Την καλύτερη εποχή της μοιάζει να περνάει η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας. Οι προτάσεις και οι νέες ιδέες στον χώρο της εστίασης δείχνουν να «περισσεύουν» με πραγματικούς concept makers και ταλαντούχους σεφ να επενδύουν στη μαγεία της δημιουργίας. Από fine dining εστιατόρια, μέχρι χαλαρά meeting places για απίθανο comfort food, γλυκούς επίγειους παραδείσους αλλά και στιγμές αναβίωσης κλασικών συνταγών, ο κόσμος της γαστρονομίας στην πρωτεύουσα εξελίσσεται συνεχώς. Περνώντας μια βόλτα από τα καλύτερα new entries σε διάφορες περιοχές της, παρακάτω μπορείτε να ανακαλύψετε τις πιο «νόστιμες» νέες αφίξεις που θα σας πείσουν -εάν δεν βρίσκεστε ήδη εκεί- να κλείσετε το επόμενο ταξίδι σας στην Αθήνα.
Blue Oyster
Μόλις λίγες ημέρες λειτουργίας μετράει το Blue Oyster στο κέντρο της Αθήνας στην Κολοκοτρώνη 62. Ένα αυθεντικό oyster bar όπου οι φυσαλίδες και τα φρέσκα θαλασσινά έχουν τον πρώτο λόγο. Οι δημιουργοί πίσω από αυτό το νέο εγχείρημα μετρούν χρόνια εμπειρίας στα στέκια Noel και ΦΙΤΑ. Πρόκειται για ένα χαλαρό, γρήγορο bar όπου η πολυτέλεια συναντά τις θεϊκές γεύσεις της θάλασσας με ιδιαίτερη προσοχή στις πρώτες ύλες. Το μπλε κοβαλτίου κυριαρχεί στη διακόσμησή του, θυμίζοντας τις αποχρώσεις του θαλασσινού νερού και φέρνοντας στο νου την αλμύρα, που ωστόσο αυτήν τη φορά συνδέεται με τις απολαυστικές αναφορές από γειτονική νότια Ιταλία, όπου στρείδια, μύδια έχουν πάντα την τιμητική τους και συνδυάζονται υπέροχα με ένα ποτήρι σαμπάνιας ή κάποιο κλασικό cocktail. Υπέροχο σεβίτσε, tartare καραβίδας και το ημίπαστο σκουμπρί με πίκλες παντζαριού, αλλά και αυθεντικά γαλλικά στρείδια παρελαύνουν στη μαξιμαλιστική μπάρα του Blue Oyster και προσφέρουν μια νέα εμπειρία ψαροφαγίας.
Info: Κολοκοτρώνη 62, @blueoysterathens
Brutus Tavern
Ένα νέο premium steak house δια χειρός της ομάδας των Γιάννη Μωράκη, Γιώργου Μελισσάρη και Γιώργου Κανελλόπουλου άνοιξε της πύλες του στο Κολωνάκι θυμίζοντας κάτι από Νέα Υόρκη και Παρίσι. Στον χώρο που φιλοξένησε το παλιό Nikkei και Patpong, πλέον στεγάζεται ένα από τα πιο sexy restaurants της πρωτεύουσας. Κοσμοπολίτικος αέρας, εκλεπτυσμένο design και χαμηλός φωτισμός σκιαγραφούν ένα μοναδικό σκηνικό που θα σας βάλει σε love mood. Οι ιδιαίτερες κοπές, τα μπέργκερ με dry aged κιμά και το κοτόπουλό του με τρούφα, πρέπει να ενταχθούν στην checklist σας με τα most-favorite πιάτα της Αθήνας. Λευκά τραπεζομάντηλα στο art de la table και με μια ενημερωμένη λίστα κρασιών, το Brutus Tavern, σηκώνει αυλαία μόνο για δείπνο, και το αποτέλεσμα θα σας ξετρελάνει!
Info: Λεβέντη 3, Κολωνάκι, @brutustavern
Grande Dame
Στους πρόποδες της Πλάκας μέσα σε ένα ιστορικό κτίριο του 1817, θα συναντήσετε το καινούριο Grande Dame με την υπογραφή του έμπειρου σεφ Γιάννη Σολάκη. Η αριστοτεχνική τεχνική το διακρίνει στην κουζίνα του αλλά και στη διακόσμηση. Ο σεφ του αγαπάει τις κλασικές γεύσεις και τις παρουσιάζει στην πιο κομψή εκδοχή τους. Το μενού του θα διαμορφωθεί πλήρως μετά το Πάσχα, ενώ σίγουρα περιλαμβάνει μια σύγχρονη ματιά στην αστική κουζίνα της παλιάς Αθήνας. Η κάβα του διαθέτει περισσότερες από 150 ετικέτες ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις προτάσεις του από υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες Ελλήνων παραγωγών. Το περιβάλλον του ατμοσφαιρικό, μεταφέροντάς μας στα παλιά εστιατόρια της πρωτεύουσας, όπου στιλ και all time classic «μαγιές» κυριαρχούσαν.
Info: Νίκης 46, Σύνταγμα, @grande_dame_athenian_tavern
Mayan Restaurant - Cocina Nikkei
To πρώτο του εστιατόριο άνοιξε ο γνωστός Έλληνος σεφ με διεθνείς τίτλους, Σταμάτης Τσίλιας. Ο ίδιος αποτελεί για χρόνια εκπρόσωπος της Nikkei κουζίνας, του μείγματος περουβιανής με γιαπωνέζικης γεύσης. Το Mayan έχει γίνει ήδη talk of the town στον Κεραμεικό, ενώ υπόσχεται εξωτικές νύχτες με σπάνια αρώματα και ιδιαίτερα πιάτα. Στη διακόσμησή του, το Μεξικάνικο στοιχείο γίνεται άμεσα αντιληπτό με μεγάλους ξύλινους πάγκους, άνετους καναπέδες, πολύχρωμα μαξιλάρια κι εξωτικά cocktails. Δώστε ψήφο εμπιστοσύνης στα ζεστά ορεκτικά του, όπως τα αυθεντικά χειροποίητα empanadas -τα δημοφιλή πιτάκια από τη Λατινικής Αμερικής- αλλά και στο μεσογειακό cheviche του. Δροσιστικά ποτά που «καίνε» τον ουρανίσκο δεν πρέπει να λείπουν από τη λίστα σας και το βράδυ θα εξελιχθεί σίγουρα με τον καλύτερο τρόπο...
Info: Μεγάλου Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός, @mayan.restaurants
Mexico Mi Amor
Το νέο mexican απόκτημα του Κολωνακίου ακούει στο όνομα Mexico Mi Amor. Αυτό τα λέει όλα: Χαλαρό στέκι για όσους αγαπούν τις γεύσεις με μια latin προέλευση, ενώ το περιβάλλον του αναδεικνύει ένα μείγμα cult αισθητικής με ένα μοντέρνο αλά Frida Kahlo twist. Ζουμερά burritos, καυτές fajitas, nachos και πολλές ακόμη spicy λιχουδιές θα σας βάλουν στο κλίμα. Άσπρο και μαύρο στους τοίχους, πράσινα φυτά και φυσικά cocktails όλων των ειδών -πολύ νόστιμες μαργαρίτες- σας περιμένουν για να προσθέσουν λίγο αλάτι στο επόμενο dinner σας!
Info: Τσακάλωφ 10, Κολωνάκι, @mexicomiamor_athens
Mouton
Το νέο wine bar-resto στην Ξενοκράτους έχει δόση νέα διάσταση στον τρόπο που μπορεί να πιει κανείς το κρασί του. Με πάνω από 280 ετικέτες κρασιού και μια εντυπωσιακή walk-in κάβα, στο Mouton μπορεί κανείς να απομονωθεί, να θαυμάσει τη ζωγραφιστή οροφή αλλά και να καθίσει στο μεγάλο μπαρ του. Σαν να βρίσκεσαι σε κάποιο παλιό κελάρι μοναστηρίου, η αίσθηση του κρυφού δημιουργεί το απόλυτο κλίμα ρομαντισμού. Χαμηλός φωτισμός από κεριά και ιδιαίτερα fine dining πιάτα -χωρίς υπερβολές όμως- σε ανταμείβουν και με το παραπάνω! Στα ατού του τα θεϊκά αραντσίνι του με μανιτάρια, τρούφα και τραγανό προσούτο, το λεμονάτο καρπάτσιο του, η πάπια του αλλά και τα one-of-a-kind πλατό, αλλαντικών και τυριών, που μπορούν να συνοδεύσουν τέλεια το κρασί σας.
Info: Ξενοκράτους 21, Κολωνάκι, @mouton.athens
Soil
Ένα παλιό αρχοντικό του 1925 στο Παγκράτι αποτέλεσε τον ιδανικό χώρο που θα υποδεχόταν το νέο most talked-about εστιατόριο της Αθήνας. Στο Soil η earthy gastronomy συναντά τη μοντέρνα κουζίνα. Οι πρώτες ύλες του, μυρωδικά και λαχανικά καλλιεργούνται σε ένα κτήμα στο Αλεποχώρι ενώ οι συνεργασίες με άλλους μικρούς παραγωγούς είναι γεγονός. Το Soil δείχνει σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ με τη φίνα και λιτή διακόσμησή του με vintage έργα τέχνης, γαληνεύει την ψύχη σου. Σε δύο ορόφους θα βρει κανείς ό,τι ψάχνει, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα δημιουργίας prive καταστάσεων στο επιμελώς οργανωμένο του chef's table. Μανιτάρια, burger χελιού και φανταστικές γαρίδες με πορτοκάλι είναι μόνο μερικές από τις must-try προτάσεις του.
Info: Φερεκύδου 5, Παγκράτι, @soilrestaurant.gr
Sweet Nolan
Tο νέο απόκτημα του Σωτήρη Κοντιζά εισάγει τις γλυκές δημιουργίες στο σύμπαν του Nolan. Η «γλυκιά» εκδοχή του αποτελεί ένα αυθεντικό japanese pastry shop. Ένα αστικό ζαχαροπλαστείο με σύγχρονο design με μάρμαρο και μοντέρνες γεύσεις θα σας βάλει στο DNA του σεφ. Τα γλυκά στα τρόλει ανανεώνονται συνεχώς, ενώ όλα οργανώνονται σε έναν ενιαίο πάγκο, η παραγωγή και η κατανάλωση. Οι επιλογές πολλές και με προελεύσεις από όλον τον κόσμο. Είμαστε σίγουροι ότι θα λατρέψετε το cheesecake του αλλά και τα pasteis de nata, τα πορτογαλικά ταρτάκια με crispy σφολιάτα, που δείχνουν να είναι και τα αγαπημένα του ίδιου του σεφ.
Info: Απόλλωνος 6, Σύνταγμα, @sweet_nolan