fbpixel

Search icon
Search
Νερό με μέλι και λεμόνι: Αποτελεσματικό αδυνατιστικό ή μύθος;
WELLNESS

Νερό με μέλι και λεμόνι: Αποτελεσματικό αδυνατιστικό ή μύθος;

Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού ζεστού νερού με μέλι και λεμόνι είναι τόσο νόστιμη όσο και καταπραϋντική


Είναι αλήθεια ότι το μέλι και τα λεμόνια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως το fat burning, την εξάλειψη της ακμής ή την «έξοδο» των τοξινών από το σώμα. Παρόλα αυτά πολλά ακούγονται για την αδυνατιστική τάση που απαιτεί την κατανάλωση ενός ποτηριού με νερό, μέλι και λεμόνι κάθε πρωί. Είναι όντως αποτελεσματικό ή ακόμα ένας μύθος; 

shutterstock-2351679409.jpg

Τόσο το μέλι όσο και τα λεμόνια είναι δημοφιλείς τροφές που χρησιμοποιούνται συνήθως για να αρωματίσουν πιάτα και ποτά. Το μέλι χρησιμοποιείται συνήθως ως φυσικό υποκατάστατο της επεξεργασμένης ζάχαρης και έχει επίσης ορισμένες θεραπευτικές χρήσεις, όπως η θεραπεία δερματικών πληγών και εγκαυμάτων. Από την άλλη, τα λεμόνια είναι εσπεριδοειδή που παράγονται κυρίως για τον ξινό χυμό τους. Επιπλέον, ο πολτός και η φλούδα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Τα περισσότερα οφέλη αυτού του ξινού φρούτου για την υγεία προέρχονται από τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C και άλλων ευεργετικών φυτικών ενώσεων. Είναι κοινή πεποίθηση λοιπόν, ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο συστατικών σε ένα ρόφημα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός μακρύ καταλόγου κοινών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πεπτικών προβλημάτων, της ακμής και της αύξησης βάρους. Ενώ το μέλι και τα λεμόνια έχουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, δεν υποστηρίζονται επιστημονικά όλοι οι ισχυρισμοί σχετικά με τον συνδυασμό του νερού με μέλι και λεμόνι.

shutterstock-387544012.jpg

Η ανάμειξη μελιού με νερό και λεμόνι μπορεί να βελτιώσει την υγεία με διάφορους τρόπους

Τόσο τα λεμόνια όσο και το μέλι παρέχουν οφέλη για την υγεία που υποστηρίζονται από επιστημονικές μελέτες. Ο συνδυασμός τους σε ένα γευστικό ρόφημα μπορεί επίσης να έχει κάποια πλεονεκτήματα. Παρακάτω εξερευνούμε ορισμένους ισχυρισμούς για την υγεία σχετικά με το νερό με μέλι λεμόνι που υποστηρίζονται από την επιστήμη.

  • Μπορεί να είναι χρήσιμο όταν είστε άρρωστοι
  • Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος
  • Αποβάλλει τις τοξίνες
  • Αντιμετωπίζει την ακμή
  • Καίει το λίπος
  • Ενισχύει τη γνωστική απόδοση

Πώς να φτιάξετε και να χρησιμοποιήσετε το νερό λεμονιού με μέλι

Η παρασκευή νερού με μέλι λεμόνι είναι απλή.

Απλώς αναμείξτε το χυμό από μισό λεμόνι και ένα κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστο μέλι υψηλής ποιότητας σε ένα φλιτζάνι ζεστό ή χλιαρό νερό. Αυτό το ρόφημα καταναλώνεται συνήθως ζεστό, αλλά μπορεί επίσης να παγώσει και να το απολαύσετε με μερικά παγάκια. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ποσότητες χυμού λεμονιού ή μελιού ανάλογα με τα γούστα σας. Ωστόσο, να θυμάστε ότι το μέλι είναι πηγή θερμίδων και πρόσθετης ζάχαρης. Το νερό με μέλι λεμόνι μπορεί να απολαμβάνεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, συμπεριλαμβανομένου και ως χαλαρωτικό ρόφημα πριν από τον ύπνο. Επειδή περιέχει χυμό λεμονιού, το ξέπλυμα του στόματός σας με σκέτο νερό μετά την κατανάλωση αυτού του ροφήματος είναι σημαντικό για να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του οξέος και να αποτρέψει τη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών.