fbpixel

Search icon
Search
New Entries: Tα 10 μουσεία που κάνουν opening μέσα στο 2023 και μαγνητίζουν τα βλέμματα
ARTS & CULTURE

New Entries: Tα 10 μουσεία που κάνουν opening μέσα στο 2023 και μαγνητίζουν τα βλέμματα

Από τη Δανία στη Νότια Καρολίνα κι από τη Σεούλ στο Εδιμβούργο!


Ο κόσμος έχει επιστρέψει -πια- στους κανονικούς του ρυθμούς κι οι travel-lovers -κι όχι μόνο- ετοιμάζουν την bucket-list τους για το 2023. Λαμπεροί προορισμοί, μαγευτικές τοποθεσίες, πόλεις με ξεχωριστή κι ιδιαίτερη κουλτούρα. Το κάθε μέρος σε αυτόν τον κόσμο έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει, έχει τη δική του ομορφιά. Οι επισκέψεις στα μουσεία αποτελούν αγαπημένο part κάθε ταξιδιού και το ευχάριστο σε αυτή τη χρονική περίοδο, είναι ότι μέσα στη χρονιά που πέρασε κάνουν opening πολλά, άκρως εντυπωσιακά και σημαντικά μουσεία, σε διάφορα σημεία της γης. 

Το κάθε ένα από αυτά -ωστόσο- έχει τη δική του ιστορία κι έχει κάτι διαφορετικό να παρουσιάσει. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσει κανείς την ιστορία ενός τόπου, από την επίσκεψη σε κάποιο μουσείο; Εμείς συγκεντρώσαμε τα must-visit museums που μαγνητίζουν τα βλέμματα ήδη και σας τα παρουσιάζουμε.

Απολαύστε το ταξίδι σας περισσότερο από ποτέ!

Regan Vest – The Danish Cold War Museum

1006691e-a9a6-4eda-bc39-98b3a584f089.jpg

Θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες του σε μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 13 Φεβρουαρίου κι ήδη αποτελεί talk of the town. Το Regan Vest, ένα πρώην πυρηνικό καταφύγιο, που επί δεκαετίες αποτελούσε το μεγάλο και πολύ καλά φυλαγμένο μυστικό της Δανίας, μετατρέπεται σε κάτι τελείως διαφορετικό και μέσα από αυτό, οι visitors θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πάντα γύρω από τον Ψυχρό Πόλεμο. Το συγκεκριμένο καταφύγιο κατασκευάστηκε περίπου 200 πόδια κάτω από την επιφάνεια της γης, σε μία πολύ ιδιαίτερη τοποθεσία μέσα στο δάσος Rold Skov, τη δεκαετία του 1960 προκειμένου να προστατεύσει τη δανική κυβέρνηση και τη βασίλισσά της σε περίπτωση πυρηνικής έκτακτης ανάγκης. Τώρα, ανακατασκευάστηκε και παίρνει τη μορφή ενός μουσείου, μέσα από το οποίο ο σύγχρονος κόσμος μπορεί να πάρει μία ιδέα από τη ζωή εκείνης της εποχής. Τα vibes αυτού του μέρους, οι εικόνες που συναντά κανείς, δημιουργούν μία έκρηξη συναισθημάτων και καθιστούν το συγκεκριμένο μέρος must-visit για όσους θέλουν να κάνουν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και να γνωρίσουν ό,τι πραγματικά συνέβη σε μία πολύ σκληρή χρονική περίοδο για πολλούς ανθρώπους που υπέφεραν. Ο χώρος περιλαμβάνει κι ένα νέο μουσείο που αποτελείται από τέσσερις μαύρες κατασκευές που μοιάζουν με κουτιά.

Grand Egyptian Museum

29ba12c3-3256-4f82-a8b6-c2e97c161533.jpg

Λίγοι το γνωρίζουν -δυστυχώς- αλλά η Αίγυπτος είναι μία χώρα με τεράστια ιστορία. Με σπάνια κουλτούρα, με πολύ βαθιές κι ιδιαίτερες ρίζες. Από το 2020, όλοι όσοι αγαπούν αυτόν τον τόπο και την ιδιαίτερη ομορφιά του, περίμεναν υπομονετικά τα εγκαίνια του Grand Egyptian Museum και τώρα, έφτασε η μεγάλη στιγμή! Σύμφωνα με την ανακοίνωση του GEM, το grand opening, σε μία ιδιαίτερη τοποθεσία έξω από το Κάιρο, θα γίνει μέσα στο 2023. Πρόκειται για ένα πραγματικό αριστούργημα, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου, στο οποίο έχουν μεταφερθεί αντικείμενα από όλη την Αίγυπτο κι όχι μόνο. Για πρώτη φορά ever, οι guests θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά ολόκληρη τη συλλογή θησαυρών του Βασιλιά Τουταγχαμών, αλλά και πολύ σπάνια κι ιδιαίτερα αντικείμενα από τον φαραωνικό πολιτισμό της Αιγύπτου μέχρι τις πιο σύγχρονες αρχαιοελληνικές και ρωμαϊκές περιόδους της αιγυπτιακής ιστορίας. Το big plan του του αρχιτεκτονικού γραφείου Heneghan Peng Architects χρειάστηκε να σταματήσει αρκετές φορές και να πάρει μία σειρά από παρατάσεις, όμως όλα δείχνουν ότι δε θα υπάρξει νέα καθυστέρηση και πλέον, το μόνο που αναμένεται είναι η ημερομηνία των επίσημων εγκαινίων.

The Punk Rock Museum 

52423267276-8bf67a46ec-k0.webp

Είτε ανήκουν στην κατηγορία των rock ή punk-lovers, είτε όχι, όσοι βρίσκονται στη Νεβάδα, επιβάλλεται να κάνουν μία mini στάση στο The Punk Rock Museum, που θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες τους στις 10 Μαρτίου. Οι guests, θα μπορούν -μεταξύ άλλων- να μάθουν τα πάντα γύρω από τα συγκεκριμένα ακούσματα και κυρίως, θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν στο μέγιστο βαθμό την επίδραση του punk rock στην τέχνη, τη μόδα και την pop κουλτούρα. Στο συγκεκριμένο μουσείο, θα φιλοξενείται η πιο μεγάλη κι ολοκληρωμένη έκθεση στον κόσμο με αντικείμενα, φυλλάδια, φωτογραφίες, ρούχα, όργανα, χειρόγραφους στίχους κι έργα τέχνης, από τα πιο famous -κι όχι μόνο- συγκροτήματα, που καθόρισαν την πορεία της μουσικής κι άφησαν το δικό τους στίγμα, αποκτώντας fans σε κάθε γωνιά αυτού του κόσμου. Plus: Οι visitors θα μπορούν να κάνουν δικά τους διάφορα αντικείμενα που θα διατίθενται προς πώληση, ενώ θα λειτουργεί και tattoo studio.

International African American Museum

iaam-0.webp

Ένα ταξίδι στις ΗΠΑ αποτελεί στόχο κι όνειρο ζωής για πολλούς ανθρώπους. Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του πλανήτη, επανέρχεται περισσότερο από ποτέ το "καυτό" topic του φυλετικού ρατσισμού και διαχωρισμού, με τα φριχτά περιστατικά και τα θύματα αυτού του τυφλού μίσους, να αυξάνονται διαρκώς. Όπως σε όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, μοναδική λύση, μοναδική διέξοδος είναι η γνώση! Πολύ σύντομα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, πρόκειται να πραγματοποιήσει τα εγκαίνιά του το International African American Museum στη Νότια Καρολίνα και το ενδιαφέρον είναι ήδη τεράστιο. Πρόκειται για μία τεράστια εγκατάσταση στην αποβάθρα Gadsden's Wharf, που αποτέλεσε τον πρώτο προορισμό για περίπου 100.000 υπόδουλους Αφρικανούς κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του διεθνούς δουλεμπορίου. Όσοι βρεθούν σε αυτό το μουσείο, θα μπορέσουν να μάθουν ακόμη και τις πιο σκληρές λεπτομέρειες για την ιστορία της δουλείας στην αμερικανική ήπειρο και να γνωρίσουν την πραγματική ομορφιά της αφροαμερικανικής κουλτούρας. Ένας ολόκληρος κόσμος, απλώνεται σε μία τεράστια έκταση, που θα αποτελείται από εννιά αίθουσες, στις οποίες θα φιλοξενηθούν περισσότερα από 300 έργα τέχνης και ιστορικά αντικείμενα. 

Amelia Earhart Hangar Museum

lockheed-electra-like-the-one-amelia-earhart-flew-at-atchison-kansas-amelia-earhart-hangar-museum-opening-2023.webp

Η Amelia Earhart, υπήρξε μία σπουδαία γυναίκα που άφησε το δικό της στίγμα και μία σπουδαία παρακαταθήκη. Τώρα, στις 14 Απριλίου, στο αεροδρόμιο Amelia Earhart Memorial, στο Άτκινσον του Κάνσας, θα ανοίξει τις πόρτες του ένα υπερσύγχρονο, εντυπωσιακό μουσείο, ως φόρος τιμής στη μνήμη της. Η συγκεκριμένη γυναίκα, εξαφανίστηκε στην περιοχή γύρω από τον Κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στη Νήσο Χάουλαντ, στην προσπάθειά της να πραγματοποιήσει τον γύρο της γης το 1937 κι έκτοτε, αποτελεί σύμβολο της γυναικείας δύναμης. Λειτουργεί σαν πρότυπο, είναι το απόλυτο παράδειγμα αφοσίωσης, τόλμης. Στο Amelia Earhart Hangar Museum θα φιλοξενηθεί μία σειρά από σχέδια Art Deco από τη δεκαετία του 1920 και του 1930, ενώ μέσα από τις 14 διαφορετικές, διαδραστικές εκθέσεις, οι visitors του μουσείου θα μπορούν να γνωρίσουν τη ζωή της Earhart από την παιδική της ηλικία στο Κάνσας, μέχρι και την ενασχόλησή της με την αεροπορία.

Robot Science Museum

seoul-robot-science-museum-maa-dezeen-2364-hero-a.webp

Στην μακρινή -κι άκρως εντυπωσιακή- Σεούλ, θα ανοίξει τις πόρτες του τον Ιούλιο του 2023 το πρώτο μουσείο που είναι αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική. Το Robot Science Museum θα αποτελείται από τέσσερις extra-large ορόφους, που θα περιλαμβάνουν οτιδήποτε έχει σχέση με τα ρομπότ, την τεχνολογία και τους υπολογιστές, ενώ είναι ενδεικτικό ότι για την κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί ρομπότ! Μεγάλος στόχος των δημιουργών αυτού του φουτουριστικού μουσείο είναι να αναδειχθεί η αξία της ρομποτικής τεχνολογίας, αλλά και η σημασία της εκπαίδευσης. Παράλληλα, το νέο αυτό δημιούργημα θα μπορέσει να εκπαιδεύσει την next-generation των προγραμματιστών και θα προσφέρει πρόσβαση σε μερικές από τις πιο πρωτοποριακές εξελίξεις στους λάτρεις της τεχνολογίας.

Scottish National Gallery

scottish-national-gallery-0.webp

Άνοιξε για πρώτη τις πόρτες της το 1859, αλλά τώρα παίρνει μία νέα μορφή. Η Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας ή αλλιώς η Scottish National Gallery, ξεχωρίζει για το νεοκλασικό της στιλ κι έφτασε η στιγμή να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Το νέο project, ουσιαστικά η νέα πτέρυγα, θα εγκαινιαστεί το καλοκαίρι του 2023 και θα προσφέρει μία απίστευτη θέα στους διάσημους κήπους Princes Street Gardens. Το πρώτο part του έργου της Εθνικής Πινακοθήκης της Σκωτίας ολοκληρώθηκε το 2019, ωστόσο, ακολούθησε μία τεράστια καθυστέρηση, που οφείλονταν κυρίως στις εργασίες που έγιναν υπογείως για την επέκτασή του. Το ευχάριστο είναι πως τα προβλήματα ξεπεράστηκαν κι όπως όλα δείχνουν, έφτασε η στιγμή για τη new era, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στην Σκωτία. 

Manchester Museum

manchester-museum-exterior-1200x800.webp

Το Manchester Museum θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό στις 18 Φεβρουαρίου του 2023, καθώς προηγήθηκε μία τεράστια ανακατασκευή. Έφτασε η στιγμή, να παρουσιάσει μία νέα, πλούσια σειρά από ιστορικές συλλογές, αλλά και νέες εκθέσεις και το τελικό αποτέλεσμα, αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον. Το συγκεκριμένο μουσείο, αποτελεί part του University of Manchester και για πρώτη φορά, εγκαινιάστηκε το 1890, ενώ αυτή τη στιγμή θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ άλλων, θα υπάρχει μία νέα αίθουσα αφιερωμένη στην Νότια Ασία, σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο, αλλά και μία για τον κινέζικο πολιτισμό Lee Kai Hung. Το αρχιτεκτονικό γραφείο που συμμετείχε στο πρόγραμμα της τεράστιας ανάπλασης, η Purcell, είπε "ναι" σε μία εντυπωσιακή, διώροφη επέκταση, υιοθετώντας ένα μοντέρνο στιλ που χάρισε αέρα ανανέωσης σε όλη την περιοχή και στο πανεπιστήμιο.

Factory International 

the-factory-street-view-across-the-river-copyright-oma1174640.webp

Την ίδια στιγμή, το Μάντσεστερ ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα ακόμη εντυπωσιακό στολίδι, το Factory International. Πρόκειται για ένα νέο, υπερσύγχρονο μουσείο σύγχρονης τέχνης, που αντλεί έμπνευση από τη μουσική σκηνή «Manchester» της δεκαετίας του 1990. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2023, ενώ το συγκεκριμένο μουσείο περιγράφεται ως «παγκόσμιος προορισμός για τις τέχνες, τον πολιτισμό και τη μουσική». Πήρε το όνομά του από τη Factory Records, μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στο κίνημα Madchester, ενώ βρίσκεται στον πρώην χώρο των Granada Studios στο κέντρο του Μάντσεστερ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα περιλαμβάνει ένα ισόγειο, μια αποθήκη χωρητικότητας 5.000 ατόμων και μια αίθουσα 1.600 θέσεων και θα φιλοξενεί εκθέσεις τέχνης και εγκαταστάσεις, συναυλίες, καθώς και παραστάσεις θεάτρου, ενώ θα είναι και η έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ του Μάντσεστερ.

Museum of Art & Photography

map-0.webp

Η Ινδία σπάνια βρίσκεται στο επίκεντρο, σπάνια καταφέρνει να συγκεντρώσει τα βλέμματα επάνω της. Αυτή τη φορά -ωστόσο- γίνεται η μεγάλη ανατροπή! Το Museum of Art & Photography θα ανοίξει τις πόρτες του στις 18 Φεβρουαρίου κι ήδη, για όσους γνωρίζουν αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Πολιτείας της Καρνατάκα. Η μικρή πόλη Μπενγκαλούρου, επιλέχθηκε ως η ιδανική τοποθεσία για το νέο, αυτό, μουσείο εικαστικών τεχνών, που συνδυάζει πολλές διαφορετικές τεχνοτροπίες και φιλοξενεί μία σημαντική συλλογή έργων Ινδών καλλιτεχνών. Συνολικά, περιλαμβάνει ήδη μία πλούσια collection που αποτελείται από 60.000 έργα τέχνης, ενώ μερικά από αυτά, είναι ακόμη και ψηφιακά, όπως το "Painted Stitches, Woven Stories-II". Η Ινδία έχει την τιμητική της και το 2023, δείχνει να είναι η χρονιά της!

Κεντρική φωτογραφία: International Factory, Manchester