fbpixel

Search icon
Search
Νικόλας Στράγγας: Γνωρίστε καλύτερα τον κριτή του Bake off
MAGAZINE

Νικόλας Στράγγας: Γνωρίστε καλύτερα τον κριτή του Bake off

Η ζωή του στη Κοπεγχάγη και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση


Ήταν το πρόσωπο που απασχόλησε το κοινό το καλοκαίρι, όταν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των τριών κριτών της νέας τηλεοπτικής εκπομπής Bake off. Ποιος είναι ο κύριος Στράγγας που δε γνωρίζαμε ως τώρα; Κι αυτό συνέβαινε την ίδια στιγμή που στη Δανία είναι ένας πολύ πετυχημένος pastry chef κι ένα πρόσωπο δημοφιλές, καθώς παρουσιάζει τους γλυκούς «πειρασμούς» του τηλεοπτικά στη δανέζικη τηλεόραση από το 2011. Aς τα πάρουμε, όμως, όλα από την αρχή. Αν και γενήθηκε στον Πειραιά, βρέθηκε στη Ρόδο όπου και σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. 

Η συνέχεια τον βρήκε να εργάζεται για τον όμιλο Hilton και στη συνέχεια, κατάφερε να θητεύσει σε κουζίνες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων κι εστιατόρια με αστέρι Michelin. Εκεί, απέκτησε πολλές εμπειρίες και γνώσεις για να μετακομίσει μετά στην Κοπεγχάγη, όπου εδώ και 16 χρόνια ζει με την οικογένειά του και δημιούργησε τη δική του «μπουτίκ επιδορπίου», το Strangas Dessert Boutique. Ένα μέρος μοναδικό, όπου κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ζήσει μια γευστική εμπειρία. Η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του το 2011, οπότε και παρουσιάζει τους γλυκούς «πειρασμούς» του τηλεοπτικά στη δανέζικη  τηλεόραση, ενώ την ίδια χρονιά ένα από τα γλυκά του ανακηρύχθηκε σε «καλύτερο γλυκό της χρονιάς» και το 2012 βραβεύτηκε από τη Γαστρονομική Ακαδημία της Δανίας. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσει ένα χαρακτηριστικό του γλυκό είναι τα εμπνευσμένα χρωματιστά macarons. Για τον ίδιο, η ζαχαροπλαστική δεν είναι επάγγελμα, αλλά τρόπος ζωής. Αφοσίωση, πάθος και ποιοτικές πρώτες ύλες είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας του. 

cover-fla-20.jpg

The beginning

Κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκες ν’ ασχολείσαι με τη ζαχαροπλαστική; Ήταν ένστικτο ή μία συνειδητή απόφαση; Ήταν ένας συνδυασμός ενστίκτου και τύχης! Ημουν 19 χρόνων όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου. Τότε κατάλαβα ότι θέλω ν’ ασχοληθώ επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική.

Ποιες είναι οι παιδικές γευστικές σου μνήμες; Η μνήμη έχει γεύση! Είναι η ωμή ζύμη από το υπέροχο κέικ πορτοκάλι της μαμάς...

Θυμάσαι την πρώτη στιγμή σου στη ζαχαροπλαστική; Kαι ποιο ήταν το πρώτο γλυκό που έφτιαξες; Μαγείρευα από μικρή ηλικία... μου άρεσε! Ήμουν πάρα πολύ καλός. Στα 12 μου, έφτιαξα για πρώτη φορά κρέπες για το κορίτσι μου.

Πιστεύεις στη μνήμη ως έμπνευση ή μήπως για να δημιουργήσεις χρειάζεται ν’ αποσυνδεθείς από την αίσθηση του οικείου; Πιστεύω στο ερέθισμα ως έμπνευση, όχι μόνο στη μνήμη! Να αποσυνδεθείς από το οικείο; Όχι! Αντιθέτως. Με αφετηρία το οικείο μπορείς να κάνεις κάτι πολύ δημιουργικό.

Έχεις καταφέρει να διαμορφώσεις ένα προσωπικό ύφος που διαφοροποιείται γευστικά κι αισθητικά. Πώς θα περιέγραφες το γευστικό σου προφίλ με λίγα λόγια; Τι είναι αυτό που το κάνει διαφορετικό; Ισορροπία γεύσεων και υφών! Θέλω να τρως ένα γλυκό και η γευστική του παλέτα να είναι σε απόλυτη αρμονία, δίνοντάς σου μια ευχάριστη επίγευση. 

cover-flav-09.jpg

Τhe Danish way of living & eating

Κάτω από ποιες συνθήκες αποφάσισες να στήσεις τη ζωή σου στο εξωτερικό; Τι σου έδωσε δύναμη για να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες μιας τέτοιας αλλαγής; Την εποχή που πήγα στη Δανία ξεκίνησε η δική τους γαστρονομική επανάσταση. Ήταν το κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή ώστε να εξελιχθώ κι εγώ. Και η άλλη συνθήκη είναι ο έρωτας! Εκεί γνώρισα τη Lotte, τη γυναίκα μου.

Η γαστρονομία της Δανίας βρίσκεται στην καλύτερή της στιγμή. Ποια είναι τα στοιχεία αυτής της επιτυχίας, κατά τη γνώμη σου; Είναι η σκανδιναβική απλότητα στην κουζίνα, αυτή η μινιμαλιστική, artistic προσέγγιση. Οι φρέσκες, βιολογικές πρώτες ύλες. Το ότι αξιοποίησαν πρώτοι συστατικά που κανείς δεν είχε χρησιμοποιήσει πριν.

Πώς λειτούργησε στη δημιουργικότητά σου η αλλαγή περιβάλλοντος; Πολύ καλά γιατί εμπνεύστηκα από σεφ, είχα την τύχη να δουλέψω μαζί τους στις κουζίνες και να δω τη ζαχαροπλαστική από διαφορετική οπτική γωνία.

Χρειάστηκε ν’ αυτολογοκριθείς ή ν’ αλλάξεις στοιχεία στις συνταγές σου για να γίνεις δημοφιλής στη Δανία; Όχι, τίποτε από αυτά. Το κοινό της Δανίας είναι ανοιχτό και θελει γευστικά να δοκιμάζει νέα πράγματα.

Τι είναι αυτό που κάνει το Strangas Dessert Boutique και τα γλυκά σου τόσο δημοφιλή στον κόσμο, αλλά και στους συναδέλφους σου; Πάνω απ’ όλα, είναι πιστεύω η πολύ προσωπική προσέγγιση στα γλυκά μου. Ήμουν εκεί πάντα και μετέφερα την αγάπη μου γι’ αυτό που κάνω στους πελάτες. Ήθελα να ξεφύγω από τα κλασικά ζαχαροπλαστεία με τα ψυγεία, να δώσω χαρακτήρα. Στις γεύσεις, εφάρμοσα τα χαρακτηριστικά της σκανδιναβικής κουζίνας. Τρώγοντας ένα γλυκό μου, θέλω να ξυπνούν όλες οι αισθήσεις.

Ποια είναι η διαφορά της Δανίας με την Ελλάδα σχετικά με τη γεύση και συγκεκριμένα, με τα γλυκά; Τα επιδόρπια στην Ελλάδα είναι πιο γλυκά, πιο έντονα και μας αρέσει να τα απολαμβάνουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα.

cover-fla-21.jpg

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΚΟ ΜΑΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ MRCO.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 142 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018