fbpixel

Search icon
Search
Νερό με λεμόνι: Τελικά βοηθάει στην απώλεια βάρους;
WELLNESS

Νερό με λεμόνι: Τελικά βοηθάει στην απώλεια βάρους;

Αναλύουμε τα οφέλη αυτής της γνωστής πρακτικής


Το νερό με στημένο λεμόνι είναι πιθανώς μία από τις πιο γνωστές διατροφικές συμβουλές που ακούγονται τα τελευταία χρόνια. Είναι ωστόσο μία σωστή τακτική; Βοηθά στην απώλεια βάρους; Έχει άλλα οφέλη ή μήπως μπορεί να είναι επικίνδυνο όταν δεν ακολουθούνται κάποιοι κανόνες;

Βρείτε παρακάτω τα αληθινά οφέλη αυτής της τάσης:

Νερό = Ενυδάτωση

Το νερό με στημένο λεμόνι ή το νερό με οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό (π.χ. με φέτες αγγουριού ή φυσικά σκέτο), μας προσφέρει ενυδάτωση, κάτι άκρως απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Εμπλουτίζοντας το νερό με επιπλέον συστατικά το κάνουμε πιο ενδιαφέρον, ειδικά αν είμαστε στην ομάδα ανθρώπων που δεν συμπαθούν τόσο το νερό. Οπότε, είτε προσθέστε στημένο λεμόνι, φλοίδες αγγουριού είτε φέτες πορτοκαλιού μαζί με μέντα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ενυδατωθείτε. Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα, στην ελαστικότητα και λάμψη του δέρματος και στη γενικότερα καλύτερη λειτουργία όλων των οργάνων.

Verdict: To νερό με στημένο λεμόνι προσφέρει ενυδάτωση, το οποίο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό.

Vitamin C Boost

Η βιταμίνη C αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας την φλεγμονή προκαλούμενη από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης βοηθά στην απορρόφηση του φυτικού σιδήρου (π.χ. από τα όσπρια) και βελτιώνει την υγεία του δέρματος συμμετέχοντας στην σύνθεση κολλαγόνου. 

Verdict: Ένα ποτήρι νερό με ένα λεμόνι προσφέρει περίπου το 50% των αναγκών μας σε βιταμίνη C αποτελώντας μία εξαιρετική πηγή αυτής της αντιφλεγμονώδους και σημαντικής βιταμίνης. 

shutterstock-2294718865.jpg

Εξαιρετική επιλογή αντί για αναψυκτικό

Αν αγαπάτε τα αναψυκτικά και έχετε βαρεθεί το ανθρακούχο νερό, το νερό με στημένο λεμόνι μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μία καλύτερη επιλογή. Τα αναψυκτικά, τόσο εκείνα με προσθήκη ζάχαρης όσο και με γλυκαντικά χωρίς θερμίδες, είναι καλό να αποφεύγονται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής. Ο βασικός λόγος είναι ότι τα αναψυκτικά προσφέρουν αυτό που περιγράφομε ως «κενές» θερμίδες, δηλαδή ενέργεια η οποία δεν προσφέρει βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία (όπως θα προσέφερε αντίστοιχα ένα μήλο) και έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων και παχυσαρκίας. Ακόμα και τα αναψυκτικά χωρίς θερμίδες δεν θεωρούνται υγιεινά, αφού περιέχουν πολλά χημικά συντηρητικά και σχεδόν καθόλου θρεπτικά συστατικά.

Verdict: Το νερό με στημένο λεμόνι μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική εναλλακτική των αναψυκτικών, εφόσον δεν προτιμάμε το σκέτο νερό ή το φυσικό ανθρακούχο νερό.

Απώλεια βάρους

Το νερό με λεμόνι προωθείται ως μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους. Ωστόσο υπάρχει πολύ μικρή επιστημονική βιβλιογραφία για να μπορεί να υποστηριχθεί επαρκώς αυτή η υπόθεση. Ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί το σωματικό βάρος είναι με την αλλαγή το τρόπου ζωής, τόσο με τη συνολική βελτίωση της διατροφής όσο και με την ένταξη συστηματικής δραστηριότητας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικά χάπια, αν υπήρχαν θα ήμασταν οι πρώτοι που θα το δοκιμάζαμε

Verdict: Δεν είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο ότι το νερό με στημένο λεμόνι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Βοηθά την πέψη

Το λεμόνι έχει μελετηθεί στη συμβολή του στην πέψη, όταν καταναλώνεται πριν από ένα γεύμα. Ωστόσο υπάρχει ανάγκη από μεγαλύτερες μελέτες ώστε να υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη απάντηση.

Verdict: Φαίνεται το νερό με στημένο λεμόνι να βοηθά στη διαδικασία της πέψης, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες μελέτες ώστε να θεωρηθεί επίσημη οδηγία φορέων υγείας. 

Το πιο σημαντικό

Είναι ωραίο και ενδιαφέρον να βρίσκουμε τρόπους να ανανεώνουμε τη διατροφή μας. Ωστόσο δεν παύει να ισχύει ότι για μια επιτυχημένη διατροφική προσέγγιση, το πιο σημαντικό είναι η «μεγάλη εικόνα», δηλαδή η πλειοψηφία των επιλογών μας να είναι θρεπτικές, ισορροπημένες και φυσικά νόστιμες, χωρίς να αποκλείουμε εξολοκλήρου τα «απαγορευμένα». Υπάρχουν εκατοντάδες υγιεινές και εύκολες συνταγές στο διαδίκτυο για να ξεκινήσετε ένα απολαυστικό ταξίδι προς την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και να φτάσετε πιο εύκολα και ευχάριστα στους στόχους σας.

Καλή όρεξη!

niki-dietitian.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδη PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ