fbpixel

Search icon
Search
Μουσεία στην Ευρώπη που πρέπει να επισκεφτείτε έστω μία φορά στη ζωή σας
ARTS & CULTURE

Μουσεία στην Ευρώπη που πρέπει να επισκεφτείτε έστω μία φορά στη ζωή σας

Είστε λάτρεις της τέχνης; Μην χάνετε χρόνο και κλείστε εισιτήρια


Τα μουσεία ανά τον κόσμο είναι κέντρα πολιτισμού και κουλτούρας, οι επισκέπτες τους μπορούν να μάθουν για την ιστορία, τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τα κοινωνικά φαινόμενα της κάθε εποχής μέσα από τα έργα τέχνης που φιλοξενούν. Οι καλλιτέχνες ανεξάρτητα από την περίοδο που ζούσαν και δημιουργούσαν, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις εκάστοτε συνθήκες σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονταν.

Σημαντικό παράδειγμα οπτικοποίησης των γεγονότων της εποχής που έζησε είναι ο Eugène Delacroix, κορυφαία μορφή του ρομαντισμού και ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ζωγράφους όλων των εποχών. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί ακόμη καλλιτέχνες που δημιουργώντας άφησαν σε όλους μας ντοκουμέντα για την κάθε ιστορική περίοδο.

Αυτά τα έργα, που έχουν καθορίσει ιστορικές περιόδους, μπορούν όλοι να τα θαυμάσουν εάν επισκεφτούν σημαντικά μουσεία της Ευρώπης, αφού στους διαδρόμους τους κρύβεται η ιστορία ολόκληρης της ηπείρου. Παρακάτω θα ανακαλύψετε μουσεία που πρέπει να επισκεφτείτε έστω μία φορά στη ζωή σας, με σκοπό να ανακαλύψετε την μαγεία της τέχνης και του πολιτισμού της κάθε χώρας.

Μουσείο του Λούβρο, Παρίσι 

museia1.jpg

Ένα εκ των σημαντικότερων μουσείων παγκοσμίως είναι αυτό του Λούβρου, που στεγάζει κάποια από τα πιο συγκλονιστικά έργα τέχνης στην ιστορία. Δημιουργήθηκε μετά τη Γαλλική Επανάσταση και μέσα εκθέτει 35.000 κομμάτια, τα οποία υπολογίζεται πως είναι μόλις το 8% των συνολικών αριστουργημάτων που φιλοξενεί εντός του. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά αριστουργήματα θρυλικών καλλιτεχνών, όπως Leonardo da Vinci, Caravaggio, Tiziano, Rembrandt και πολλών άλλων, αλλά και απίθανα δείγματα της αρχαιοελληνικής αριστοτεχνίας, όπως η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης. Τέλος, μαθαίνουν, μέσα από τα εκθέματα του μουσείου, την ιστορία των σπουδαίων πολιτισμών της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Μουσεία Βατικανού, Ρώμη

museia2.jpg

Το μικρό κράτος του Βατικανό, που αποτελεί και την έδρα της Καθολικής Εκκλησίας, φιλοξενεί μία από τις 5 μεγαλύτερες συλλογές του κόσμου. Διαθέτει συγκλονιστικά εκθέματα του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, αλλά του σήμερα, μεταξύ αυτών η εκπληκτική Cappella Sistina του Michelangelo, ίσως ο πιο επιδραστικός καλλιτέχνης στην ανάπτυξη της δυτικής τέχνης. Στην ουσία, το Μουσείο του Βατικανού είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο μουσείων και συλλογών, δηλαδή όλοι οι προσβάσιμοι χώροι του κρατιδίου στους επισκέπτες.

Μουσείο Orsay, Παρίσι

museia3-tTnHD.jpg

Επιστρέφουμε στο Παρίσι και τις όχθες του Σηκουάνα, που δεσπόζει το επιβλητικό και άκρως εντυπωσιακό Muse d'Orse. Οι επισκέπτες του έχουν την τύχη να θαυμάσουν σημαντικά σύγχρονα έργα τέχνης που χρονολογούνται από το 1848 έως το 1914. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά πίνακες του Vincent Van Gogh, του Manet, του Monet, του Paul Gauguin, του Edgar Degas, του Eugène Delacroix και πολλών άλλων διάσημων καλλιτεχνών. 

Εθνική Πινακοθήκη, Λονδίνο

museia4.jpg

Με έτος ίδρυσης το 1824, κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ευρώπης. Σήμερα φιλοξενεί μια από τις πλουσιότερες συλλογές πινάκων παγκοσμίως που φτάνουν περίπου τις 2300 και καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τα μέσα του 13ου αιώνα έως το 1900. Βρίσκεται στην εντυπωσιακή πλατεία Trafalgar στο κεντρικό Λονδίνο. Επικρατεί η πεποίθηση ότι τα έργα του ανήκουν στο Βρετανικό λαό και γι' αυτό η είσοδος στην Πινακοθήκη είναι δωρεάν για όλους, με εξαίρεση τις ειδικές εκθέσεις που φιλοξενεί ανά περιόδους.

Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα

museia5.jpg

Αποτελεί το στολίδι του ελληνικού πολιτισμού, το οποίο όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να επισκεφτούν, έστω μία φορά στη ζωή τους, για να θαυμάσουν το μεγαλείο της γλυπτικής τέχνης των προγόνων μας. Είναι επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Το μουσείο χτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί εκεί, αφού στο πρώτο οικοδόμημα δεν υπήρχε πια αρκετός χώρος, ώστε να εκτεθούν. Καλύπτει μία ευρεία χρονική περίοδο από τη μυκηναϊκή περίοδο έως τη ρωμαϊκή και παλαιοχριστιανική Αθήνα, ενώ και ετησίως συρρέουν εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να το επισκεφτούν. 

Πολιτιστικό Κέντρο Pompidou, Παρίσι

pompidou.jpg

Το Pompidou είναι ένα πολιτιστικό κέντρο που βρίσκεται στην περιοχή Μπομπούρ του Παρισιού. Εγκαινιάστηκε το 1977, φέροντας το όνομα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζωρζ Πομπιντού. Φιλοξενεί περίπου 50.000 έργα τέχνης, από τα οποία εκτίθενται στο κοινό περίπου το 2.000, μεταξύ αυτών σύγχρονα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας. Στα πλαίσια των εκθέσεών του, οι επισκέπτες βλέπουν από κοντά εξαίσια δείγματα της μοντέρνας τέχνης, όπως του Υπερρεαλισμού και του Κυβισμού, ενώ σε ένα από τα δωμάτιά του, θα βρουν και μια εξαιρετική, μόνιμη συλλογή βιομηχανικού σχεδιασμού.

Μουσείο του Πράδο, Μαδρίτη

museia7.jpg

Αν και ιδρύθηκε το 1818, ως μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής, το Πράδο περιλαμβάνει σήμερα και πάνω από 5.000 σχέδια, 1.000 νομίσματα και μετάλλια, καθώς και περίπου 2.000 διακοσμητικά αντικείμενα. Τα γλυπτά του υπολογίζονται γύρω στα 700 και οι πίνακες ζωγραφικής, στους οποίος χρωστάει και τη διεθνή του αίγλη, γύρω στους 8.600. Κατέχει μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων τέχνης στον κόσμο και στους διαδρόμους του φιλοξενεί κομμάτια σπουδαίων καλλιτεχνών όπως του El Greco, του Caravaggio, του Rembrandt, του Velázquez και πολλών ακόμη.

"Η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν" -Edgar Degas

Κεντρική Φωτογραφία: Μουσεία Βατικανό