελευθερία στις καρδιές όλων μας. Με αφορμή λοιπόν, τη φετινή περίοδο νηστείας, σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε τις πιο λαχταριστές και γευστικές προτάσεις, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνετε τη διατροφή σας. Ποιος είπε λοιπόν, ότι οι νηστίσιμες επιλογές χρειάζεται να είναι βαρετές; Αντιθέτως, το αγαπημένο ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ είναι για ακόμη μια χρονιά εδώ, αναδεικνύοντας τις πιο εμπνευσμένες και νόστιμες ιδέες, που θα εξιτάρουν τον ουρανίσκο σας, ετοιμαζόντάς τες στο σπίτι εύκολα και γρήγορα!
Το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ αποτελεί την ιδανική βάση, αλλά και τη Νο1 επιλογή, αφού είναι το τέλειο συνοδευτικό σε γαστρονομικά άρτια πιάτα που μπορείτε να γεύεστε όλη την ημέρα. Το ελληνικότατο νηστίσιμο προϊόν συσκευασίας που ακούει στο όνομα «ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο», έχετε τη δυνατότητα να το βρείτε σε classic, λευκό σε άλμη, 3 mix τριμμένο και με νέα γεύση cheddar.
Αποτελούν την ιδανική λύση για όσους έχουν αποκλείσει το τυρί από τη διατροφή τους. Τα plant based προϊόντα ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο παρασκευάζονται από εξαιρετικής ποιότητας φυτικές πρώτες ύλες. Εμπλουτισμένα με την πολύτιμη βιταμίνη B12, με φυτική πρωτεΐνη και με εκχύλισμα ελιάς ως φυσικό αντιοξειδωτικό, αποτελούν αγαπημένη επιλογή όσων καταναλώνουν φυτικά μη γαλακτοκομικά προϊόντα! Πολύ νόστιμα, με εξαιρετική συμπεριφορά κατά το μαγείρεμα, είναι το αγαπημένο συστατικό σε πολλά νηστίσιμα και vegan πιάτα.
Παρακάτω περιηγηθείτε σε 5 συναρπαστικές συνταγές, που θα σας ανοίξουν την όρεξη και θα θέλετε να μπείτε στην κουζίνα ολοταχώς προκειμένου να τις δοκιμάσετε!
Quiche Lorraine με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό και γεύση cheddar
Υλικά
Για την τάρτα
- 1 1/3 κούπας αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1/2 κούπα μαργαρίνη ή φυτικό μαγειρικό λίπος
- 3 κουταλιές νερό
Για τη γέμιση
- 1 κιλό σπανάκι
- 1/2 κούπα ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό σε άλμη
- 1/2 κούπα ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο γεύση cheddar
- 1/3 κούπας φυτική κρέμα
- 1/4 κούπας ψιλοκομμένο άνηθο
- Αλάτι- πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάστε τη ζύμη. Ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι σ' ένα μπολ. Προσθέστε το φυτικό λίπος και τρίψτε το μείγμα με τα δάχτυλα, να σχηματισθούν χοντρά τρίμματα. Ρίξτε το νερό και δουλέψτε το μείγμα με τα δάχτυλα, μαζεύοντάς το σε μπάλα. Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο και στρώστε το σε ταρτιέρα με άνοιγμα 25 εκ., καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα και αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. τριγύρω, για να σχηματίσετε κόθρο. Ζεματίστε το σπανάκι και στραγγίστε το. Πατήστε τα να φύγει το περισσότερο από το νερό τους και ανακατέψτε τα με το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό και γεύση cheddar, αφού κρατήσετε λίγο, για να πασπαλίσετε στην επιφάνεια. Προσθέστε τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και στρώστε το μείγμα μέσα στην τάρτα. Τυλίξτε το περιθώριο της ζύμης τριγύρω και σχηματίστε κόθρο. Πασπαλίστε στην επιφάνεια το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό και γεύση cheddar που κρατήσατε και ψήστε την τάρτα στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40' περίπου, ώσπου να ροδίσει η ζύμη και το τυρί στην επιφάνεια. Σερβίρετέ την ζεστή.
Νηστίσιμο παστίτσιο με σόγια, ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο 3 mix τριμμένο και γεύση cheddar
Υλικά
- 250 γρ. κιμά σόγιας
- 2 κ.σ. πελτέ
- 1 καρότο χοντροτριμμένο
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 6 φέτες ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο με γεύση cheddar
- Aλάτι και πιπέρι
- Έξτρα νοστιμιά (κύβος ή σκόνη)
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 230 γρ. πένες ολικής
Για τη μπεσαμέλ
- 420 ml γάλα αμυγδάλου ή σόγιας
- 120 ml νερό
- 7-8 κ.σ. κορν φλάουρ
- Aλάτι και πιπέρι
- 2 κ.σ. φυτικό βούτυρο
- Μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
100 γρ. ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο 3 mix τριμμένο
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τη σόγια για ένα περίπου τέταρτο σε ζεστό νερό. Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε το κρεμμυδάκι αν θέλουμε προσθέτουμε και σκόρδο. Ρίχνουμε και το καρότο. Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά τη σόγια. Την ρίχνουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε νερό να καλύψει 2 φορές την σόγια και τις 2 κ.σ. πελτέ , αλατοπιπερώνουμε, μισοκλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει 45 λεπτά και να πιει το νεράκι. Βράζουμε τις πένες ολικής σε αλατισμένο νερό για 8-10 λεπτά. Σουρώνουμε τις πένες και τις απλώνουμε σε ένα πυρέξ. Επάνω απλώνουμε τον κιμά σόγιας, και από πάνω τοποθετούμε 6 φέτες ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο με γεύση cheddar. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ ως εξής. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου. Μόλις δούμε να αχνίζει, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το κορν φλάουρ. Όσο πάρει. Δε χρειάζεται να το βάλουμε όλο αν δούμε ότι έπηξε η κρέμα μας. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, νοστιμιά λαχανικών, το βούτυρο και στο τέλος το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και την αφήνουμε να μείνει και να σταθεί λίγο. Καλύπτουμε τη σόγια με τη μπεσαμέλ και απλώνουμε το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο 3 mix τριμμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 30 λεπτά.
Πίτα με φύλλο κρούστας, ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο 3 mix τριμμένο και λευκό σε άλμη
Υλικά
- 7 φύλλα κρούστας
- 200 γρ. ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό σε άλμη
- 200 γρ. ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο 3 mix τριμμένο
- 2 ποτήρια φυτική κρέμα
- Προαιρετικά ψιλοκομμένες πιπεριές και μανιτάρια
- 0.5 ποτήρι ελαιόλαδο
- 0.5 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
- Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό και 3 mix τριμμένο.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το λάδι, την φυτική κρέμα, αλάτι και πιπέρι και, αν θέλουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε πάλι καλά. Σε ένα ταψί λαδωμένο τσαλακώνουμε ένα ένα τα φύλλα, σαν να τσαλακώνουμε ένα φύλλο ενός τετραδίου, και απλώνουμε να καλύψουν όλο το ταψί. Μόλις το καλύψουμε ρίχνουμε από πάνω το μείγμα και το απλώνουμε να πάει παντού. Ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Φαλάφελ ή wrap με φαλάφελ και σος, με EβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο classic και γεύση cheddar
Υλικά
- 2 φλιτζάνια ρεβίθια βρασμένα (περίπου 400 γρ.)
- 80 γρ. ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο classic
- 80 γρ. ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο με γεύση cheddar
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες της χρήσεις
- 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο
- 1/2 κουταλιά της σούπας κύμινο
- 1/4 κ. γλυκού χυμό λεμόνι
- 3/4 κ. γλυκού αλάτι
- Λίγο πιπέρι
- Προαιρετικά (1/4 του φλιτζανιού ταχίνι)
Εκτέλεση
Μουλιάζετε τα ρεβίθια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Στραγγίζετε τα ρεβίθια και τα βράζετε σε αλατισμένο νερό. Σουρώνετε τα ρεβίθια. Σε ένα μίξερ βάζετε όλα τα υλικά και τα πολτοποιείτε μέχρι να γίνει μία ομογενοποιηθούν. Πλάθετε σε μπάλες τα φαλάφελ. Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνου για 15 λεπτά. Βάζετε τα ψημένα φαλάφελ σε μία αραβική πίτα με φρέσκο κόλιανδρο, τομάτα αγγούρι και λαχανικά της αρεσκείας σας. Λιώνετε το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο classic και γεύση cheddar σε μπέν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων και περιχύνετε από πάνω.
Κουνουπίδι και μπρόκολο ογκρατέν με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο classic
Υλικά
- 300-350 γρ. φουντάκια μπρόκολου
- 300-350 γρ. φουντάκια κουνουπίδι
- 150 γρ. τριμμένο ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο classic
- 1 μέτρια πατάτα
- 1/4 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μείγμα λαχανικών
- 2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
- 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
- Aλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα φουντάκια του μπρόκολου, του κουνουπιδιού και την πατάτα σε αλατισμένο νερό ίσα ίσα να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε. Καθαρίζουμε την πατάτα και την βράζουμε και αυτή να μαλακώσει. Όταν κρυώσει την κόβουμε σε χοντρές φέτες. Λαδώνουμε με ένα πινέλο ένα μικρό πυρέξ περίπου 25x20 και στρώνουμε τις φέτες πατάτας, από πάνω απλώνουμε τις φουντίτσες του μπρόκολου και του κουνουπιδιού, το μείγμα λαχανικών,τη σκόνη σκόρδου και στο τέλος το τριμμένο ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο classic. Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια του φαγητού το λάδι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς στην εστία πάνω-κάτω για 30-35 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
Enjoy!