fbpixel

Search icon
Search
Μπάνιο ή ντους: Ποιος είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού του σώματός μας;
FACE & BODY

Μπάνιο ή ντους: Ποιος είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού του σώματός μας;

Οι ειδικοί εξηγούν τα θετικά και τα αρνητικά του καθενός


Όταν έρχεται η στιγμή να καθαριστούμε κάθε μέρα, οι περισσότεροι από εμάς μπαίνουμε αυτόματα στο ντους. Ως επί το πλείστον χρειάζεται λίγη ώρα για να ζεσταθεί το νερό και μπορούμε να μπούμε και να βγούμε μέσα σε λίγα λεπτά. Τα μπάνια, από την άλλη πλευρά, θεωρούνται πιο πολυτελή. Είναι για τα ζεστά βράδια, όταν έχετε διάθεση για λίγη καταπραϋντική αυτοφροντίδα. Αλλά ποιο είναι στην πραγματικότητα καλύτερο για εσάς;

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιο πρέπει να προτιμάτε σύμφωνα με τους ειδικούς!

Τα θετικά και τα αρνητικά του μπάνιου

Υγιεινή και καθαριότητα

Η κατάσταση της μπανιέρας σας έχει τη μεγαλύτερη σημασία για το πόσο υγιεινό είναι το μπάνιο, και μια καθαρή μπανιέρα είναι το κλειδί για να καθαρίσει το σώμα σας. Αν είναι καθαρή, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε - αλλά αν δεν είναι, ανοίγεστε σε σοβαρούς κινδύνους. Υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων από το να κάθεστε σε βρώμικο νερό. Πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν ντους πριν κάνουν μπάνιο και το να εισέλθετε σε μια μπανιέρα γεμάτη με βρώμικο νερό δεν είναι καλή ιδέα, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Τα μπάνια έχουν το πλεονέκτημα της απορροφητικότητας σε όλο το σώμα σας. Όλο το σώμα βυθίζεται στο νερό του μπάνιου σε θερμοκρασία της επιλογής σας, στο οποίο μπορείτε να διαλύσετε άλατα μπάνιου μαγνησίου και αιθέρια έλαια, από τα οποία το τελευταίο μπορεί να βοηθήσει στο ζεν σας. Επιπλέον, εφόσον έχετε περισσότερο χρόνο και επαφή με το νερό σε ένα μπάνιο, το δέρμα είναι πιο πιθανό να μουλιάσει και να καθαρίσει -αν και οι experts συνιστούν να ξεπλένεστε μετά, ειδικά αν το μπάνιο σας περιελάμβανε ορισμένα αρώματα ή βαριά σαπούνια μπάνιου.

snapinstaapp-417722647-908711040607048-7636547540490330274-n-1080.jpg

Χρήση νερού

Αν ήδη δεν κάνετε πολλή ώρα στο ντους, τότε είναι αυτονόητο μπάνιο απαιτεί περισσότερο νερό. Αυτό δεν είναι ιδανικό, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προβλήματα που συνοδεύουν την υπερβολική κατανάλωση νερού. Το πόσο νερό θα χρειαστεί η μπανιέρα σας για να γεμίσει εξαρτάται, φυσικά, από το πόσο μεγάλη είναι. Αλλά αν συγκρίνετε ένα συνηθισμένο πεντάλεπτο ντους με το γέμισμα μιας μπανιέρας κανονικού μεγέθους, το ντους κερδίζει στην εξοικονόμηση και η μπανιέρα χάνει.

Υγεία δέρματος

Τα μπάνια μπορούν να ωφελήσουν το δέρμα σας αν προσθέσετε συστατικά που ενυδατώνουν, καθαρίζουν ή χαλαρώνουν τους μυς σας. Τα μπάνια είναι μια πιο πολυτελής στιγμή που περνάτε με απόλαυση, χαλάρωση και πιθανώς απορρόφηση ορισμένων θεραπευτικών και ηρεμιστικών συστατικών που εμποτίζονται στο νερό του μπάνιου, όπως τα άλατα μπάνιου και τα αιθέρια έλαια.

snapinstaapp-142888346-3499080100190694-1802267068370091336-n-1080.jpg

Χρόνος και ευκολία

Είναι απίθανο να θέλετε να μπείτε στην μπανιέρα πριν αυτή γεμίσει. Εξαιτίας αυτού, τα μπάνια απλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο από ό,τι τα ντους. Πέρα από τον χρόνο που απαιτείται για να γεμίσουν, το νόημα του να βρίσκεστε σε μια μπανιέρα είναι το μούλιασμα, το οποίο επίσης απαιτεί χρόνο. Αυτό καθιστά το μπάνιο μια εξαιρετική ιδέα για μια νύχτα στο σπίτι, αλλά πολύ λιγότερο βολικό ως τρόπο για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, ειδικά αν πρέπει να βγείτε γρήγορα από το σπίτι το πρωί.

Τα θετικά και τα αρνητικά του ντους

Υγιεινή και καθαριότητα

Εκτός αν η μπανιέρα σας είναι φρέσκο-καθαρισμένη, τα ντους είναι η καλύτερη επιλογή για να εξασφαλίσετε ότι ο καθαρισμός σας θα σας καθαρίσει πραγματικά. Τα ντους είναι δυνητικά πιο υγιεινά και οι μπανιέρες που δεν έχουν καθαριστεί μπορεί να περιέχουν βακτήρια και μύκητες. Τα ντους είναι επίσης γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερος χρόνος για τυχόν βακτήρια ή μύκητες στο άμεσο περιβάλλον σας να φτάσουν πάνω σας και να παραμείνουν εκεί. Έχετε λιγότερη επαφή με το περιβάλλον γύρω σας, οπότε ακόμη και αν υπάρχει κάτι, όπως μικρόβια σε μια κουρτίνα του ντους, οι πιθανότητες να έρθετε σε σωματική επαφή μαζί του είναι ελάχιστες.

c1ee231c5809d00686521dc7008dcaa3.jpg

Χρήση νερού

Όπως έχουμε διαπιστώσει, τα ντους είναι η καλύτερη επιλογή όσον αφορά τη χρήση νερού. Χρειάζεται λιγότερο νερό για να κάνετε ντους απ' ό,τι για να γεμίσετε μια μπανιέρα (εκτός αν κάνετε ντους για πολλή ώρα).

Υγεία δέρματος

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το ντους είναι μια καλύτερη επιλογή για το δέρμα σας. Τα ντους είναι γενικά καλύτερα, καθώς το να κάθεστε σε μια μπανιέρα με νερό είναι πολύ ξηρό για το δέρμα. Επειδή θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το στεγνωτικό στοιχείο του νερού προσθέτοντας προϊόντα στο μπάνιο σας, αυτό καθιστά το ντους "νικητή" - δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο εκτός από το πλύσιμο σώματος για να κάνετε τη δουλειά σας.

Χρόνος και ευκολία

Θα χρειαστείτε ένα κλάσμα του χρόνου για να κάνετε ένα ντους σε σχέση με ένα μπάνιο. Το ντους είναι πολύ πιο βολικό και αποτελεσματικό. Δεδομένου ότι τα μπάνια απαιτούν να γεμίσει η μπανιέρα και να καθαριστεί μετά, το ντους είναι σίγουρα μια πιο βολική επιλογή για να καθαριστείτε. 

snapinstaapp-427953666-7071826186234246-5482362481794060395-n-1080.jpg

Το τελικό συμπέρασμα

Η επιλογή είναι στο χέρι σας, αλλά σε γενικές γραμμές, ψηφίζουμε ότι το ντους είναι καλύτερο για εσάς από το μπάνιο. Είναι η ιδανική επιλογή για τη χρήση νερού, την καθαριότητα και την ευκολία. Τα μπάνια είναι μια καλύτερη επιλογή ως δραστηριότητα, αν θέλετε να χαλαρώσετε σε ένα για λίγο - αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η μπανιέρα είναι πεντακάθαρη πριν μπείτε μέσα. Αν επιλέξετε να κάνετε μπάνιο, κάντε πρώτα ένα ντους, και μετά ξεπλυθείτε και ενυδατωθείτε καλά.

Κεντρική φωτογραφία: @hannaschonberg