Η άνοιξη έχει κάνει κι επίσημα την εμφάνισή της και το γεγονός ότι βρισκόμαστε σπίτι δε μας αποτρέπει από το να εκμεταλλευόμαστε τις διάφορες αφορμές για να περνάμε δημιουργικά τον χρόνο μας. Μια από αυτές; Φυσικά η απασχόληση με τη διατροφή μας, την κουζίνα και την έμπνευση που μπορεί να προέλθει από μοναδικές συνταγές που μας περιμένουν να τις εκτελέσουμε! Ωστόσο, λόγω της περιόδου νηστείας, πολλοί μπορεί να σκεφτούν πως οι επιλογές τους γευστικά είναι περιορισμένες.
Το αγαπημένο ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ που παραμένει διαχρονικά η Νο 1 πρόταση -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις πιο γευστικές νηστίσιμες επιλογές- αποτελεί την ιδανική βάση, αλλά και το τέλειο συνοδευτικό στις πιο εμπνευσμένες ιδέες για all day long απολαυστικά πιάτα. Το ελληνικότατο νηστίσιμο προϊόν συσκευασίας που ακούει στο όνομα «ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο», έχετε τη δυνατότητα να το βρείτε σε λευκό ή κίτρινο -είναι εξίσου νόστιμο- καθώς είναι ελαφρύ, όχι όμως άγευστο.
Η σύστασή του απέχει από αυτήν του κλασικού λευκού ή κίτρινου τυριού, από τη στιγμή που δεν είναι γαλακτοκομικό προϊόν. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από προσεγμένης ποιότητας φυτικά συστατικά: νερό, λάδι καρύδας, άμυλο πατάτας και ταπιόκας, φυσικό εκχύλισμα ελιάς, β-καροτένιο, καθώς επίσης εμπλουτίστηκε με τη βιταμίνη Β12 και το αντιοξειδωτικό φυσικό εκχύλισμα ελιάς. Ο συνδυασμός τους προσφέρει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα όχι μόνο γεύσης, αλλά και θρεπτικής αξίας.
Πειραματιστείτε, λοιπόν χρησιμοποιώντας την απόλυτη νηστίσιμη πρώτη ύλη σαν βάση!
Περιηγηθείτε ανάμεσα σε ιδανικές επιλογές δημιουργικής μαγειρικής, που θα σας φτιάξουν τη διάθεση, αλλά και θα σας λύσουν τα χέρια στο καθημερινό μενού σας, συνδυάζοντας υπέροχα τη νηστεία με την καραντίνα στο σπίτι. Υγιεινά και νόστιμα πιάτα, όπως πένες με μπρόκολο και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό, πολύχρωμη σαλάτα με λευκό και κίτρινο ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ & σος μελιού, ιδιαίτερους ντοματοκεφτέδες με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό, αλλά και πολλές ακόμη συνταγές που θα εξιτάρουν τον ουρανίσκο σας!
Bon Appetit!
1. Πολύχρωμη σαλάτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό και κίτρινο και σος μελιού
Υλικά
- σπανάκι
- 8 φύλλα ρόκας
- ντοματίνια
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 60-80 γραμμάρια λευκό και κίτρινο ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ σε κυβάκια ή φλοίδες
- Ρίγανη
- Λίγη πάπρικα
Για τη σος μελιού
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι (μηλόξυδο ή κόκκινο)
- 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
- 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι-πιπέρι
Προαιρετικά
- 4-8 ελιές
- 1 κριθαρένιο παξιμάδι σε κομμάτια
- Σουσάμι καβουρδισμένο
Εκτέλεση
Κόβουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο και βαθύ πιάτο ή σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας. Στη συνέχεια περιχύνουμε τη σος μελιού που έχουμε φτιάξει και ανακατεύουμε πολύ καλά. Το τέλειο ορεκτικό πιάτο!
2. Μανιτάρια γεμιστά με λαχανικά και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό και κίτρινο
Υλικά
- 7-8 μανιτάρια πόρτο μπέλο
- 150 γραμμάρια ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό
- 150 γραμμάρια ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο κίτρινο
- 2 ντομάτες
- 1 κόκκινη πιπεριά
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα μανιτάρια και τα πλένουμε. Στη συνέχεια τα γεμίζουμε με τριμμένο ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό και κίτρινο.Από πάνω ρίχνουμε και την ντομάτα κομμένη σε κυβάκια, την κόκκινη πιπεριά, το πιπέρι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει η γέμιση και αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
3. Πένες με μπρόκολο και ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό
Υλικά
- 250 γρ. πένες
- 1 μικρό μπρόκολο
- 150 γρ. ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα
- φυλλαράκια βασιλικό
Εκτέλεση
Βάζουμε το μπρόκολο σε μια λεκάνη με νερό και ξίδι. Χωρίζουμε τα μπουκετάκια του κόβουμε το κεντρικό κοτσάνι αφαιρούμε τη σκληρή εξωτερική φλούδα του και το κόβουμε σε ροδέλες. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο νερό και μόλις πάρει βράση το αλατίζουμε και ρίχνουμε το μπρόκολο για 5 λεπτά να μαλακώσει. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το μπρόκολο και το ρίχνουμε για λίγο σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Με τον τρόπο αυτό θα διατηρήσει το λαμπερό πράσινο χρώμα του. Κατόπιν το σουρώνουμε και το φυλάμε στην άκρη. Στο νερό που συνεχίζει να βράζει ρίχνουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε για μερικά λεπτά (al dente). Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε το μπρόκολο, αλατοπιπερώνουμε και το γυρίζουμε να σοταριστεί καλά παντού. Ρίχνουμε τις πένες και το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό τριμμένο. Προσθέτουμε 2-3 κ.τ.σ από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και μερικά φυλλαράκια βασιλικού (προαιρετικά).
Extra Tips:
- Αντί για πένες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μικρό ζυμαρικό (πένες, φιογκάκια, κοχυλάκια, κ.ά.)
- Αντί για λιωμένο σκόρδο, το κόβουμε στη μέση και αφού σοταριστεί και αφήσει το άρωμά του στο ζεστό λάδι το πετάμε
4. Ντοματοκεφτέδες με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό
Υλικά
- 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 200 γρ. ντομάτες, τριμμένες
- 1 κρεμμύδι, ξερό, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό
- 10 φύλλα δυόσμου
- 6-7 φύλλα βασιλικού
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
- αλάτι
- πιπέρι
- ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο στη φωτιά. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Δημιουργούμε μία τρύπα στη μέση και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ντομάτα ψιλοκομμένη και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Κόβουμε το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό σε χοντρά κομμάτια και τη ρίχνουμε στο μπολ. Χοντροκόβουμε τον δυόσμο, τον βασιλικό, τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο μπολ. Ρίχνουμε την ξερή ρίγανη, πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Σχηματίζουμε τους ντοματοκεφτέδες δίνοντας οβάλ σχήμα με δύο κουτάλια. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 3-5 λεπτά για να πάρουν χρώμα. Όταν οι ντοματοκεφτέδες είναι έτοιμοι τους μεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα.
5. Σουβλάκια με ψητά λαχανικά με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό και μυρωδικά
Υλικά
- 2 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
- 2 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
- 2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε φέτες τετράγωνες
- 2 πιπεριές πράσινες κομμένες σε φέτες τετράγωνες
- 100 ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό κομμένο σε κύβους
- ντομάτα λιαστή κομμένη σε φέτες τετράγωνες
- κρεμμύδι ξηρό κομμένο σε φέτες τετράγωνες
- Διάφορα μυρωδικά (άνηθος, θυμάρι κ.λ.π)
Για τη σάλτσα
- ελαιόλαδο
- ξύδι μπαλσάμικο
- λίγο σκόρδο
Εκτέλεση
Κόβουμε τα είδη που θα αποτελέσουν το σουβλάκι μας, σύμφωνα με τη συνταγή. Μαρινάρουμε για μισή ώρα μέσα στη σάλτσα με το ελαιόλαδο και το ξύδι. Κατόπιν ετοιμάζουμε το σουβλάκι και το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά. Πασπαλίζουμε με αρωματικά βότανα. Μπορούμε να το σερβίρουμε με ρύζι.
6. Ρολά μελιτζάνας με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό
Υλικά
- 7 - 8 μελιτζάνες
- 250 γρ. ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό σε κύβους
- ¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ½ πιπεριά ψιλοκομμένη
- 5 μεγάλες ώριμες ντομάτες, περασμένες στο μούλτι
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες πάχους 1,5 εκατοστού. Τις αλατίζουμε, τις τηγανίζουμε και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά, τις αραδιάζουμε σε 2 λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 200°C για 10΄- 15’ να μαλακώσουν ελαφρά. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και την πιπεριά. Ρίχνουμε τις ντομάτες, το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μαϊντανό και τη ζάχαρη και βράζουμε τα υλικά για 10΄- 15΄ λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε 4 κουταλιές της σούπας από τη σάλτσα μας, σ᾿ ένα πυρέξ. Τοποθετούμε σε κάθε φέτα μελιτζάνας από ένα κυβάκι ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό και την τυλίγουμε σε ρολό. Αφού ετοιμάσουμε όλα τα ρολά, τα βάζουμε στο πυρέξ το ένα δίπλα στο άλλο και ρίχνουμε λίγο λαδάκι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 20΄- 25΄ λεπτά περίπου, μέχρι να «πιουν» τα υγρά τους και να μείνουν με το λάδι τους.