fbpixel

Search icon
Search
Narjes Mohammadi: Η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης που έγινε η φωνή των γυναικών του Ιράν
PEOPLE & MOMENTS

Narjes Mohammadi: Η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης που έγινε η φωνή των γυναικών του Ιράν

Αυτό είναι το πραγματικό πρότυπο για όλες και για όλους!


Όσο κι αν προσπαθούν να πείσουν αρκετοί για το αντίθετο, είναι δεδομένο πως εν έτη 2023 το Ιράν δεν αποτελεί μία χώρα που στηρίζει, τιμά και -κυρίως- σέβεται τις γυναίκες. Μάλλον συμβαίνει το αντίθετο και δυστυχώς, αυτό φαίνεται καθημερινά. Όσο μεγάλος κι αν είναι ο φόβος, όσο βαθύ κι αν είναι το σκοτάδι -ωστόσο- υπάρχουν ακόμη οι γυναίκες αυτές που κάνουν ένα step μπροστά. Που αρνούνται να σιωπήσουν και να σκύψουν το κεφάλι τους.

Σε αυτή την κατηγορία, ανήκει η Narjes Mohammadi. Η Ιρανή ακτιβίστρια έχει δώσει απίστευτες μάχες, έχει παλέψει σκληρά και τώρα, έφτασε η ώρα της αναγνώρισης, καθώς της απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Σπουδαία στιγμή με τεράστια σημασία!

Στο επίκεντρο η Ιρανή!

Το βραβείο Νόμπελ

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να τιμήσει την Narjes Mohammadi με το Νόμπελ Ειρήνης 2023 για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία για όλους», ανέφερε η Επιτροπή στη σχετική ενημέρωσή της και κάπως έτσι, είναι γεγονός! Η γυναίκα, αυτή, που έχει δώσει τόσες πολλές μάχες κι έχει υπομείνει πολλά, βλέπει τον κόσμο να υποκλίνεται στο μεγαλείο της, έστω και με αυτόν τον τρόπο. Το όνομά της έχει συνδεθεί με την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών του Ιράν κι οι σκληρές της μάχες της κόστισαν πολλά. Τα λόγια της πρόεδρου της Επιτροπής, Reiss-Andersen, για όσα έχει βιώσει η Ιρανή, είναι χαρακτηριστικά και αποτυπώνουν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την πραγματική αλήθεια. «Το καθεστώς της χώρας την έχει συλλάβει 13 φορές, την έχει φυλακίσει 5 φορές και την έχει καταδικάσει με ποινή κάθειρξης συνολικά 31 ετών και 154 μαστιγώματα».

«Η περίπτωση της Narjes Mohammadi είναι εμβληματική των τεράστιων κινδύνων που αναλαμβάνουν οι γυναίκες προκειμένου να προασπιστούν τα δικαιώματα όλων των Ιρανών. Απαιτούμε την απελευθέρωσή της και την απελευθέρωση όλων των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν φυλακιστεί στο Ιράν», ανέφερε -από τη δική της μεριά- η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Elizabeth Throssell, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ζητώντας την απελευθέρωση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Ιρανής ακτιβίστριας και συνέχισε: «Αυτό δείχνει πραγματικά το θάρρος και την αποφασιστικότητα των Ιρανών γυναικών, που είναι πηγή έμπνευσης για όλο τον κόσμο. Είδαμε το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους απέναντι στα αντίποινα, στον εκφοβισμό, τη βία και τις κρατήσεις». Η οργή ξεχειλίζει και τα ερωτηματικά είναι πολλά...

Όλοι ζητούν το αυτονόητο!

«Αυτό το βραβείο Νόμπελ θα ενισχύσει τον αγώνα της Narjes για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά κυρίως, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα βραβείο για το κίνημα "γυναίκα, ζωή, ελευθερία". Αυτό το βραβείο είναι για όλους τους ανθρώπους του Ιράν, για τους ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ναργκίς και άνθρωποι σαν εκείνη έχουν επιλέξει αυτού του είδους τη ζωή κι αν υποστηριχθούν, θα ενισχυθεί το κίνητρό τους να κυνηγήσουν τους στόχους τους», σημείωσε ο σύζυγος της Narjes, Taghi Rahmani, από το Παρίσι όπου βρίσκεται πλέον. Πρόκειται για μία γυναίκα-μαχήτρια. Για μία γυναίκα που δεν σταμάτησε ποτέ και πουθενά και στα 51 της χρόνια, αποτελεί μία εκ των πιο ενεργών και μακροβιότερων ακτιβιστριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν. 

Η γυναίκα, αυτή, εκτίει ποινή φυλάκισης 10 ετών στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης για «διάδοση αντικρατικής προπαγάνδας», ωστόσο, πλέον άπαντες ζητούν κι απαιτούν να αφεθεί ελεύθερη. Ακόμη κι η Επιτροπή Νόμπελ κάλεσε το Ιράν να αφήσει ελεύθερη την Narjes, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κάποια τέτοια -θετική- εξέλιξη. Στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, η Κυβέρνηση του Ιράν την έχει τιμωρήσει επανειλημμένα για τη δράση της, προσπαθώντας να βάλει ένα τέλος στην καριέρα της ως μηχανικός, ενώ της έχει στερήσει την ελευθερία της και την επαφή με τα αγαπημένα πρόσωπα και την οικογένειά της κι είναι ενδεικτικό, το γεγονός ότι -σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ- η τελευταία φορά που άκουσε τις φωνές των 16χρονων διδύμων παιδιών της ήταν περίπου ένα χρόνο πριν, ενώ έχει να τα συναντήσει από κοντά οκτώ χρόνια! Τρομερός αριθμός, που προκαλεί ερωτηματικά και αποτροπιασμό. 

Η Narjes Mohammadi έγινε η 19η γυναίκα που κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο περίπου 1 εκατ. δολαρίων, ενώ το βραβείο θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.