fbpixel

Search icon
Search
New Entries: Τα νέα μουσεία στον κόσμο που εντυπωσιάζουν με το ακαταμάχητο design τους
DESIGN NEWS

New Entries: Τα νέα μουσεία στον κόσμο που εντυπωσιάζουν με το ακαταμάχητο design τους

Έχουν ήδη ανοίξει τις πύλες του ή αναμένεται να το κάνουν μέχρι το τέλος του έτους


Οι επισκέψεις στα μουσεία είναι σίγουρα κάτι που μας είχε λείψει και ιδίως τα ταξίδια στο εξωτερικό. Με νέα εποχή να βρίσκεται μπροστά μας, ήρθε η ώρα να αδράξουμε κάθε ευκαιρία που μας προσφέρεται και να γεμίσουμε και πάλι την καθημερινότητά μας με όμορφες στιγμές, όπως αυτές που αφήσαμε για καιρό πίσω μας και ακόμα πιο δυνατές. Για εσάς που λατρεύετε την τέχνη και συνηθίζεται να «χάνεστε» στα μονοπάτια της, τα new openings των ολοκαίνουριων μουσείων γίνονται η τέλεια αφορμή για να πείτε ένα τεράστιο «ναι» σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

Παρακάτω, τα πιο εντυπωσιακά brand new μουσεία ανά τον κόσμο!

1. Bourse de Commerce - Pinault Collection, Παρίσι

bourse-de-commerce-1.jpg

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Τadao Αndo παρουσίασε φιλόδοξα σχέδια για τη μετατροπή του εμπορικού χρηματιστηρίου του Παρισιού σε μουσείο του επιχειρηματία και συλλέκτη τέχνης François Pinault. Ως μέρος του έργου, ο οποίος έχει σχεδιάσει έναν κεντρικό κύλινδρο που θα εισαχθεί στην υπάρχουσα δομή, σχηματίζοντας έναν νέο εκθεσιακό χώρο. Tο υπόλοιπο κτίριο, συμπεριλαμβανομένου του θόλου, το οποίο αναγράφεται ως ιστορικό μνημείο, θα αποκατασταθεί πλήρως και θα τροποποιηθεί. Το μουσείο έχει ανοίξει από τις αρχές του έτους και σας περιμένει να το εξερευνήσετε.

2. Humboldt Forum, Βερολίνο

0-PBlRY.jpg

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτιστική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Το Humboldt Forum καταλαμβάνει μια μερική ανακατασκευή του Stadtschloss, ενός πρωσικού βασιλικού παλατιού που σχεδιάστηκε από τον Andreas Schlüter στα πρόθυρα του 18ου αιώνα. Το παλάτι κατεστραμμένο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατεδαφίστηκε και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από το Παλάτι της Δημοκρατίας, στο οποίο στεγάστηκε το κοινοβούλιο μέχρι το 1990, όταν το κτήριο του κοινοβουλίου έκλεισε και κατεδαφίστηκε για να ανοίξει ο χώρος για το μουσείο. Χτισμένες γύρω από ένα ατσάλινο πλαίσιο με τσιμεντένιους πυρήνες, τρεις από τις προσόψεις του μουσείου είναι αντίγραφα του αρχικού παλατιού, ενώ η τέταρτη είναι μια μοντέρνα πέτρινη πρόσοψη σχεδιασμένη από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Franco Stella. Έχει ήδη ανοίξει και το design του μας γυρίζει σε άλλες εποχές.

3. The New Munch Museum, Oslo

00-htmMU.jpg

Η μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης στον κόσμο από τον Edvard Munch ανοίγει στο λιμάνι του Oslo, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον μας. Μέχρι τώρα, η ουσιαστική συλλογή έργων ενός από τους πιο διάσημους ζωγράφους της Σκανδιναβίας ήταν μπλοκαρισμένη σε ένα κτίριο ανατολικά του κέντρου του Oslo. Ο νέος χώρος 13 ορόφων θα φέρει στο προσκήνιο σχεδόν πάνω από 1.200 πίνακες που ανήκουν στο μουσείο, με πολλούς για πρώτη φορά. Το μουσείο θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν μόνο καλλιτέχνη. Γίνεται μέρος του παραλιακού ορίζοντα του Oslo στην περιοχή Bjørvika, μια νέα αστική ανάπτυξη όπου βρίσκεται επίσης η Όπερα του Oslo. Το κτίριο σχεδιάστηκε από την ισπανική εταιρεία Estudio Herreros και είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο σκυρόδεμα και χάλυβα, με πρόσοψη από ημιδιαφανές, διάτρητο αλουμίνιο και αναμένεται να ανοίξει στις 22 Οκτωβρίου.

4. GES-2 Arts Center, Μόσχα

000.jpg

Χτισμένο από το 1907, το GES-2 είναι ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με θέα στον ποταμό Moskva, που βρίσκεται στη δημοφιλή περιοχή του Κόκκινου Οκτωβρίου στο κέντρο της Μόσχας. Το νέο κέντρο τέχνης, που ανατέθηκε από το V-A-C Foundation από τον δισεκατομμυριούχο Leonid Mikhelson, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Renzo Piano και φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών, ένα αμφιθέατρο, ένα κέντρο εκπαίδευσης και μια βιβλιοθήκη. Οι καλλιτέχνες της συλλογής V-A-C περιλαμβάνουν τους Wassily Kandinsky, Gerhard Richter και Christopher Wool. Το GES-2 σχεδιάζει να ανοίξει για το τοπικό κοινό με την έκθεση Santa Barbara εμπνευσμένη από τον Ισλανδή καλλιτέχνη Ragnar Kjartansson. 

5. M+, West Kowloon Cultural District, Hong Kong

0000.jpg

Το M+, το νέο μουσείο οπτικής κουλτούρας του Hong Kong που βρίσκεται στην πολιτιστική περιοχή West Kowloon, θα είναι αφιερωμένο στην εικαστική τέχνη του 20ού και 21ου αιώνα, τον σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική και την κινούμενη εικόνα από το Hong Kong, την ηπειρωτική Κίνα και αλλού στην Ασία. Το M+ θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία σύγχρονης οπτικής κουλτούρας στον κόσμο, καθώς η αρχιτεκτονική μορφή των Herzog & de Meuron θα φιλοξενήσει τρεις κινηματογράφους, ένα θέατρο διαλέξεων, ένα κέντρο εκμάθησης, χώρους παραστάσεων, καθώς κι εστιατόρια και coffee spots με δημόσια βεράντα στον τελευταίο όροφο με θέα στο λιμάνι της Βικτώριας και στον ορίζοντα του Hong Kong. Το ίδρυμα με την επεκτεινόμενη συλλογή 8.000 αντικειμένων και 47.000 αρχειακών ειδών προορίζεται να ανταγωνιστεί την Tate Modern και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη και πρόκειται να ανοίξει στις 12 Νοεμβρίου.

6. Musee Audemars Piguet, Ελβετία

musee-audemars-piguet-l.jpg

Έναν χρόνο πριν, η εταιρεία ρολογιών πολυτελείας Αudemars Piguet ανακοίνωσε το opening του νέου «ζωντανού» μουσείου που σχεδιάστηκε από την ομάδα Bjarke Ingels. Φέρνοντας μαζί την ιστορία και την καινοτομία σε μια στέγη, η σπειροειδής δομή προσκαλεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν μια εκτενή συλλογή ρολογιών παράλληλα με εργαστήρια παραγωγής επί τόπου. Το γυάλινο περίπτερο συμπληρώνει το παλαιότερο κτίριο της εταιρείας, όπου τα Jule Louis Audemars και το Edward Auguste Piguet δημιούργησαν το εργαστήρι τους το 1875. Η νέα δομή φαίνεται να ανεβαίνει από το έδαφος, με τζάμια από το δάπεδο μέχρι την οροφή που προσφέρουν θέα σε όλη την απομακρυσμένη κοιλάδα στην βουνά Jura.

Κεντρική Φωτογραφία: GES-2 Arts Center, Μόσχα