Βρισκόμαστε στην περίοδο της νηστείας κι εσείς που ακολουθείτε συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο ίσως αναζητάτε συνταγές που να συνδυάζουν υπέροχη γεύση με vegan υλικά. Για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα γλυκό ενώ νηστεύουν, παρακάτω έχουμε ξεχωρίσει τις πιο tasty επιλογές, τις οποίες σίγουρα θα θέλετε να φτιάξετε ακόμα και μετά το πέρας αυτών των εβδομάδων.
Ανακαλύψτε τες!
Panforte με σοκολάτα

Υλικά
- 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα
- 150 γρ. αμύγδαλα, χωρίς φλούδα
- 150 γρ. φουντούκια
- 150 γρ. καρύδια
- 250 γρ. μέλι
- 120 γρ. ζάχαρη άχνη
- 100 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. κόντιτα
- 100 γρ. σύκα, αποξηραμένα
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 κ.γ. τζίντζερ
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Σε ένα ταψί βάζουμε τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα καρύδια. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 130ο C στον αέρα. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και βάζουμε το μέλι, την άχνη και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να πάρει μια βράση. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε την κόντιτα και τα σύκα ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, τους ξηρούς καρπούς, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε σε ταψί 20 εκ. με λαδόκολλα και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Vegan κορμός σοκολάτας με χουρμάδες

Υλικά
- 500 γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
- 200 γρ. φουντούκια
- 3 κ.σ. έλαιο καρύδας
- 4 κ.σ. σκόνη κακάο, ακατέργαστο
- 3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε βάζοντας τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ. Χτυπάμε για 1 λεπτό, μέχρι να θρυματιστούν τα φουντούκια. Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά, εκτός από τη ζάχαρη. Χτυπάμε για 3-4 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία, μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τον κορμό σοκολάτας με το μείγμα χρησιμοποιώντας τα χέρια μας. Τέλος, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. *Φυλάσσεται στο ψυγείο
Συνταγή: Γαβριήλ Νικολαΐδης
Κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι

Υλικά
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 300 γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
- 350 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Υλικά για το γλάσο
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 κ.σ. νερό ή χυμός πορτοκαλιού
- ξύσμα πορτοκάλι
Εκτέλεση
Σε μπολ, χτυπάμε με σύρμα το ταχίνι με πορτοκάλι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, πιο απαλά, προσθέτουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Ανακατεύουμε ίσα – ίσα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα (διαμέτρου 28 εκ.) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη (περασμένη από σίτα) και την ανακατεύουμε με το νερό ή το χυμό πορτοκαλιού. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. νερό ή χυμό επιπλέον. Με ένα κουτάλι, περιχύνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και πασπαλίζουμε με το ξύσμα. Αφήνουμε να στεγνώσει το γλάσο για 20 λεπτά και σερβίρουμε.
Συνταγή: Madame Ginger
Πάστα φλώρα με μαρμελάδα κυδώνι

Υλικά για τη μαρμελάδα κυδώνι
- 600 γρ. καθαρισμένα και τριμμένα κυδώνια (2 μεγάλα κυδώνια)
- 1 φλ. νερό
- 1 μήλο τριμμένο
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1/2 λεμόνι (χυμός)
- 1/2 πορτοκάλι (χυμός)
- 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
- 1/2 φλ. νερό που έβρασαν τα κυδώνια
Υλικά για την πάστα φλώρα
- 4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα/ες αλάτι
- 1 φάκελο (20 γρ.) μπέικιν πάουντερ
- 1 φλ. ηλιέλαιο
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 7 κ.σ. κονιάκ
- 7 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα λεμόνι ή πορτοκάλι
- 1 & 1/2 φλ. μαρμελάδα
- Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Για τη μαρμελάδα κυδώνι
Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρμελάδα για την πάστα φλώρα. Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα τρίβουμε σε κατσαρόλα. Τα βάζουμε με το νερό να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 15', να πιούν τα υγρά τους. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε φλούδες και κουκούτσια, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 20′-25′. Ο χυμός που θα μείνει στην κατσαρόλα είναι περίπου 1/2 φλ. Σουρώνουμε το χυμό και κρατάμε 1/2 φλ. Προσθέτουμε στο κυδώνι όλα τα υπόλοιπα, μήλο, ζάχαρη, λεμόνι και το χυμό πορτοκάλι. Βράζουμε για 15'-20'. Στο τελευταίο πεντάλεπτο προσθέτουμε την αρμπαρόριζα για να αρωματίσουμε. Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.
Για την πάστα φλώρα
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε να ενωθούν σε μπάλα. Στρώνουμε τα 3/4 ζύμης σε μεγάλη ταρτιέρα ή σε δύο μικρές. Βάζουμε τη μαρμελάδα. Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε φιτίλια για να γαρνίρουμε την πάστα φλώρα στην επιφάνεια. Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 170ºC για περίπου 50'. Προς το τέλος ψήνουμε για 5′ στην κάτω αντίσταση. Όταν κρυώσει την αχνίζουμε. Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 35-40'.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου